OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Επίτιμη δημότης Σύρου – Ερμούπολης η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Σύρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανακηρύχθηκε, νωρίτερα σήμερα, επίτιμη δημότης του νησιού, ενώ το βράδυ θα κηρύξει την έναρξη του Αnimasyros 2022 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Κατά την αντιφώνησή της, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συγκίνησή της για την τιμή να είναι πλέον και εκείνη «μια Συριανή, δημότης της γενέθλιας πόλης του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Δημήτριου Βικέλα, του Εμμανουήλ Μπενάκη, του Φαίδωνα Κουκουλέ, και τόσων άλλων από τον μακρύ κατάλογο των διαπρεπών Συριανών, που έφεραν στο προσκήνιο της Ιστορίας και της τέχνης τη γενέτειρά τους».

Παράλληλα, εξήρε την πνευματική, καλλιτεχνική και οικονομική παράδοση της Σύρου, γεγονός που κατέστησε, όπως είπε, την Ερμούπολη ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα της ανατολικής Μεσογείου την περίοδο της ακμής της και τόνισε ότι βλέπει σήμερα με χαρά την «αρχόντισσα» των Κυκλάδων να επιβεβαιώνει την παλιά αίγλη της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη Σύρο παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών, στο πέρασμα δίσεκτων χρόνων, και επεσήμανε: «Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και ομοψυχίας των Συριανών έδωσε φτερά στον τόπο, τον μεταμόρφωσε σε ξακουστό λιμάνι του Αιγαίου από τον 18ο αιώνα αλλά και σε ασφαλές καταφύγιο νησιωτών από τη Χίο, τη Σάμο, τα Ψαρά, την Κάσο, που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις σφαγές των Οθωμανών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Κι αργότερα, το 1922, σε χώρο υποδοχής των αδελφών μας που ήρθαν ανέστιοι και πένητες από τα ματωμένα χώματα της Ιωνίας. Η παρουσία των Μικρασιατών εδώ είχε άμεσο αντίκρισμα, έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας».

Χαιρέτησε, επίσης, τις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη διάσωση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού αποθέματος της νεοκλασικής Ερμούπολης, καθώς και τη μετατροπή του στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη» σε μία σύγχρονη Πανεπιστημιούπολη.

Τέλος, ευχήθηκε να συνεχίσεο ο δήμος τη σημαντική προσπάθειά του με επιμονή και ζέση, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νησιού, και δυναμισμό από το πρωτοπόρο πνεύμα των ευρηματικών επιχειρηματιών, χάρη στους οποίους συντελέστηκε στη Σύρο το περιλάλητο «οικονομικό θαύμα» του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Από αύριο ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε Αχαΐας

otavoice

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Πάτρας από τους Γερμανούς

otavoice

Ο Τζιτζικώστας στη μεγάλη «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης «Voltάρω 6»

otavoice

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- Συνάντηση ΚΕΔΕ κυβερνητικών στελεχών

otavoice

Hot Air Balloon Festival: Μια μοναδική εμπειρία με αερόστατα στη Θήβα

otavoice

ΚΑΠΗ Δήμου Κατερίνης: Προληπτική ιατρική, καμπάνια ενημέρωσης

otavoice