OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Κιλκίς: Μαθητικός διαγωνισμός “100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία”

Τα χαμόγελα φώτισαν τα παιδικά πρόσωπα και τα χειροκροτήματα περίσσεψαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Οι διακριθέντες μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κιλκίς στον Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου και Ζωγραφικής ‘’100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία’’ έδωσαν ενθουσιώδες παρών στην κοινή πρόσκληση βράβευσής τους από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και τον Δήμο Κιλκίς, που ήταν και οι διοργανωτικοί φορείς του εν λόγω διαγωνισμού.

Τα παιδιά μοιράστηκαν τη χαρά της επιτυχίας τους με τους συμμαθητές, τους γονείς, τους συγγενείς και τους εκπαιδευτικούς τους που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης και η τελετή βράβευσης εξελίχθηκε σε μια αυθόρμητη λαμπερή γιορτή της μαθητικής κοινότητας, κοσμημένη με την αξία της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας.

Στον Μαθητικό Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 235 μαθητές από είκοσι τρία Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κιλκίς. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το δημιουργικό τάλαντο των παιδιών. Οι μαθητές αποτύπωσαν με έμπνευση στον καμβά και στο χαρτί τα μηνύματα που προσέλαβαν μελετώντας την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στον διαγωνισμό αξίζουν τα συγχαρητήριά μας» τόνισε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου ενώ αναφερόμενος στον Μαθητικό Διαγωνισμό είπε ότι είναι κόμβος παιδείας και μόρφωσης καθώς βοήθησε τα παιδιά να ερμηνεύσουν τα γεγονότα αυτής της μεγάλης θηριωδίας, να κατανοήσουν τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι πρόγονοί τους και να θωρακιστούν με γνώση ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες τραγωδίες.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συνεργασία της Μητρόπολης με τον Δήμο Κιλκίς καθώς είναι επωφελής για τους πιστούς και για τους δημότες. Τις συγχαρητήριες ευχές του σε όλους αδιακρίτως τους μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό εξέφρασε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης σημειώνοντας ότι ευθυγραμμίστηκαν με τον σκοπό του και εξέφρασαν ελεύθερα τις σκέψεις, τον προβληματισμό αλλά και τη δημιουργικότητά τους μελετώντας μια συγκλονιστική περίοδο που σφράγισε την ιστορία του νεοελληνικού κράτους και καθόρισε την ταυτότητα του έθνους, με τρόπο βίαιο και οδυνηρό.

«Ως πρόσφυγες τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε δικαίωμα και ιερό χρέος να μάθουμε και να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και την μνήμη, όσο πικρή κι αν είναι, των γεγονότων του ενός αιώνα που έχει συμπληρωθεί από την Μικρασιατική τραγωδία». Αυτή ήταν η οπτική του Μαθητικού Διαγωνισμού, η νοηματοδότηση της ιστορίας μας γιατί οι πρωταγωνιστές της πρωτόγνωρης εθνικής καταστροφής ήταν οι δικοί μας άνθρωποι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς συμπλήρωσε ότι με την εκπαιδευτική συνέργεια Δήμος και Μητρόπολη επιχείρησαν να κρατήσουν αναμμένη και ζωντανή τη φλόγα της μνήμης, έχοντας ως κοινό κτήμα την ιστορία, με αυστηρό καθήκον την περιφρούρησή της.

Ακολούθησε η βράβευση με tablets, βιβλία και αναμνηστικά συμμετοχής δεκαπέντε μαθητών από το 1ο, 2ο Πειραματικό και από το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς που δοκιμάστηκαν στο δοκίμιο και τριάντα μαθητών από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο, 7ο, 9ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς και από τα Δημοτικά Σχολεία Καμπάνη, Μαυρονερίου, Μικροκάμπου, Νέου Γυναικοκάστρου, Χωρυγίου που συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό με εικαστικά έργα, τα οποία και εκτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου.

Τις απονομές των βραβεύσεων έκαναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, ο Δήμαρχος Κιλκίς, ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Αλέξανδρος Γρόζος, οι Πρόεδροι της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κιλκίς κ.κ. Γιάννης Καραϊτης και Γιάννης Λιναρδάκης, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Γιάννης Σκαράκης καθώς και πολλοί Διευθυντές και εκπαιδευτικοί Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων.

Η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και ο Δήμος Κιλκίς ευχαρίστησαν θερμά τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, Παναγιώτη Αδάμο, Εμμανουέλα Γαλεντέρη, Παρθένα Κυριακίδου, Κυριακή Τατίδου που βαθμολόγησαν τα δοκίμια καθώς και τις εκπαιδευτικούς Δέσποινα Οργιανέλλη και Αναστασία Διαμαντίδου, που είχαν την ευθύνη αξιολόγησης των εικαστικών δημιουργιών.

Σχετικά Άρθρα

«Νέα Αρχή για την Αττική»: Αναβλήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας λόγω του πένθους των Ένοπλων Δυνάμεων

otavoice

Καλαμαριά: Αποκαλυπτήρια της επιγραφής του θεάτρου «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Βίντεο)

otavoice

Επικαιροποίηση της Πράξης αδελφοποίησης, Δήμου Σουφλίου και Σωζοπόλεως Βουλγαρίας

otavoice

Δήμος Κηφισιάς: Έκθεση Ζωγραφικής της Έφης Λαμπρίδου (10/2)

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Σύμβαση για την επισκευή και ανακαίνιση των γηπέδων, σε Άγ.Σπυρίδωνα & Δίον

otavoice

Ο Δήμος Αμαρουσίου αποκτά διαδικτυακό ραδιόφωνο

otavoice