OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Περ. Αττικής: Ημερίδα για το μέλλον της ΕΕ, σε συνεργασία με το Παν. Πειραιώς

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής η ημερίδα για το μέλλον της ΕΕ, μετά το τέλος της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιώς

Γ. Πατούλης: «Κομβικός ο ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής της στη λήψη αποφάσεων».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την Ημερίδα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το τέλος της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» και την ανάδυση των νέων προκλήσεων, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Η ημερίδα η οποία εντάσσεται στη σειρά διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης» που έλαβαν χώρα υπό την εποπτεία των τριών θεσμικών οργάνων που ηγούνται της προσπάθειας, ήτοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώθηκε υβριδικά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο καθ. Άγγελος Κότιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συνδρομή του σε σημαντικές δράσεις του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι είναι πάντα παρών,
ενεργός σε κοινές πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τοποθετήθηκαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Αν. Υπουργός Εξωτερικών, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης η Ανδριάνα Ζαρακέλη Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Πειραιά, ο Παναγιώτης Κυρίμης Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EUROPE DIRECT PIRAEUS» και ο Μιχάλης Σφακιανάκης Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών & Διεθνών Σπουδών.

Γ. Πατούλης: « Ο σημαντικός ρόλος των Περιφερειών επιβεβαιώνεται καθημερινά»

Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως αυτό  που μπορεί να εγγυηθεί για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων απέναντι σε ένα δυστοπικό περιβάλλον παγκόσμιας κρίσης, αλλά και να χαράξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, είναι το μοντέλο μιας βαθύτατα δημοκρατικής Ένωσης, οι λειτουργίες και η στοχοθεσία της οποίας θα καθορίζονται από την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

«Έχοντας την τιμή να υπηρετώ την αυτοδιοίκηση για 25 χρόνια, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος είναι κομβικός», ανέφερε και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι κοινωνίες μας δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημική κρίση και την πρόσφατη αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι Περιφερειακές Αρχές σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τους Δήμους, μπήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης και καταφέραμε να κρατήσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας όσο το δυνατόν πιο προστατευμένες από τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που είχαμε ενώπιον μας.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις μετρήσεις κοινής γνώμης και εμπεδώνεται στη συλλογική συνείδηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πλέον, αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτών, ότι οι τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, αποτελεσματικού ως προς την υλοποίηση των στόχων του και φιλικού προς τον πολίτη.

Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκ της φύσεώς τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επίπεδο. Με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας. Η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία άλλωστε αυτό αποδεικνύει και υποδεικνύει.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελο Κότιο, αλλά και όλο το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία στηρίζουμε μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης – ένα μικρό μόνο μέρος της μεταξύ μας συνεργασίας, που θα επεκταθεί και σε άλλα ενδιαφέροντα πεδία.

Όλοι μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη, δίκαιη και ευδαίμονα κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της εποχής, όσο και στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice

Παρέμβαση υπουργών για το έργο της γέφυρας “Μπελεγρίνο” ζητά ο δήμαρχος Ν. Πηλίου

otavoice

Δ.Νέας Ιωνίας: Συνεργασία Μανούρη-Ασκητή για ενίσχυση κοινωνικών δομών και υγείας

otavoice

Συνεργασία Δ.Κουρέτα και Ν. Σακκά για το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων

otavoice

Ο θεσμός των ΤοΣΠΠα και η συμμετοχή των πολιτών ως μέσο για περιορισμό της παραβατικότητας στις γειτονιές

otavoice

Απαγόρευση αλιείας σε λίμνες, ποτάμια, από 1/4 στην ΠΕ Τρικάλων

otavoice