OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πύργος: Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Η Δημοκρατία απαιτεί συνεργασία με όλες τις εκφράσεις της»

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος το μεσημέρι της Τρίτης (23/8) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσκεψης της Υφυπουργού στην Ηλειακή πρωτεύουσα με θέμα την εργασιακή ένταξη μεταναστών σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, που υλοποιεί το Υπουργείο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, έγινε εκατέρωθεν ενημέρωση τόσο για τα προγράμματα του Υπουργείου όσο και τις δράσεις του Δήμου πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και κυρίως στην φιλοξενία μονογονεϊκών οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.

Την κ.Βούλτεψη συνόδευαν οι βουλευτές Ηλείας ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου και Αντρέας Νικολακόπουλος, καθώς και οι γεν. γραμματέας και ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εμμανουήλ Λογοθέτης και Ευάγγελος Κωνσταντίνου, αντίστοιχα.

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο Υπ.Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, ο άμισθος σύμβουλος δημάρχου και υπ. Δημ.Σχέσεων και Διαφάνειας της ΔΕΕΠ Παναγιώτης Σκαρτσιάρης, ο αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Κων. Αναγνωστόπουλος, ο γραμματέας ΔΕΕΠ Ι.Χριστόπουλος, το μέλος ΔΕΕΠ Έλσα Κωστοπούλου, κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Ο κ. Αντωνακόπουλος είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Βούλτεψη ενημερώνοντάς την πλήρως για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στον Πύργο, τη μονάδα φιλοξενίας στη Σκαφιδιά για μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, τις δράσεις της δημοτικής αρχής καθώς και το σύμφωνο με τη Unicef για την υλοποίηση του προγράμματος «Πόλεις ασφαλείς για τα παιδιά» και εξέφρασε, μαζί με την κ. Αυγερινοπούλου, την επιθυμία του για δημιουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μετά το τέλος της συνάντησης η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι την Ηλεία και τον Πύργο. Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο για την φιλοξενία και τη δυνατότητα που είχαμε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε. Η Ηλεία, ανήκει σε μία εκ των δύο Περιφερειών που επελέγησαν προκειμένου να ξεκινήσουν τα προγράμματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Θα ξεκινήσουμε με το αγροτικό πρόγραμμα κυρίως και θα ακολουθήσουν το τουριστικό, το κατασκευαστικό και η μεταποίηση. Φυσικά θα είμαστε σε στενή συνεργασία τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς. Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης την ένταξη τους».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής ασυνόδευτων παιδιών στην περιοχή, η κ.Βούλτεψη σημείωσε: «Δεν είμαι σε θέση ακόμη να πω πώς μπορεί να προχωρήσει μια δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, ακριβώς γιατί είναι πολλές οι παράμετροι και κυρίως οι οικονομικές. Θα το συζητήσουμε φυσικά αναλυτικότερα με τον Δήμαρχο Πύργου και τον ευχαριστούμε για την προσφορά. Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηριζόμαστε με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: προστασία των συνόρων, προστασία των ανθρώπων και ένταξη».

Δήμαρχος Πύργου: «Κέντρο εξελίξεων η πόλη»

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα ένταξης καθώς τα χαρακτηριστικά της περιοχής (αγροτικός και τουριστικός τομέας) συνάδουν με τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις. «Είναι πολύ η σημαντική η συμμετοχή στον τομέα της εργασίας μεταναστών στη χώρα και ειδικά στην περιοχή μας που διαθέτει αγροτικά χαρακτηριστικά και σημειώνεται ανοδική πορεία του τουρισμού.

Παράλληλα ανακύπτει το θέμα των προσφύγων. Μια πραγματικότητα που πρέπει να δούμε και όχι να την αγνοούμε. Ο αγροτικός τομέας και ο τουριστικός τομέας απασχολεί ανθρώπους από άλλες χώρες. Μάλιστα με την Ουκρανία υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση και όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις εξειδίκευσης των πολιτικών της εκπαίδευσης, ένταξης, αξιοποίησης των μεταναστών στην περιοχή μας.

Λόγω του μεγάλου προβλήματος που δημιουργείται με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, τόσο από την αλλοδαπή όσο και ελληνόπουλα, προτείναμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο φιλοξενίας αυτών των παιδιών. Η πρώτη αντίδραση της υφυπουργού ήταν θετική. Θα εξειδικεύσουμε την πρόταση στις επόμενες συναντήσεις στο υπουργείο.

Είμαστε πιστοί στο αξίωμα της Δημοκρατίας: Ότι επιβάλλεται η συνεργασία θεσμικών προσώπων και εκφράσεων, ότι πρέπει να υπάρχει η ευπρέπεια της Δημοκρατικής τάξης, σεβόμαστε τις δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες.Όλοι έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Ελληνικού Συντάγματος και όποιος δεν σέβεται και δεν συνεργάζεται με τα πρόσωπα αυτά, δεν σέβεται τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα!

Οι φραγμοί στο διάλογο είναι ότι χειρότερο για τη χώρα αυτή την ώρα! Συνεργαζόμαστε με όλες τις δημοκρατικές εκφράσεις εξουσίας στη χώρα και δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα δημοκρατίας. Όποιος επισκέπτεται την πόλη μας τον τιμούμε, γιατί στο πρόσωπό του τιμούμε τη δημοκρατία και δείχνουμε το πνεύμα φιλοξενίας και ευπρέπειας που διακρίνει αυτόν εδώ τον τόπο.

Άσχετα αν κάποιοι δεν αντέχουν τη σύγκριση και τις διαφωνίες με επιχειρήματα και …κρύβονται. Ή ονομάζουν αυτή την αγένεια και πολιτισμική βαρβαρότητα ως …αγωνιστικότητα. Αυτό βέβαια δεν είναι αγωνιστικότητα. Αγωνιστικότητα είναι να πείσεις γι’ αυτό που ζητάς, να κάνεις τον συσχετισμό. Και πρέπει να τονίσουμε ότι ο Πύργος αναδεικνύεται πλέον ως κέντρο πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διεργασιών και εξελίξεων».

Σχετικά Άρθρα

ΕΝΠΕ: Συμβολική επίσκεψη – μήνυμα στήριξης στους Έλληνες ακρίτες

otavoice

ΚΕΔΕ- Δήμαρχος Χανίων: Είμαστε στην κορυφή των ψηφιακών υπηρεσιών

otavoice

Σύμβαση για αποκατάσταση και ανάδειξη γέφυρας στις εκβολές ποταμού Ταυρωνίτη στο Δήμο Πλατανιά

otavoice

Βριλήσσια: Ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική θωράκιση & τις θεσμικές παραμβάσεις

otavoice

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Καρδίτσας

otavoice

ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου: Διευκρινίσεις σχετικά με το νερό στην Δ.Ε. Μυγδονίας

otavoice