OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Μουζακίου: Ολοκληρώνονται οι αναμορφωτικές παρεμβάσεις στο δρόμο προς κάστρο Φαναρίου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναμόρφωσης και ανακατασκευής, (Β’ Φάση), του δρόμου που συνδέει την παλιά Ε.Ο. Καρδίτσας – Μουζακίου, με το κάστρο Φαναρίου, ένα έργο προϋπολογισμού 251.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Πατσιαούρα, επισκέφθηκαν σημεία της οδού παρουσία του δημοτικού συμβούλου κ. Σωκράτη Κωτίνα και δημοτών, διαπιστώνοντας ότι οι τεχνικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν και πως εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς η ασφαλτόστρωση. Απομένουν μόνο μικρές διευθετήσεις στον ηλεκτροφωτισμό από τη ΔΕΗ για να τελειώσει η εργολαβία.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν πέτρινα τοιχία αντιστήριξης κατάντι της οδού, ενώ στρώθηκε με τσιμέντο ο πρώην χωματόδρομος. Επίσης, αντικαταστάθηκε η οδοποιία σε σημαντικά τμήματα συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων. Παράλληλα, έγινε διάνοιξη της μεγάλης στροφής στη θέση «Μαστόρικα» και κατασκευάστηκε πέτρινο τοιχίο ανάντη του δρόμου για τη συγκράτηση χωμάτων και πετρωμάτων. Η παρέμβαση αυτή ήταν απολύτως αναγκαία για τη διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης τουριστικών λεωφορείων.

Τέλος, δημιουργήθηκαν βάσεις, (με υποδοχές), ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της νέας οδού, στο κάτω τμήμα της, όπου δεν υπήρχαν και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα.

           ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Να σημειωθεί ότι, με την Α.Π: 4942/23-12-2019 (ΑΔΑ: ΨΞ5Δ7ΛΡ-ΘΞΝ) απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ (Β΄ ΦΑΣΗ)», στο μέτρο 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER»  του Π.Α.Α 2014-2020, και ειδικότερα στο υπομέτρο 19.2, υποδράση 19.2.4.1 «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια», του Τοπικού Προγράμματος LEADER της Ομάδας Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ) Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.).

Στόχος του έργου ήταν η εξυπηρέτηση και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του ιστορικού μνημείου το οποίο είναι ένα γνήσιο Μεσαιωνικό κάστρο και μάλιστα το πιο καλοδιατηρημένο σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία.

Η οδός πρόσβασης στο Κάστρο Φαναρίου χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα ξεκινάει από την περιοχή του ηρώου, συνδέεται με τον κεντρικό δρόμο και καταλήγει στη στροφή που οδηγεί στα πάνω «Μαστόρικα». Το τμήμα αυτό είναι τσιμεντοστρωμένο, στο ξεκίνημα του έχει δύο προσβάσεις σε έντονα επικλινές έδαφος. Κατά μήκος της οδού υπάρχουν περιφραγμένες ιδιοκτησίες και κατοικίες με πρόσβαση, ενώ στα μισά βρίσκονται χαλάσματα τζαμιού. Το δεύτερο τμήμα συνεχίζει από τη στροφή και καταλήγει στον περίπατο του κάστρου.

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεοφάνης Στάθης επισήμανε: « Η δημοτική διοίκησή μας εκτέλεσε με ταχείς ρυθμούς ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του εντυπωσιακού κάστρου Φαναρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με τον αναμορφωμένο, διανοιγμένο και ασφαλτοστρωμένο δρόμο πρόσβασης, δίνεται πλέον η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να επισκέπτεται συχνά και με ασφάλεια τον αρχαιολογικό χώρο. Το κάστρο είναι ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο με ιδιαίτερη φήμη στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλος στόχος μας ως Δημοτική αρχή είναι αυτή η φήμη να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας που προσβλέπει στην τοπική ανάπτυξη αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του».

Σχετικά Άρθρα

Επιχειρηματίας δώρισε δύο οχήματα, στην Ασφάλεια Καλάμου & στο ΑΤ Ωρωπού

otavoice

Κιλκίς: Αποκαλυπτήρια αίθουσας “Βασίλη Μακρίδη” στην Παλαιοντολογική Έκθεση

otavoice

Επίσκεψη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανάληψης, στον Δήμαρχο Λεβαδέων

otavoice

Δήμος Μαλεβιζίου: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Γάζι

otavoice

Παχατουρίδης: «Με σύμμαχο την Περιφέρεια Αττικής προχωράμε τα όνειρά μας»

otavoice

ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας: «Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια»

otavoice