OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Χανίων: Community dance project «Ιστορίες Δρόμου», από την Κατερίνα Σκιαδά

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον ΆγιοΡόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Πέμπτη δράση – Ανοιχτά Πανιά 2022

Community dance project: Χορός για την κοινότητα

Ιστορίες δρόμου, της Κατερίνας Σκιαδά

Δύο παραστάσεις στις: 7 Σεπτεμβρίου 2022 και στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:30

Σημείο και ώρα έναρξης/συνάντησης: Έξω από την αυλή της Καθολικής Εκκλησίας, στην οδό Χάληδων, Παλιά Πόλη Χανίων

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης: chania-culture.gr

«Ιστορίες Δρόμου»

Η Κατερίνα Σκιαδά σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Μικρούτσικου παρουσιάζουν τις «Ιστορίες Δρόμου», ένα Community Dance Project, μία παράσταση χορού με τη συμμετοχή της κοινότητας της πόλης των Χανίων. Οι «Ιστορίες Δρόμου» είναι ένα σύνθετο, σπονδυλωτό έργο. Για την υλοποίησή του συνεργάζονται καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία καθώς και κάτοικοι της πόλης με ενδιαφέρον για την τέχνη, οι οποίοι θα ενεργοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, σημεία του κέντρου της πόλης των Χανίων.

Η παράσταση όπως και το κοινό θα είναι «εν κινήσει», αφού το έργο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ταξιδεύοντας μέσω ενός χάρτη μέσα στο κέντρο της παλαιάς πόλης. Μικρόκοσμοι και εικόνες δυνατές, κρυμμένες καλά σε εκκλησίες, μουσεία, σοκάκια, αδιέξοδα θα περιμένουν τους θεατές να τις ανακαλύψουν.

Χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, φωτογράφοι και απλοί κάτοικοι με τις καλλιτεχνικές τους παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα διάλογο με αυτόν της καθημερινότητας. 

Συντελεστές:

Σύλληψη ιδέας και χορογραφία: Κατερίνα Σκιαδά
Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Φωτογραφία: Μανώλης Καραταράκης
Χορευτές: Όλγα Θεοφανοπούλου, Ματίνα Κοκολάκη, Δημήτρης Κύρκος, Στέλλα Τριπολιτάκη, Παυλίνα Τσιάτσιου
Τραγούδι: Ευασία Κουτουλάκη
Συμμετέχουν: Νεφέλη Σιουμάλα, Χρυσούλα Τζεμανάκη, Πέτρος Αντωνιάδης, Ρούσσα Μαρκάκη, Ελένη Μαστορίδη, Στέλιος Φουράκης, Τζίνα Σφακιανάκη, Μάγδα Ντούρα, Αθηνά Βασιλαντωνάκη, Ιωάννα Χιωτάκη
Χορογραφικό εργαστήριο: Κατερίνα Σκιαδά και Κωνσταντίνα Μικρούτσικου

Παράλληλες δράσεις: 

  • Χορογραφικό Εργαστήριο (28 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου)

Στόχος του βιωματικού αυτού εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί μία ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας και επαγγελματικής κατεύθυνσης με ενδιαφέρον στην κίνηση. Η ομάδα αυτή θα έχει την ευκαιρία να συνυπάρξει με επαγγελματίες χορευτές, να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία παραγωγής ενός έργου και να αποκτήσει σκηνική εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο η εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα δεν θα περιοριστεί στην αίθουσα χορού αλλά έμπρακτα θα δει πώς οι χορογραφικές ιδέες των προβών εξελίσσονται σε μέρη μιας παράστασης χορού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο έργο «Ιστορίες Δρόμου»  στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

  • Έκθεση φωτογραφίας (7 και 8 Σεπτεμβρίου)

Ο Μανώλης Καραταράκης γνωστός φωτογράφος του Ρεθύμνου με ιδιαίτερη «ματιά» πάνω στο αστικό τοπίο και τον δημόσιο χώρο, θα ερευνήσει παράλληλα με την χορογραφική ομάδα το κέντρο της πόλης των Χανίων με σκοπό να αναδείξει με τον δικό του τρόπο μέρη της πόλης, να τα σχολιάσει μέσα από το φακό και να τα προβάλει σε επιλεγμένα σημεία  του κέντρου της πόλης τις ημέρες των  παραστάσεων.

Συζήτηση με το κοινό μετά το τέλος της παράστασης (7 Σεπτεμβρίου). Μέσα από τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αφορά την κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί  μια συζήτηση μοίρασμα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος με τους κατοίκους της πόλης και θεατές της παράστασης. Στη συζήτηση αυτή θα είναι προσκεκλημένοι αρχιτέκτονες, φωτογράφοι κ.α., άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τον δημόσιο χώρο και έχει ο καθένας τη δική του προσέγγιση να μοιραστεί ως εμπειρία.

Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να θέσει τους προβληματισμούς του και να μοιραστεί τις εντυπώσεις του σχετικά με το πώς ορίζουμε τον Δημόσιο Χώρο, ποια η συμμετοχή μας σε αυτόν, για περισσότερος πληροφορίες σχετικά με την παράσταση και τους συντελεστές, βρείτε στο: https://www.chania-culture.gr/services/events/choros/anoichta-pania-2022-community-dance-project-istories-dromou/

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice