OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Παρέμβαση Δημάρχου Αγράφων για τη γέφυρα Μανώλη

Σε επιστολή που απέστειλε προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας -Ευρυτανίας και κοινοποιεί στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης αναφέρει:

«Όπως ήδη γνωρίζετε, στο Δήμο Αγράφων υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το φημισμένο «Γεφύρι Μανώλη» το οποίο χρονολογείται από το 1659 – σύμφωνα με την επιγραφή του- και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, το οποίο αποτελούσε για διάστημα σχεδόν 400 χρόνων το μοναδικό πέρασμα μεταξύ των οχθών του ποταμού Αγραφιώτη, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στον χρόνο, στην ελλιπή συντήρηση του και σε όλες τις δυσμενείς και εξωγενείς συνθήκες. Μολαταύτα, η ολοκληρωτική κατάρρευση του πετρόχτιστου μονότοξου γεφυριού, αποτελούσε πάντα σοβαρό ενδεχόμενο.

Ως Δήμος Αγράφων, ενημερώσαμε την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει Λαμία, η οποία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, προχώρησε σε αυτοψία.

Παράλληλα, υπήρξε και ενημέρωση προς τη ΔΕΗ, καθώς το εν λόγω γεφύρι εμπίπτει στο Υδροηλεκτρικό Φράγμα των Κρεμαστών. Εν συνεχεία, διενεργήθηκε σχετική μελέτη των μηχανικών του αρμόδιου Υπουργείου με στόχο να γίνει η συστηματική και καθολική συντήρηση για την προστασία του γεφυριού και παράλληλα να επιτευχθεί και η αναστήλωσή αυτού στην αρχική του μορφή.

Κατά τα έτη 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντιστήριξης στα βάθρα από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης του γεφυριού ήταν μεγάλος. Παρά το γεγονός ότι οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη της «Γέφυρας Μανώλη» είχαν δρομολογηθεί, πέραν τούτου δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση.

Σε ερώτηση που ακολούθησε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή Λάρισας και Προέδρο της «Ελληνικής Λύσης» κ. Βελόπουλο προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, αναφορικά με τις προθέσεις για επικείμενες εργασίες με σκοπό να αναστηλωθεί η γέφυρα κατά την αρχική της μορφή συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν ένα μνημείο με ιστορία 362 ετών, υπήρξε η θετική απάντηση της Υπουργού, με την ίδια να αναφέρει ότι «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς προγραμματίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας».

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για το έργο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκδηλώνουν την αγωνία τους για την πιθανότητα μη υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με τα ως άνω αναφερθέντα , τόσο εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος Αγράφων, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο και σύσσωμοι οι κάτοικοι του ορεινού και ιστορικού Δήμου μας, αιτούμαστε για την πλήρη και διεξοδική ενημέρωσή μας σχετικά α) με την πορεία του έργου, β) για τις αιτίες των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, γ) ποιος/ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης και τέλος ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Ευελπιστώ στην άμεση ανταπόκριση σας και βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση».

Σχετικά Άρθρα

Δημοπρατήσεις έργων 6 εκ. ευρώ στον Δήμο Αριστοτέλη!

otavoice

Ολοκαίνουργιο το προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Αλίμου

otavoice

Στις 24 Αυγούστου ξεκινά το 2ο μέρος του 28ου Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

otavoice

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών υλοποιείται για πρώτη φορά σε όλο τον Πειραιά

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Προσφορά του ΙΕΚ ΑΛΦΑ για δύο υποτροφίες δωρεάν διετών σπουδών

otavoice

Ο Δήμος Ηρακλείου υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

otavoice