OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ασπροπύργου: Εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βίντεο)

Με επιτυχία εορτάστηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022», το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στο Ποντιακό Θέατρο Ασπροπύργου, στην Γκορυτσά. Εκεί, παρουσιάστηκε το έργο «Railway Memories – Σιδηροδρομικές Μνήμες: Η ποντιακή μνήμη ως σημείο αναφοράς πολιτιστικής κληρονομιάς» σε σύλληψη, σκηνοθεσία και επιτέλεση της Αιμιλίας Μπουρίτη, το οποίο και απέσπασε τον Χάλκινο «Φοίνικα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Πρόκειται για μία συμμετοχική βίντεο performance, που πραγματοποιεί η καλλιτέχνης με την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου. Οι Πόντιες γυναίκες ξεδιπλώνουν τις οικογενειακές τους ιστορίες για τη βίαιη μετακίνηση των οικογενειών τους το 1949 από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, όπου μετά από περιπέτειες χρόνων πολλοί από αυτούς κατέληξαν στον Ασπρόπυργο. Η ιστορία της εξορίας τους συνδέεται με την μετακίνηση τους που έγινε μέσω του αχανούς πρώην σοβιετικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η καλλιτέχνης συνδέει την αφήγηση των Ποντίων γυναικών με το ιδιαίτερο τοπίο του διεθνή, σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού του Ασπροπύργου, ενώ περνάει σε μία βιωματική διαδικασία όπου το σώμα δημιουργεί τις δικές του διαδρομές στο χώρο των σιδηροδρομικών γραμμών χαράζοντας ονόματα τόπων, βιώματα και μνήμες.

Το έργο φέρνει σε διάλογο την αφήγηση, την εικαστική τέχνη, τη μουσική, το τραγούδι και τον ιδιαίτερο χώρο του σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού. Για την καλλιτέχνη οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί και μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες.

Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου:

«Αποτελεί χαρά για εμάς η συμμετοχή σε ένα ακόμα πολιτιστικό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου με ευρωπαϊκή εμβέλεια. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, που μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε πολιτιστικό υλικό και λαογραφικά αρχεία του Δήμου μας, με όλους τους ερευνητές και καλλιτέχνες. Η ιστορία της μετακίνησης των παλιννοστούντων Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί πλέον ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης του τόπου. Ευχαριστώ την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, κ. Γεωργία Πηλιχού για την υποστήριξη της συμμετοχής, την Αντιδήμαρχο, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Σοφία Μαυρίδη, που συμμετείχε ενεργά στο έργο και την καλλιτέχνιδα, κ. Αιμιλία Μπουρίτη, που εμπνεύστηκε με τους συνεργάτες της και υλοποίησε την ιδέα. Είναι τιμή και υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε αλλά και να εμπλουτίζουμε το Πολιτιστικό Κεφάλαιο της Χώρας μας.»

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν: ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σοφία Μαυρίδη, Μιχαήλ Ψωμιάδης, Παντελής Σαββίδης, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ.Γεωργία Πηλιχού, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α., κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Ο.Α.Φ.Ν.Τ.Η., κ. Αντώνιος Κοναξής.

Σχετικά Άρθρα

Παρέμβαση Αγοραστού στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ στη Νίκαια

otavoice

Αντωνακόπουλος: «Κάνουμε έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα»

otavoice

Επίσκεψη Γ.Γ. Πολιτισμού στο Δημαρχείο Μεσσήνης

otavoice

Νέα λαμπρή “σελίδα” για το ιστορικό σπίτι της Μ. Κάλλας στην Πατησίων

otavoice

Ονοματοδοσία Πλατείας «Άλκης Αλκαίος» στον Δήμο Πάργας

otavoice

Μαλεβίζι: Επίσκεψη σε κινηματογράφο για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

otavoice