OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Κικίλιας: “Διασώζουμε το Σκυριανό Άλογο”

“Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Σκύρου και προβάλλουμε την πολιτιστική της κληρονομιά σε όλο τον κόσμο” ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για τη διάσωση του Σκυριανού Αλόγου.

 

Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επιβίωση αυτής της σπάνιας και πανάρχαιας φυλής αλόγων, προσπάθεια στην οποία συμβάλλει καθοριστικά και ο ιδιωτικός τομέας. Η εταιρεία VKC και ο Πρόεδρός της Βασίλης Καρατσώλης, ανέλαβαν τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική περίθαλψη 64 σκυριανών αλόγων που διαβιούν στο κτήμα “Μουριές”, με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.

Το σκυριανό αλογάκι (equus caballus skyriano) είχε ξεχωριστή θέση στην αρχαιότητα. Η παράδοση το θέλει απόγονο των αλόγων που είχε πάρει ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, ενώ συνδέεται και με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επίσης, τα μικρόσωμα άλογα που αναπαριστώνται στην πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα, φέρεται να ανήκουν σε αυτή τη  φυλή.

a group of men posing for a photo

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για “ημέρα-ορόσημο” για τη Σκύρο, επισημαίνοντας ότι από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα τα σκυριανά αλογάκια είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. “Μέσα από αυτά θα διαφημίσουμε το νησί μας, τις απίστευτες ομορφιές του, την ιστορία και τον πολιτισμό του σε όλο τον κόσμο” ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι μέσω αυτών των παρεμβάσεων να ενισχύσει τον εναλλακτικό τουρισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

“Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά το αλογάκι και τα παιδιά έως 40 κιλά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλη την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 15 χρόνια” δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κτήματος “Μουριές” Μανώλης Τραχανάς, τονίζοντας ότι “όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μεγάλη αγωνία για εμάς πώς θα συντηρήσουμε τα αλογάκια μας”.

Ο Δήμαρχος Σκύρου, Νικόλαος Μαυρίκος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, είναι μια ιστορική ημέρα για το σκυριανό αλογάκι.  Επεσήμανε ότι “με τη στήριξη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, της υποψήφιας βουλευτού Σκύρου, Σοφίας Νικολάου, του μέλους του ΔΣ του ΕΟΤ Χρήστου Καράγιαννη και με την πρωτοβουλία χορηγίας του κ. Βασίλη Καρατσώλη, προστατεύουμε το σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενισχύουμε την δυναμική της Σκύρου στον ελληνικό και διεθνή τουριστικό χάρτη”.

“Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αποτελεί μια ευρύτερα δυναμική έννοια που περιλαμβάνει συνολικά την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας” δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και πρόσθεσε: “Με βάση την εταιρική κοινωνική ευθύνη την οποία πρέπει να έχουμε όλοι οι επιχειρηματίες στη χώρα και με τις δυνάμεις που έχουμε, δημιουργούμε Ίδρυμα για τη διάσωση και την ευημερία του σκυριανού αλόγου. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργειά μας θα βρει και άλλους συμπαραστάτες”.

Σχετικά Άρθρα

Γρ. Κωνσταντέλλος: «Πολύ δύσκολη κατάσταση, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν»

otavoice

Δ.Σύρου-Ερμούπολης: Συνεργασία του Γραφείου Πολιτισμού με την ΕΡΤ

otavoice

Δ.Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκαν οι ήρωες των μαχών Κιλκίς-Λαχανά το 1913

otavoice

Ξεκινάει στις 28/6 το Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου 2024

otavoice

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για θέματα Δημόσιας Υγείας

otavoice

Ψήφισμα Δ.Σ. Πύργου για τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο Πανηλειακού, Σ. Σταυρόπουλο

otavoice