OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν.Φ. – Ν.Χ. «οι Αλησμόνητες Πατρίδες» τίμησε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου (ημέρα εορτασμού της Σύναξης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, Προστάτιδος και Πολιούχου της Νέας Φιλαδέλφειαςτη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ανήμερα της εορτής της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, Κυριακή 2 Οκτωβρίου τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν.Φ., προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιερωνύμου και Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε στον Ι. Ν. το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το παρών έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ.Γιάννης Βούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Δημόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και πλήθος πιστών.

Έπειτα στο Μνημείο Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων της Νέας Φιλαδέλφειας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρου,   ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Είμαστε εδώ για να ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους προσφυγικούς Δήμους της χώρας κάνοντας το χρέος μας. Αποτίοντας, 100 χρόνια μετά τα γεγονότα, φόρο τιμής, προς όλους εκείνους που έφυγαν, εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν. Ο προσφυγικός μας Δήμος από την αρχή του έτους, θέλοντας να αποστείλει τα πρέποντα μηνύματα,  να κινητοποιήσει την τοπική μας κοινωνία, να αναδείξει τα γεγονότα έχει πραγματοποιήσει φέτος σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις φόρος τιμής στη Μικρασιατική παράδοση, στον Μικρασιατικό Πολιτισμό και στην ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού του Ελληνισμού από την γη της Μικράς Ασίας. Πρόγραμμα μεγάλο μέρος του οποίου υλοποιήσαμε με την Ι. Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος, γεγονός για το οποίο θέλω και με την σημερινή ευκαιρία, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γαβριήλ.

Όπως επίσης, για την εξαιρετική έως σήμερα συνεργασία μας αλλά και το πολύπλευρο κοινωνικό έργο του. Σε εποχές δύσκολες, σε εποχές κρίσεις. Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική τραγωδία και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων από την Ιωνική γη, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ιδιαίτερα φέτος, ως Δήμος, ως μία μεγάλη προσφυγική γειτονιά, όπως είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, να παρουσιάσουμε πτυχές από την ιστορική μας παρακαταθήκη και τις παραδόσεις μας. Να παρουσιάσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας τα γεγονότα εκείνα, να αποτυπώσουμε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πώς οι Μικρασιάτισσες και οι Μικρασιάτες, περνώντας στην από ‘δω πλευρά του Αιγαίου κατάφεραν με πλείστες όσες αντιξοότητες και δυσκολίες να σταθούν στα πόδια τους.

Να ξεδιπλώσουμε το νήμα της ιστορίας, να δούμε πως οι άνθρωποι εκείνοι εγκαταλείποντας τις πατρογονικές εστίες τους, ερχόμενοι σε τούτα εδώ τα χώματα, στη νέα τους πατρίδα, κουβάλησαν στα μπογαλάκια τους, περισώζοντάς τη, μια σπουδαία κληρονομιά. Κατεστραμμένοι και κατατρεγμένοι, όχι όμως με άδεια χέρια… Γιατί όλα αυτά φίλες και φίλοι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να περάσουν στην λήθη και εν τέλει να ξεθωριάσουν και να απαξιωθούν. Είναι υποχρέωση και συνάμα καθήκον μας να τα κρατήσουμε αναλλοίωτα και ζωντανά, στην ψυχή μας, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας. Να καθοδηγούν τις προθέσεις, τις πράξεις, τις σκέψεις και τα βήματά μας…».

Ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων Ν.Φ. – Ν.Χ., Χ.Τριανταφύλλου ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας: «…Η προσπάθεια για μια πολιτισμένη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα δεν είναι μόνο οφειλή στους πρόσφυγες προγόνους μας. Αποτελεί και οφειλή για την νέα γενιά που έρχεται, και στον κόσμο που θα κληρονομήσει. Τη νέα γενιά που θα πρέπει να είναι κι αυτή περήφανη για τη Μικρασιατική καταγωγή τους, όσο  είμαστε εμείς. Γιατί η πολυσυζητημένη παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μεταφορά της φλόγας! Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι και το μήνυμα από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.»

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστα Ζαχαριάδη, τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργο Δημόπουλο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων Χ. Τριανταφύλλου, την εκπρόσωπο της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Α. Σουρτζή, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Η. Γκρίντζαλη, τον εκπρόσωπο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και Αντιδήμαρχο Θ. Λέκκα,  εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων «Δύναμη Πολιτών», «Πόλη της Καρδιάς μας», «Πόλης Ενότητα», τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους (Α. Γούλα, Γ. Ουσταμπασίδη, Ε. Παπαλουκά), τις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, της Ο.Π.Σ.Ε. (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος), των Προσκόπων Ν.Φ. – Ν.Χ., του πολιτιστικού συλλόγου Αντιοχειτών Ν.Φ. – Ν.Χ. «ο Μέγας Αλέξανδρος», του Συλλόγου Πελοποννησίων Ν.Φ. – Ν.Χ. «ο Γέρος του Μωριά», του Συλλόγου Ποντίων Ν.Φ. – Ν.Χ. “Δ. Υψηλάντης”, της Ένωσης Ποντίων Ν.Φ. – Ν.Χ. «Αργοναύτες», του συλλόγου Ρουμελιωτών Ν.Φ. «ο Αθανάσιος Διάκος», του συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Φ. – Ν.Χ. «ο Μάρκος Μπότσαρης», του παραρτήματος της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA), καθώς και της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Βουλευτής Βορ. Τομέα της Ν.Δ. Θ.Ρουσόπουλος, η π. Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κ. Μπατζελή, η Περιφερειακή Σύμβουλος Σ. Αλυμάρα, εκπρόσωποι και μέλη συλλόγων και φορέων της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας καθώς και πολλοί πολίτες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice