OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμοι Αθηναίων-Πεντέλης: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους

Σε μία μοναδική βραδιά την περασμένη Κυριακή (18/9), στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Βασίλης Λέκκας μάγεψαν με τη φωνή τους και τα τραγούδια τους, τους εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν τη συναυλία με την οποία έπεσε η αυλαία του νέου πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους που συνδιοργάνωσαν από φέτος οι Δήμοι Πεντέλης και Αθηναίων.

Η διάρκεια του Φεστιβάλ ήταν δύο εβδομάδες, από 2-18 Σεπτεμβρίου 2022 και περιλάμβανε:

 • Δύο μεγάλες και γεμάτες συμβολισμό εκδηλώσεις από τη Χορωδία και την Ορχήστρα της ΕΡΤ που έγιναν στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου, που ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο αυτό.
 • Ένα διεθνές κονσέρτο για την Ειρήνη & Φιλία των Εθνών, μία παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ Πεντελικού, με στόχο να αναδείξει μέσα από το Φεστιβάλ και την τέχνη, την αδιαπραγμάτευτη αξία της Ειρήνης και της Φιλίας ανάμεσα στα έθνη. Συμμετείχαν οι πιανίστες Sasha Grynyuk από την Ουκρανία και Petr Limonov από τη Ρωσία, καθώς και η Ελληνίδα βιολίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου.
 • Μια σπουδαία θεατρική παράσταση το «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με πρωτότυπη μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη και πρωταγωνίστρια την Μαρία Τζομπανάκη πλαισιωμένη από ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών.
 • Δύο σημαντικές εκθέσεις:

(α) την έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», με έκθεση Φωτογραφίας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, με κεντρικό πυρήνα της έκθεσης φωτογραφίες από τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη.

(β) την έκθεση «Ψηφίδες Ψαλτικής Τέχνης», μία Διαδραστική Βυζαντινή έκθεση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).

 • Τρεις παραστάσεις σε συνεργασία με τον ΟΜΣΙΕ, μία τριλογία μουσικών συναυλιών αφιερωμένων στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συγκεκριμένα:
 1. «Το σπίτι μου στο Αϊβαλί» – Μουσική παράσταση για την Σμύρνη
 2. «Αροθυμώ και αναστορώ σε πατρίδα μ’…» – Μουσική παράσταση για τον Πόντο
 3. «Δύο ήλιοι, δύο φεγγάρια» – με τραγούδια της Καππαδοκίας
 • Μια εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντική με θέμα: «Διαλέξεις για την τέχνη, τα μαθηματικά και την τεχνητή νοημοσύνη», με ομιλίες:

(α) «Η Μουσική, τα Μαθηματικά και ο Εγκέφαλος» από τον κύριο Θεοδόση Π. Τάσιο, Έλληνα ακαδημαϊκό, πολιτικό μηχανικό, αρθρογράφο και συγγραφέα και

(β) «Χωράει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τέχνη;» από τον κύριο Θεόδωρο Κρίντα, Αντιπρόεδρο Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης AI – Catalyst.

 • Μια συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου που ερμήνευσαν η Δώρα Λοίζου κι ο Μανώλης Σκουλάς.
 • Τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα, με την οποία έκλεισε το φεστιβάλ.

Καθόλη τη διάρκειά του, το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, δημιούργησε την πεποίθηση, σε όλους όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, ότι πρόκειται για ένα νέο άρτια οργανωμένο πολιτιστικό θεσμό από τους Δήμους Πεντέλης και Αθηναίων, ο οποίος θα έχει και μελλοντικά μία επιτυχημένη πορεία, με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα με το φυσικό περιβάλλον του βουνού.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Ζίτσας: Για κακούργημα παραπέμπεται ο πρώην Αντιδήμαρχος που κακοποίησε γάιδαρο

otavoice

Εγκρίθηκε ο ετήσιος τακτικός προυπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης

otavoice

Προγραμματικές συμβάσεις έργων 1,5 εκ. ευρώ στη Λακωνία

otavoice

ΠΔΜ: Σύσκεψη με θέμα την πορεία υλοποίησης Τεχνικού Προγράμματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

otavoice

ΠΑΜΘ: Επιπλέον 2,5 εκ. € στο Νοσοκομείο Δράμας από το ΕΣΠΑ

otavoice

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Ράλλυ Ακρόπολις FORUM 2022

otavoice