OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Προγραμματική σύμβαση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, υπέγραψαν Υπουργός Πολιτισμού & Δήμαρχος Κιλκίς

Την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Στυλιανής Μενδώνη, η οποία πραγματοποιεί ολοήμερη περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς προεξάρχουσα κυβερνητικού κλιμακίου της ΝΔ, δέχθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.

Κατά τη συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχε και ο Κιλκισιώτης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς , ο Δήμαρχος Κιλκίς αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στην σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί από πέρσι μεταξύ Δήμου Κιλκίς και Υπουργείου Πολιτισμού με καρπό συνεργασίας την οικονομική ενίσχυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς και τη διοργάνωσή του υπό την αιγίδα του Υπουργείου στην επανεκκίνηση υλοποίησής του τον Οκτώβριο του 2021.

Η εποικοδομητική συνεργασία επισφραγίστηκε με προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης την οποία συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Κιλκίς με αντικείμενο την υποστήριξη των δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας για την περαιτέρω ανάπτυξή του και την προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Υπουργείο Πολιτισμού βάσει της σύμβασης δεσμεύεται να χρηματοδοτεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας με 180.000 ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027. Ισόποση είναι και η αντίστοιχη οικονομική υποχρέωση του Δήμου Κιλκίς.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς ενημέρωσε την κυρία Μενδώνη για το πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η περιοχή του Δήμου Κιλκίς δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του παλαιού Διοικητηρίου Κιλκίς (παλαιά Νομαρχία Κιλκίς), το κτίσμα του οποίου παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο Κιλκίς το 2021, στην ενοποίηση του πολιτιστικού χώρου της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής και της πατρικής οικίας – δωρεάς του αξιομακάριστου ευεργέτη Χρήστου Ζιώγα στο Δήμο, στην διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των Δίδυμων Καπναποθηκών με σκοπό την αποκατάσταση και την απόδοσή τους για πολιτιστικές λειτουργίες και τέλος στην επανακατάθεση πρότασης σχετικά με την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την προβολή και ανάδειξη του ποντιακού – προσφυγικού πολιτισμού στο παλαιό διδακτήριο της Νέας Σάντας, ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς.

Ενεχείρισε στην Υπουργό σχετικό ενημερωτικό υπόμνημα με τις προτάσεις του Δήμου Κιλκίς υπολογίζοντας στην θετική συμβολή της για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την απόδοση μνημείων και χώρων που αφορούν τον σύγχρονο πολιτισμό στην ενεργή ιστορική μνήμη με χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυρία Μενδώνη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διώροφο κτίσμα της παλαιάς Νομαρχίας Κιλκίς, το οποίο και επισκέφθηκε στη συνέχεια, συνδέοντας τις πολιτιστικές του χρήσεις με τον επιτυχημένο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου σε επίπεδο καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και εργαστηρίων χειροτεχνίας. Για τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψιν της σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συγκρότησαν ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice