OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πρώτο Βραβείο στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής και για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή

Την κορυφαία θέση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κατέκτησε η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της απονομής των GREEN AWARDS η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν, παραμονή της έναρξης της ΔΕΘ, ο Economist και το powergame.gr. Το βραβείο παρέλαβε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. 

Το πρώτο βραβείο επίσης απέσπασε η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στους 66 Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση περίπου 100.000.000 € από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Το βραβείο παρελήφθη από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας – Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ  Β. Κόκκαλη. 

Με αφορμή τις σχετικές διακρίσεις ο Γ. Πατούλης επισήμανε

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά για να αλλάξουμε πλήρως την Αττική! Να γίνει ο τόπος που θα αξίζει στα παιδιά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβραβεύεται η Αττική για τη προσπάθεια που κάνει να γυρίσει οριστικά σελίδα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.  

Είναι γεγονός ότι η Αττική είχε μείνει πολύ πίσω στα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας προχωρήσαμε στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος. Μάλιστα ήδη το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε για την επόμενη πενταετία το νέο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) το οποίο και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, σήμερα διαθέτουμε 60 κινητά πράσινα σημεία που κινούνται σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας, (πλατείες, σχολεία, σταθμούς μέσων μεταφοράς, κ.α.) και μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά. Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου Βαθμού πετύχαμε ένα σημαντικό σχέδιο να πάρει το δρόμο του και σύντομα πάνω από 1000 γωνιές ανακύκλωσης αναπτύσσονται προκειμένου  να αποτελέσουν τα σημεία εναπόθεσης καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, συμβάλλουμε στη προσπάθεια ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας, ενώ είμαστε στη φάση της δημοπράτησης των πάρκων κυκλικής οικονομίας. Ευελπιστούμε με τους ρυθμούς υλοποίησης του σχεδιασμού μας να είμαστε σύντομα σε θέση να συναγωνιστούμε τον τρόπο διαχείρισης των βιοαποβλήτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), σε συνδυασμό με την εξασφάλιση υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων συλλογής αποβλήτων, δημιουργούν μια δυναμική που θα μας οδηγήσει σε μια άλλη εποχή. Ό,τι έχουμε καταφέρει είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας και δουλειάς που γίνεται από τα στελέχη της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ και τους συνεργάτες μελετητές. Όλα αυτά αποτελούν εχέγγυο ότι η Αττική θα γίνει πράσινη Περιφέρεια. Χαίρομαι που αυτή τη διάκριση την παρέλαβα από τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατά τη θητείας του ως Υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ έπραξε ότι ήταν δυνατό προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά ζητήματα που είχαν προκύψει μέσα από την απλή αναλογική». 

Μεγάλος αριθμός συμμετοχών

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός συμμετοχών, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των GREEN AWARDS, που αποτελούνταν  από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του χώρου και στελέχη που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και γνώση, απαρτιζόμενη από τα ακόλουθα πρόσωπα:

Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Νικόλαος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Ευάγγελος Καραμίντζιος, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ιωάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Διδάκτωρ Αδαμάντιος Σκορδίλης, Πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Διδάκτωρ Πέτρος Γκίκας, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Στο Ντουμπάι ο Απ. Τζιζτικώστας για την προβολή-προώθηση των μακεδονικών προϊόντων

otavoice

Κιλκίς: Δωρεάν rapid tests σε Τέρπυλλο και Ξυλοκερατιά

otavoice

5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου

otavoice

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων Δώρων από τον Δήμο Νέας Ιωνίας

otavoice

Δήμος Κω: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο ανάπλασης στην Δ.Κ. Αντιμάχειας

otavoice

Νεότερη αυτοψία του Δημάρχου Αμαρουσίου, στο έργο του πρανούς επί της οδού Ερεσσού

otavoice