OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Συνάντηση του Δ.Σ του ΣΕΔΑ με τον Δήμαρχο Αθηναίων

Την Παρασκευή (16/9) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του ΣΕΔΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Β. Πολυμερόπουλο και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ.Μπακογιάννη.

Ήταν μια ουσιαστική συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα όλων των εργασιακών χώρων του Δήμου, υπήρξαν δε συγκλίνουσες αλλά και αποκλίνουσες απόψεις, συμφωνίες και διαφωνίες.

Αναλυτικά: 

1. Κτηριακό: Το κτηριακό είναι ένα δυσεπίλυτο χρονίζον πρόβλημα που έχει καταστεί βραχνάς για τους εργαζομένους και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δώσει βιώσιμη λύση. Είναι πλέον μονότονο να αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα: γραφεία-αποθήκες, έλλειψη συντήρησης, κτήρια που πλέον έχουν καταστεί μη λειτουργικά (βλ. κτήριο Ιερά Οδού) και δεν ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στην ανάγκες του προσωπικού.

Οι δε εργολαβίες συντήρησης είναι μάλλον προβληματικές και η επίβλεψή τους από την Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι πιο επίμονη. Το δε νέο κτήριο που έχει βρεθεί, αν και θεωρούμε ότι δεν είναι καλή λύση (ως χώρος και ως περιοχή), βρίσκεται υπό διαμόρφωση για πάνω από ένα χρόνο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα υπογραφούν εργολαβίες συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, ενώ σημείωσε ότι το νέο κτήριο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής (δεν έχουμε δει να συμβαίνει αντίστοιχη αναβάθμιση γύρω από το κτήριο της Λιοσίων).

2. Προσλήψεις: Ο Σύλλογος κατέθεσε το πάγιο αίτημά του για προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Δεν αποτελεί παρωχημένο συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά πραγματικότητα. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων(Διοικητικές, Οικονομικές, Τεχνικές, Πράσινο, ΚΕΠ κτλ) έχοντας αποδεκατιστεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, χρήζουν άμεσης ενίσχυσης. Οι προσλήψεις όμως πρέπει να γίνουν υπό σαφείς προϋποθέσεις με την πρόσληψη επιστημονικού, επαγγελματικού, εξειδικευμένου κλπ προσωπικού, ικανού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένη στόχευση στις υπηρεσίες οι οποίες έχουν ανάγκη και στις ειδικότητες που απαιτούνται ανά υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος εξήρε την αποδοτικότητα και αυταπάρνηση των εργαζομένων, ειδικά στις διοικητικές, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες για τις οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τόσο λίγοι άνθρωποι βγάζουν τόση πολλή δουλειά». Εν συνεχεία αναγνώρισε το γεγονός ότι ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος, την ανάγκη για στοχευμένες προσλήψεις, ταυτιζόμενος με την αντίληψη που εξέφρασε και ο ΣΕΔΑ.

3. Πράσινο: Ειδική μνεία στη συζήτηση από πλευράς Συλλόγου έγινε για το Πράσινο, τις υπερωρίες του και την τρέχουσα εργολαβία. Ζητήθηκαν άμεσες προσλήψεις, ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά η ανάγκη για παρόμοια εργολαβία, η οποία εκτελείται χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς τεχνογνωσία, εν είδει μαθητευόμενου μάγου σε βάρος των δημοτών.

Ο Δήμαρχος εκφράστηκε με ευγνωμοσύνη για τους συναδέλφους στη Διεύθυνση Πρασίνου, τις ικανότητες και την προσφορά τους, αναγνώρισε επί της ουσίας ότι η εργολαβία λειτουργεί ως επιπλέον εργατικά χέρια, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης και συμφώνησε για την ανάγκη ενίσχυσης του Πρασίνου με προσωπικό.

4. Συμβασιούχοι Covid: Εκ νέου ο Σύλλογος έθεσε το ζήτημα των συναδέλφων συμβασιούχων, ζητώντας τη συνέχιση της στήριξης του Δήμου, ενόψει και της επικείμενης εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, μας εξέφρασε εκ νέου τη θετική διάθεση του Δήμου ως προς την παραμονή των συναδέλφων.

5. Οικονομικά-ΜΑΠ: Ζητήθηκε ακόμη μια φορά η αναλογικά δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων στο θέμα των εκτός τακτικών αποδοχών (νυχτερινών, αργιών κτλ) οικονομικών απολαβών, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι και διευθύνσεις δύο, τριών ή τεσσάρων ταχυτήτων  όπως υφίστανται αυτή την στιγμή. Η υπάρχουσα ανισοκατανομή μεταξύ Υπηρεσιών, με δύο Διευθύνσεις να έχουν τη μερίδα του λέοντος και τις υπόλοιπες να αρκούνται σε ένα αναλογικά μικρό ποσοστό, συνιστά μη ισότιμη αντιμετώπιση, δημιουργώντας μεγάλα ζητήματα των εργαζομένων έναντι της Διοίκησης.

Ζητήθηκε η δίκαιη κατανομή των υπερωριών και να μην υπάρξει καμία περικοπή το επόμενο διάστημα, σε μία ιδιαίτερη περίοδο που τρέχει ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις, οι ανατιμήσεις κλπ και μάλιστα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Ειδική μνεία έγινε στο γεγονός ότι δεν  μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να ευνοούνται συνεχώς συγκεκριμένοι υπάλληλοι με τοποθετήσεις σε αμειβόμενες θέσεις, όπως και όλοι αυτοί οι οποίοι «επαναπατρίζονται» από τα διάφορα κόμματα, πολιτικά γραφεία κλπ και κατευθύνονται μονίμως στην καθαριότητα ώστε να λαμβάνουν το μέγιστο των υπερωριών.

Δεν είναι αυτοί οι «πονηροί» και όλοι οι άλλοι τα «κορόιδα». Τέλος τέθηκε και το θέμα της  καθυστέρησης επί μια τριετία των ΜΑΠ και του γάλατος, ζητήματα τα οποία διαχρονικά  είναι προβληματικά. Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι, όσο τα οικονομικά του Δήμου το  επιτρέπουν, οι εκτός των τακτικών αποδοχών αμοιβές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα,  χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως και στο θέμα των ανισοκατανομών μεταξύ των Διευθύνσεων.

6. Οργανισμός-Κρίσεις: Για μια ακόμη φορά εκτέθηκε η πάγια θέση μας, η δημιουργία δηλαδή ενός σύγχρονου, επίκαιρου και μακροπρόθεσμου οργανισμού που θα αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς σκοπιμότητες και φωτογραφικές διατάξεις. Επισημάνθηκε δε, η άμεση ανάγκη κρίσεων για όλες τις θέσεις της ιεραρχίας. Το νομικό πλαίσιο επ’ αυτού είναι σαφές και ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όντας ο πρώτος Δήμος της χώρας.

Η θέση του Δημάρχου ήταν ότι η πανδημία και οι συνεχώς διαφοροποιημένες απαιτήσεις που προκύπτουν στον Δήμο Αθηναίων οδήγησαν στην καθυστέρηση της δημιουργίας του  νέου Οργανισμού, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου. Αναφορικά με το θέμα των κρίσεων συμφώνησε ότι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

7. Φαινόμενα σεξουαλικών παρενοχλήσεων: Τέθηκε το θέμα των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία ευδοκιμούν σε χώρους κυρίως απομακρυσμένους, όπου κάποιοι με μικρή η μεγάλη εξουσία θεωρούν ότι μπορούν να προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τιμή. Επ’ αυτού είμαστε κάθετοι και ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα είναι αμείλικτος απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να καταγγέλλει άμεσα τέτοια φαινόμενα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Θα έχει την πλήρη κάλυψη και αρωγή τόσο την δική μας όσο και της Δημοτικής Αρχής. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να θίξει έστω και κατ’ ελάχιστο την αξιοπρέπεια σας.

8. Παρεμβάσεις αιρετών σε συνδικαλιστικά θέματα: Ο ΣΕΔΑ διαχρονικά διαφύλαξε με
θρησκευτική ευλάβεια την αρχή του «να μην κάνει συνδιοίκηση και η Δημοτική αρχή να μην κάνει συνδικαλισμό». Τα προηγούμενα 20 χρόνια περίπου έγιναν μετρημένες στα δάχτυλα κάποιες ατελέσφορες απόπειρες παρέμβασης από διάφορους παράγοντες του Δήμου στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Κινήσεις σαν αυτές όμως που εξελίχθηκαν και εξακολουθούν να εξελίσσονται με πρωτοστάτες Αντιδήμαρχο ή Αντιδημάρχους είναι πρωτοφανείς. Κάποιοι Αντιδήμαρχοι οι οποίοι έχουν επιλέξει τον ρόλο του συνδικαλιστικού προξενητή, νιώθοντας προφανώς «δερβέναγες» στο χώρο τους καλά θα κάνουν να σταματήσουν τις παρεμβάσεις και να περιοριστούν στον θεσμικό τους ρόλο.

Οποιαδήποτε ανάμιξη Αντιδημάρχου, εκπροσώπου δηλαδή της εργοδοτικής πλευράς, στην κατεύθυνση της ποδηγέτησης των εκπροσώπων των εργαζομένων και διαστρεβλώνοντας  τη συνδικαλιστική πραγματικότητα του Δήμου είναι αθλιότητα και προσβάλει την αξιοπρέπεια του Δήμου, των Δημοτών και των εργαζομένων. Η δική τους αξιοπρέπεια φυσικά μας είναι αδιάφορη.

Οι κατ’ επίφαση προφάσεις περί εργασιακής ειρήνης για να δικαιολογήσουν τις ακραίες συνδικαλιστικές τους παρεμβάσεις είναι για γέλια και προφάσεις εν αμαρτίαις. Η Μοναδική περίοδος κατά την οποία δεν υπήρξε εργασιακή ειρήνη ήταν η προεκλογική περίοδος του 2019, όταν κάποιοι συνδικαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό την σκέπη  Αντιδημάρχου, σκόπευαν να εγκλωβίσουν τον νυν Δήμαρχο και τότε υποψήφιο σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους… Δεν θέλουμε να επεκταθούμε, μη μας αναγκάσετε να το κάνουμε…

Ο Δήμαρχος ευθέως δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι άμεσοι συνεργάτες του δεν επιθυμούν και φυσικά δεν έχουν καμία συνδικαλιστική παρέμβαση και δεν παρεμβαίνουν σε  συνδικαλιστικές δράσεις, διαχωρίζοντας προφανώς τη θέση του από τις συγκεκριμένες ενέργειες, ενός η δύο Αντιδημάρχων..

Η συνάντηση έκλεισε με το μόνιμο αίτημα του Συλλόγου για χρηστή, δίκαιη και αντικειμενική διοίκηση. Τα λάθη και θα συμβαίνουν και δεν είναι δυνατόν να αποφεύγονται, οι σκοπούμενες όμως άνισες μεταχειρίσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice