OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμος Δελφών στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών του Ελαιώνα

Τη σπουδαιότητα του Ελαιώνα και την υποβολή προτάσεων για την επόμενη μέρα αυτού συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή να τονίζει ότι «Όσο ο Ελαιώνας παραμένει παραγωγικός, τόσο θα διατηρείται ως μνημείο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδεικνύει ότι το θέμα είναι κορυφαίο για την περιοχή, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι απόψεις που κατατέθηκαν από όλους είναι σημαντικές και προς τη σωστή κατεύθυνση». «Άλλωστε ο στόχος όλων είναι κοινός», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο παράλληλους άξονες, όπου ο πρώτος αφορά στις αποζημιώσεις και ο δεύτερος σε όλα όσα πολύ σωστά συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης του Ελαιώνα που ψηφίστηκε ομόφωνα το 2017 και που σήμερα χρίζουν επικαιροποίησης. Στη διαδικασία αυτής ο κ. Ταγκαλής ενέταξε τις σημαντικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την ΚΟΙΝΣΕΠ «Δελφική Γη», το Σύλλογο Ελαιοϊδιοκτητών-Ελαιοκαλλιεργητών Αμφισσας – Ιτέας – Δελφών «ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ», την Κοινότητα του Σερνικακίου που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές, την π. βουλευτή κ. Αφροδίτη Παπαθανάση και όλους τους παριστάμενους πολίτες.
Η πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 στον Ελαιώνα της Άμφισσας ήρθε να προστεθεί στις ανοιχτές πληγές που έχει αφήσει εκείνη του Αυγούστου του 2013. Οι Δημοτικές Ενότητες Άμφισσας, Ιτέας και Δελφών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια εγγράφων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.
Όπως αναφέρεται και στο αποφασιστικό μέρος, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, βασικές, αλλά όχι μοναδικές αιτίες της πυρκαγιάς, είναι η παρακμή της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιώνα ως προϊόν εγκατάλειψης πάρα πολλών κτημάτων, ο σταδιακός εκφυλισμός της σημασίας της ελαιοπαραγωγής στην τοπική κοινωνία και η έλλειψη άρδευσης.
Επιγραμματικά, το σώμα εστίασε στα ακόλουθες αιτίες:
• έλλειψη τεχνογνωσίας, διαρκούς ενημέρωσης και εξέλιξης του τρόπου καλλιέργειας
• διαρκής μείωση της αποδοτικότητας της ελαιοκαλλιέργειας
• έλλειψη πολιτικής κινήτρων και ενίσχυσης συνεταιριστικών σχημάτων
• λανθασμένη πολιτική-διαχείριση του υφιστάμενου συνεταιρισμού
• έλλειψη διασύνδεσης των Πανεπιστημιακών τμημάτων του πρωτογενούς τομέα με την παραγωγική διαδικασία
• κατακερματισμός των ιδιοκτησιών, αντίδοτο του οποίου δεν αποτελεί ο αναδασμός, αλλά οι πολιτικές με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναστροφή του
Ως κορυφαία θέματα επίσης αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
• η πυροπροστασία του Ελαιώνα και η λήψη μέτρων αποτροπής νέας πυρκαγιάς
• η εξασφάλιση της βέλτιστης πρόσβασης στα ελαιοτεμάχια, με την επαρκή συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας του ελαιώνα
• η δυσκολία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε πολλά σημεία του ελαιώνα
• η δυσλειτουργία του τοπικού ΤΟΕΒ, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων
• η αναθεώρηση και επέκταση του μέτρου του παραδοσιακού ελαιώνα, καθώς αφενός πολλοί κάτοχοι κτημάτων έχουν απορριφθεί, ενώ και όσοι είναι ενταγμένοι βλέπουν τις αποζημιώσεις που προβλέπονται να είναι ανεπαρκείς
Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά και στη διαδικασία των αποζημιώσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει:
• Αιτήματα για ελαιοτεμάχια που δεν είναι εγγεγραμμένα στον ΟΣΔΕ και δεν έχουν ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, τα οποία υποβάλλονται στην Περιφέρεια.
• Αιτήματα που αφορούν πληγείσες επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων (φυτικής και ζωικής παραγωγής) ή φυσικών προσώπων, όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό (στοιχείων άρδευσης, μηχανήματα κλπ) τα οποία δεν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ.
• Αιτήματα για την αποζημίωση τεμαχίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ και έχουν υποβάλλει αίτηση στον ΟΣΔΕ για την ηρτημένη εσοδεία αλλά και των φυτικών και ζωικών μέσων παραγωγής (δένδρα, ζώα, εξοπλισμό κλπ) τα οποία υποβάλλονται στους κατά τόπους ανταποκριτές των τοπικών κοινοτήτων του ΕΛΓΑ.
• Αιτήματα κατόχων ελαιοτεμαχίων που είναι ενταγμένα στη Δράση 10.1.02 «Παραδοσιακός Ελαιώνας» ή σε άλλα Μέτρα και Δράσεις του Π.Α.Α. και έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην ΔΑΟΚ ΠΕ Φωκίδας για την γνωστοποίηση της ζημίας λόγω ανωτέρας βίας.
«Τα περισσότερα από τα ανωτέρω αποτελούν κεφάλαια του σχεδίου διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας, που ψηφίστηκε ομόφωνα και βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπ. Πολιτισμού», ανέφερε ο Δήμαρχος Δελφών, προσθέτοντας πως κορυφαίο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αποτελεί η αναστροφή της πτωτικής πορείας που έχει λάβει η μονοκαλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή, σύμπτωμα της οποίας αποτέλεσε και η πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022.

Σχετικά Άρθρα

Να γίνει η Αρχαία Ολυμπία διεθνές θεσμικό κέντρο για την Ειρήνη

otavoice

Δήμος Λαμιέων: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 10ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης

otavoice

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Απολογισμός έργου της τελευταίας τριετίας και συνέντευξη τύπου του Β. Γερολιόλιου

otavoice

ΠΒΑ: Ο Κ. Μουτζούρης στην παράδοση του ασθενοφόρου από την Βουλή στο ΚΥ Καλλονης

otavoice

Εργασίες στον ΒΟΑΚ από κόμβο Κνωσσού-Παπαναστασίου και για 1.500 μ. προς Ρέθυμνο

otavoice

Σύσκεψη για θέματα ΕΣΠΑ υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

otavoice