OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Συμμετοχή του Δήμου Ορεστιάδας στο Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ

Στις 8 και 9 Σεπτέμβριου ο Δήμος Ορεστιάδας συμμετείχε στις εργασίες της Ιδρυτικής Συνάντησης και της Τελετής Υπογραφής του επίσημου πρωτοκόλλου ίδρυσης ενός θεματικού δικτύου «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία», που απαρτίζεται από 9 Δήμους από την Ελλάδα και 8 από το Ισραήλ.

Το νέο θεματικό Δίκτυο των 17 πόλεων της Ελλάδας και του Ισραήλ, αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη ενισχυμένων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διπλωματίας των πόλεων.

Βασικός συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρωτοπόρος στην διπλωματία των πόλεων αν. Καθηγητής κ.Φώτης Παπαθανασίου, του οποίου υλοποιείται η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του νέου Δικτύου.
Την ενημέρωση στους παρευρισκόμενους για τους σκοπούς και την στόχευση του Δικτύου, έκαναν, η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγή Υγείας, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου και από το Ισραήλ η ομόλογός της, Prof. Milka Donchin.

Τα πρωί της πρώτης μέρας, μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ορεστιάδας κα Ζαχαρούλα Πέπη παρουσίασε στους εκπροσώπους των δύο χωρών το προφίλ και την ιστορία της πόλης της Ορεστιάδας καθώς επίσης τους στόχους και της προσδοκίες από τη συμμετοχή σ ’αυτό το Δίκτυο. Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τα σημεία βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης της Ορεστιάδας.

Τα απόγευμα της ιδίας μέρας, μέσω των εργασιών τεσσάρων θεματικών τραπέζιων καθορίστηκε το άμεσο πλάνο στόχευσης και δράσεων:

– Με έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών κατά της φτώχειας , της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και των ηλικιωμένων, με την στράτευση και την προσφορά εθελοντών.
– Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις πόλεις – μέλη, με την διοργάνωση δράσεων φεστιβάλ και αφιερωμάτων μουσικής, γαστρονομίας, διατροφής και ιστορίας
– Καθώς και η δρομολόγηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής και ανταλλαγής επισκέψεων και γνωριμίας με τις πόλεις του δικτύου.
– Εντάχθηκε εξάλλου στην ατζέντα το θέμα της αξιοποίησης της εμπειρίας και της μεταφοράς της τεχνογνωσίας του Ισραήλ στην εξοικονόμηση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων καθώς και της αφαλάτωσης νερού.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρωθήκαν με την υπογραφή από τους Δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς από τις δύο χώρες της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του Πρωτοκόλλου σύστασης και δημιουργίας του Δικτύου Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία», σε μια λαμπρή τελετή στο ξενοδοχείο «Coral Hotel Athens».

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κος Βασίλειος Μαυρίδης αμέσως μετά της υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για τη συμμετοχή μας σε αυτό το δίκτυο καθώς με το Ισραήλ δε μας συνδέει μόνο μια παραδοσιακή φιλία, αλλά κυρίως το κοινό μας όραμα για μια πολιτική στρατηγική για το καλό των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Από την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας κοιτίδες πολιτισμού, ιδανικές να προσφέρουν στους κατοίκους τους υγεία και ευζωία.

Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε παρουσία των Βουλευτών του Νότιου Τομέα Άννας Καραμανλή, Βασίλη Σπανάκη και Γιάννη Μπαλάφα, του νέου Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ.Noam Katz, εκπροσώπων της εν Ελλάδι Ισραηλινής Κοινότητας, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και άλλων επισήμων.

Χαιρετισμούς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Εμμανουήλ Δανιήλ και ο τ. Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βενιαμίν Αλμπάλας, ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης, σπουδαστές του Ωδείου Παλαιού Φαλήρου, απέδωσαν μουσικά κομμάτια κλασικής μουσικής και ρυθμούς των δύο χωρών.

Την Παρασκευή 9/9 ολοκληρωθήκαν οι εργασίες του Συνέδριου με την ανακοίνωση και την παρουσίαση των συμπερασμάτων της διαβούλευσης.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου, οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες προσκεκλημένοι, ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στο παράλιο μέτωπο του Παλαιού Φάληρου.

Οι Πόλεις καθώς και οι εκπρόσωποι τους που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας – Ισραήλ, για τον Πολιτισμό και την Υγεία» είναι:

– Acre (Akko), Shimon Lankri
– Ashdod, Yehiel Lasri
– Διόνυσος, Ιωάννης Καλαφατέλης
– Herzliya, Moshe Fadlon
– Hod HaSharon, Amir Kochavi
– Ηγουμενίτσα, Ιωάννης Λώλος
– Καλλιθέα, Δημήτριος Κάρναβος
– Κάρυστος, Ελευθέριος Ραβιόλος
– Kfar Saba, Rafi Saar
– Λυκόβρυσης- Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης
– Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης
– Ofakim, Yitzhak Danino
– Ορεστιάδα, Βασίλειος Μαυρίδης
– Παλαιό Φάληρο, Ιωάννης Φωστηρόπουλος
– Petach-Tikva, Rami Greenberg
– Umm al-Fahm, Samir Sobhi Mahamed
– Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη , Βλάσιος Τσιώτος

Σχετικά Άρθρα

Κύθηρα: Με απόλυτη επιτυχία το Συνέδριο «Νησιωτική Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και Προοπτικές»

otavoice

Αργοστόλι: Μήνυση κατοίκου σε Δήμαρχο-Αντιδήμαρχο για παράβαση καθήκοντος

otavoice

Δήμος Παιανίας: Οικονομία κλίμακας με σύγχρονα μηχανήματα

otavoice

Δήμος Βοΐου: Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 & λιθόστρωτου καλντεριμιού

otavoice

Πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. του Δήμου Διονύσου

otavoice

Συνάντηση εργασίας Τζιτζικώστα- Ιάπωνα Πρέσβη, στη Θεσσαλονίκη

otavoice