OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Έγκριση έργων της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς

Με την υπ’ αριθμ. 2368/05.10.2022 απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού εντάχθηκε η Πράξη με τίτλο «Μελέτη υδροταμιευτήρα υδροδότησης Ελικώνα, Κυριακίου και Αγ. Άννας Δήμου Λεβαδέων και συνοδών έργων μεταφοράς-επεξεργασίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».
Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 630.441,13€ με ΦΠΑ και αφορά στην εκπόνηση των μελετών για την ωρίμανση των έργων κατασκευής ενός φράγματος/υδροταμιευτήρα πλησίον του οικισμού του Ελικώνα, του Δήμου Λεβαδέων, ικανότητας τουλάχιστον 200.000 m3, της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού, των δικτύων των εξωτερικών υδραγωγείων για την υδροδότηση των ορεινών οικισμών του Ελικώνα, του Κυριακίου και της Αγ. Άννας, μήκους περίπου 25km, καθώς και των απαιτούμενων αντλιοστασίων για τη λειτουργία τους.
Το φράγμα θα αξιοποιήσει επιφανειακούς υδατικούς πόρους και σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα συνοδά έργα θα καλύψει τις ανάγκες σε πόσιμο νερό των κατοίκων του Ελικώνα, του Κυριακίου και της Αγ. Άννας. Επί του παρόντος, ο οικισμός Κυριακίου υδρεύεται από το κανάλι του Μόρνου, μέσω της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ο οικισμός Αγ. Άννας από επιφανειακές πηγές, γεωτρήσεις, υδροφόρα οχήματα και με διακοπτόμενη παροχή στις περιόδους πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα και ο οικισμός Ελικώνα από επιφανειακές πηγές και υδροφόρα οχήματα, με περιόδους έλλειψης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τα σχεδιαζόμενα έργα αυξάνεται το υδατικό δυναμικό της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, εξασφαλίζεται αδιάλειπτη πρόσβαση σε πόσιμο νερό των τριών οικισμών με σημαντική μείωση του σημερινού υψηλού λειτουργικού κόστους. Χαρακτηριστικά το κόστος προμήθειας (ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ) του νερού για τον οικισμό του Κυριακίου για το έτος 2022 ανήλθε στα 2,0€/μ3 περίπου.
Ακόμη, με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/102128/586/05.10.2022 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, προκρίθηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χρηματοδότηση ύψους 3.782.620,28€, της πράξης με τίτλο: «Υλοποίηση μονάδας διαχείρισης ιλύων από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Λιβαδειάς και Κυριακίου», όπου προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύος (Κ.Ε.Ι.)».
Το Κ.Ε.Ι. θα είναι αποδέκτης επεξεργασίας της λυματολάσπης που θα παράγεται τόσο στον αναβαθμισμένο Βιολογικό Λιβαδειάς, του οποίου η εργασία αναβάθμισης συμβασιοποιήθηκε προσφάτως, προϋπολογισμού 5.330.000,00€, όσο και στον νέο Βιολογικό Κυριακίου, που ήδη υλοποιείται, προϋπολογισμού 2.700.000,00€.
Το έργο «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων ΕΕΛ ΔΕΥΑΛ», το οποίο θα κατασκευαστεί εντός της υφιστάμενης και νομίμως λειτουργούσας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Λεβαδέων, καταλαμβάνει περίπου 2,3 στρέμματα, περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα αεριοποίησης και σχεδιάζεται για ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 2.683 τόνων της βιολογικής ιλύος με συγκέντρωση ολικών στερεών 20%. Από την επεξεργασία της βιολογικής ιλύος θα παράγεται ποσότητα αδρανούς υλικού (98% ανόργανο) ίση με περίπου 160 τόνους ετησίως, δηλαδή θα υπάρχει μείωση της τελικής ποσότητας μεγαλύτερη του 90%.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, κ. Κωνσταντίνο Μερτζάνη, καθώς και όλους τους συνεργάτες του για την αποτελεσματικότητα τους, ανέφερε ότι το Φράγμα στον Ελικώνα, θα καλύψει με οικονομικότερο και ποιοτικότερο τρόπο τις ανάγκες πόσιμου νερού των κατοίκων Κυριακίου, Αγίας Άννας, Ελικώνα, δίνοντας μια οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής. Συγκεκριμενοποιώντας τα προαναφερθέντα, σημείωσε ότι το κόστος προμήθειας νερού στο Κυριάκι θα μειωθεί από τις 200.000,00€ στις 30.000,00€ ετησίως, με βάση το εκτιμώμενο κόστος για την χρήση νερού από τον προτεινόμενο ταμιευτήρα.
Όσον αφορά το ΚΕΙ, ο κ. Ταγκαλέγκας τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα προσφέρει νέες περιβαλλοντικές εναλλακτικές, αναπτύσσοντας δυνατότητες χρησιμοποίησης της παραγόμενης ιλύος στην Γεωργία, στην Δασοπονία, στην αποκατάσταση τραυματισμένων τοπίων (landscaping), αλλά και στην αξιοποίηση της για ανάκτηση ενέργειας, είτε ως εναλλακτικό καύσιμο, είτε σε μονάδες αξιοποίησης.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice