OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Αιγιαλείας: Φιλοξενία 43 νέων από 8 Ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ Youth

Ο Οργανισμός “YOUTHWAVES 4 EUROPE” είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, από την Πάτρα, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, εκπαιδεύει την τοπική κοινωνία, προσφέροντας άτυπη μάθηση σε ενήλικες και νεαρούς πολίτες.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ υλοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Ανταλλαγή νέων με τίτλο «Youth Healing Our Planet Earth- H.O.P.E.» από 1-9 Σεπτεμβρίου, στα Σελιανίτικα Αιγίου

 Οι εταίροι του προγράμματος είναι:
1. Nordic European Mobility (NEM) _Σουηδία
2. EUTOPIA _Ιταλία
3. Agrosenviromental group_Κύπρος
4. NECI PT_Πορτογαλία
5. ALTERNATIV 2021_Ρουμανία
6. Future Europe _Τουρκία
7. Backslach_Ισπανία

Συνολικά 43 νέοι από 8 χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία), συναντιούνται για να ανταλλάξουν και να μάθουν με μη τυπικές μεθόδους μάθησης, σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη, με στόχο να εμπλακούν πάνω σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Σκοπός του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή, ειδικά για εκείνους με λιγότερες ευκαιρίες για να αποκτήσουν και να βελτιώσουν ικανότητες, δεξιότητες μέσα από εργαστήρια-δραστηριότητες μέσα από την μέθοδο μη τυπικής μάθησης.

Στόχοι του έργου:

• Ενίσχυση και αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων σχετικά με τη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις για τις μεγάλες πυρκαγιές, μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στην τοπική κοινωνία.
• Οι νέοι με τη δύναμη του διαπολιτισμικού διαλόγου θα έχουν την δυνατότητα να προβληματιστούν για τα περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης τους.
• Προώθηση της έννοιας των τοπικών προϊόντων και ενός εναλλακτικού μοντέλου διατροφής, με σεβασμό στη φύση.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν συνομηλίκους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πολιτισμούς, να γνωρίσουν νέους φίλους, να μοιραστούν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα. Θα αποκτήσουν επίσης πολύτιμες δεξιότητες ζωής, προστιθέμενη αξία για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν προσωπικά, επαγγελματικά και να επιτύχουν στον σημερινό κόσμο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Σεπτέμβρη με δραστηριότητες-εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες για τις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία), ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση- συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε χώρας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν συνομηλίκους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πολιτισμούς, να κάνουν νέους φίλους, να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν δεξιότητες, μέσα από εργαστήρια και δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης για να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Απέκτησαν επίσης πολύτιμες δεξιότητες ζωής που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν προσωπικά, επαγγελματικά και να πετύχουν στη σημερινή κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Με την ενδυνάμωση των νέων, ιδιαίτερα αυτών με τις λιγότερες ευκαιρίες, συμβάλλουμε στη συνοχή της κοινωνίας και στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Δημαρχείο Αιγιαλείας όπου οι νέοι συνάντησαν τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Όπως σημειώνουν: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ενδιαφέρουσα με τον Δήμαρχο, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και φιλόξενα, όπως χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Ενημέρωσε σχετικά τους τρόπους με τους οποίους η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αιγιαλείας. Ο Δήμαρχος επίσης μας επισκέφθηκε και την ημέρα της διάδοσης του προγράμματος την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Σελιανιτίκων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες νέοι μας, μας παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στη Πλατεία των Σελιανιτίκων, καθώς και το flash mob που είχαν δημιουργήσει με το σύνθημα Let Planet Earth Breathe.»

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice