OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμοι Βύρωνα-Καισαριανής: Διακήρυξη για τη Φιλία και την Ειρήνη με το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος μετέβη, μαζί με το Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, στη Σμύρνη, αποδεχόμενοι από κοινού πρόσκληση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουνς Σογιέρ (Tunc Soyer), για να συμμετέχουν σε Συμπόσιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και η τουρκική Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (APCA), με προμετωπίδα την φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Ειρήνη στην χώρα – Ειρήνη στον κόσμο».

Οι δύο Δήμαρχοι Χρήστος Βοσκόπουλος και Τουνς Σογιέρ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Συμφώνου

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε με μια ιστορική στιγμή για δύο από τους τέσσερις πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για να στεγάσουν πρόσφυγες των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Οι τρεις δήμαρχοι, στην ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, υπέγραψαν Διακήρυξη Ειρήνης και Συνεργασίας, με στόχο την αδελφοποίηση των τριών Δήμων και τη δημιουργία αυτοδιοικητικού δικτύου ειρήνης.

Το ιστορικό έγγραφο (αγγλικό κείμενο) που υπέγραψαν οι τρεις Δήμαρχοι
Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, στην προκυμαία της Σμύρνης

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, επισκέφθηκε τις δύο κύριες ιδιαίτερες πατρίδες των ιδρυτών της πόλης της Καισαριανής, το Σιβρισάρι και τα Βουρλά, το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη καθώς και την προκυμαία του άλλοτε μεγαλύτερου εξαγωγικού λιμανιού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το μεγάλο ελληνικό πληθυσμό.

Βραδινή άποψη της μαγευτικής Σμύρνης

Οι αφηγήσεις των προγόνων μας μιλούν για ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη, επίκεντρο της εμπορικής και πνευματικής ζωής των Μικρασιατικών Παραλίων, υπήρξε χωνευτήρι των λαών ήδη από τον 19ο αιώνα, παράγοντας έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, τέχνες, γράμματα και επιστήμες που αργότερα διαπότισαν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

 

Παλαιό ελληνικό σπίτι στο Σιβρισάρι, τόπο καταγωγής της πλειοψηφίας των Μικρασιατών Καισαριανιωτών

 

Ελληνικό σπίτι στα Βουρλά της Σμύρνης, έτερο τόπο καταγωγής για μεγάλο ποσοστό Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Καισαριανή

Η διπλωματία των πόλεων έρχεται, 100 χρόνια μετά την Καταστροφή, να θεμελιώσει την ειρήνη μεταξύ των λαών, με βασικό όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη δομή οργάνωσης πλησιέστερα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

Οι τρεις Δήμαρχοι (κέντρο) σε αναμνηστική φωτογραφία με τον κο Πάνο Τριγάζη, πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ και τον πρώην Δήμαρχο της πόλης Τσάνκαγια στην Άγκυρα, Μπουλέντ Τάνικ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΣΜΥΡΝΗΣ 

Σχετικά Άρθρα

Δ. Καντάνου-Σελίνου: Ολοκληρώθηκε η Aδελφοποίηση με την Κοινότητα Κατωκοπιάς Κύπρου

otavoice

Στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων κατά του αντισημιτισμού

otavoice

Ωρωπός: Ομιλία του Φ. Σουγλέ για την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα

otavoice

Δήμος Ιλίου: Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην πλατεία “Γ. Γεννηματάς”

otavoice

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε 23 ποτάμια της Π.Ε. Αχαΐας

otavoice

ΚΕΔΕ: Η δράση «Καθαρή Εβδομάδα» εξαπλώνεται στην Ελλάδα

otavoice