OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΣΠΑΥ: Πρόταση για Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας για την προστασία των δασών

Σε κοινή αυτοψία που πραγματοποίησε ο ΣΠΑΥ, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία σε ορισμένα σημεία που υπάρχουν μελίσσια στον Υμηττό, καταγράφηκαν εικόνες ντροπής, εικόνες απαράδεκτες, εικόνες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το δασικό οικοσύστημα όλου του Υμηττού.
Όπως αποδεικνύεται και από τις εικόνες, αν και η κείμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των μελισσοκομικών εργασιών και σαφή μέτρα πρόληψης, επί της ουσίας σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι ανύπαρκτα με κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, στοίβες από ξερά κλαδιά, λάστιχα, γυαλιά και παλέτες που δημιουργούν ”ωρολογιακές βόμβες” μέσα στο δάσος.
Μπροστά σε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο, όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, με μηχανήματα έργου και με τη Δημοτική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ, σαρώνει το βουνό βάζοντας τέλος σε αυτές τις εικόνες και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις εργασίες πρόληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Όπως είναι πλέον αντιληπτό και όπως το είχαμε προτείνει στο Forum του ΣΠΑΥ τον Νοέμβριο του 2021, προτείνουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, που να το αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ένας φορέας που θα έχει την πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων – ερασιτεχνών και επαγγελματιών – σε εθνική εμβέλεια.
Κατά την ψηφιακή καταγραφή είναι σημαντικό πέρα από τη θέση των υφιστάμενων κυψελών να υπάρχει υποχρέωση του μελισσοκόμου να καταχωρεί και την μετακίνησή του ώστε να υπάρχει συνεχής εποπτεία και να αποφεύγονται περιπτώσεις που αφήνουν απορρίμματα, λάστιχα, παλέτες κλπ. Επίσης στα στοιχεία του μελισσοκόμου κρίνεται απαραίτητο να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι συνεργαζόμενοι φορείς (Υπουργείο, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι και Ομάδες Πυρόσβεσης).
«Δε μπορεί αυτοί οι λίγοι ασυνείδητοι να λειτουργούν εις βάρος των σοβαρών μελισσοκόμων που επιτελούν μια τόσο σημαντική εργασία για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων μας. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα βουνό πράσινο, καθαρό και ασφαλές. Γι’ αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς μέσω της οποίας ζητάμε να δημιουργηθεί άμεσα ένα μητρώο καταγραφής μελισσοκόμων από την 1η κυψέλη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Σχετικά Άρθρα

Μάνος Κρανίδης: «Η νίκη είναι δική μας, αξίζουμε ένα καλύτερο Χαλάνδρι»

otavoice

Live μετάδοση το debate υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

otavoice

Θ. Λιβάνιος: «Είναι μόνο η αρχή, από μία σειρά παρεμβάσεων… για την τοπική διακυβέρνηση»

otavoice

Πέτρος Τατούλης: «Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει την Πελοπόννησο ως φέουδό του»

otavoice

Σοφία Μαυρίδη: “Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει! Χειροπιαστές και ρεαλιστικές λύσεις”

otavoice

ΥΠΕΣ: Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η τελική γενική δοκιμή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

otavoice