OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Μουζάκι: Αυτοψία επιστημόνων του Υπ. Πολιτισμού στη σπηλιά του Καραϊσκάκη για την ανάδειξή της

Φάνης Στάθης: “Η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της εθνικής παλιγγενεσίας Γ. Καραϊσκάκης είναι ένας ιστορικός τόπος για τον Ελληνισμό που πρέπει να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης”

Προχωράει o ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Δήμου Μουζακίου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης της προϋπάρχουσας μελέτης.

Η δουλειά που έγινε, ειδικά τους τελευταίους μήνες και από τις δυο πλευρές, είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα αποδοτική σε τέτοιο επίπεδο που άρχισαν πλέον να πραγματοποιούνται αυτοψίες στον χώρο του μνημείου και στη γύρω περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η γραφειοκρατική επεξεργασία φτάνει στο τελικό στάδιο, οπότε σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την ένταξη του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 530.000 Ευρώ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί παλαιότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, κατ’ εντολή του ΥΠΠΟ, τη Σπηλιά του Μαυρομματιανού Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επισκέφθηκαν δυο επιστήμονες του Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Πατσιαούρα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου κ. Γιώργο Νάσιο και το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Βασίλη Φούκα.

Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Μάνο Αρχαιολόγο και Γιάννη Βλασταρίδη Γεωλόγο, οι οποίοι είχαν εμπεριστατωμένη συζήτηση με το Δήμαρχο για τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης της Σπηλιάς και για τις καταλληλότερες παρεμβάσεις, με την επικουρία τόσο του Διευθυντή της Τ.Υ. σε ότι αφορά μελετητικά θέματα, όσο και των άλλων συνοδοιπόρων της επίσκεψης.

Γρήγορα θα υπάρξουν νεότερα για το θέμα της επικαιροποιημένης μελέτης που ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο, αλλά και για τις πιστώσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει γρήγορα η ανάπλαση του μοναδικού μνημείου της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Μετά την επίσκεψη των απεσταλμένων του ΥΠ.ΠΟ., ο Δήμαρχος Μουζακίου Θ. Στάθης δήλωσε:

«Η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της εθνικής παλιγγενεσίας Γ. Καραϊσκάκης είναι ένας ιστορικός τόπος για τον Ελληνισμό που πρέπει να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχουμε δρομολογήσει τη γενική ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της Σπηλιάς και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις μπορούμε να πούμε ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος του Δήμου μας, της ανάδειξης και της πλήρους αξιοποίησής της. Η επίσκεψη και αυτοψία των επιστημόνων του ΥΠ.ΠΟ. που έγινε κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την πολυπόθητη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει ένα πολιτιστικό «διαμάντι», το οποίο ως Δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Σχετικά Άρθρα

Οι προσφυγικοί σύλλογοι του Δήμου Ωραιοκάστρου στη Βουλή

otavoice

Περιφέρεια Κρήτης: Ορκωμοσία νέας Περιφερειακής Συμβούλου

otavoice

Μνημόνια συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις ΕΦΑ Αργολίδας και Κορινθίας

otavoice

ΠΣτΕ: Νέα δράση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

otavoice

Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFTMTopResa στο Παρίσι

otavoice

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM Τop Resa του Παρισιού

otavoice