OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Λύρος: «Με τις συνεχείς προσπάθειες & διεκδικήσεις, δίνεται λύση στη διαχείρηση απορριμάτων»

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

«Όπως είναι γνωστό τα απορρίμματα του Δήμου μας έπειτα από το καταστροφικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, τα μεταφέρουμε σε καθημερινή βάση στην Πάλαιρο κατόπιν υπόδειξης του αρμόδιου Υπουργού. Ήδη έχουμε στα χέρια μας την νέα απόφασή του, που ορίζει να συνεχίσουμε με 5.000 τόνους και αναμένουμε από τον Σύνδεσμο Παλαίρου σήμερα, στην 2η για το σκοπό αυτό συνεδρίαση του, για την οποία παρεμβήκαμε και αιτηθήκαμε εκ νέου, να την υλοποιήσει.

Η αρρυθμία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, για την οποία ζητούμε την κατανόηση εκ μέρους των συνδημοτών, ως προς την συγκομιδή των απορριμμάτων είναι πρόσκαιρη, διότι άμεσα ενεργοποιηθήκαμε, ώστε να τρέξουν έγκαιρα όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες για την εκ νέου έκδοση απόφασης από τον αρμόδιο Υπουργό, τον οποίο οφείλω και να ευχαριστήσω.

Θέλω να μεταφέρω και να γίνει γνωστό ότι οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες προσπαθούμε να διατηρούμε τον Δήμο καθαρό και σε τάξη, είναι τρομερά αντίξοες βρίσκουν όμως απέναντι την αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον όλων μας και για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους και όσους στέκονται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Οφείλω όμως να αναφέρω, αν και είναι ήδη γνωστό, ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι γενικότερο και ευρύτερο.

Μετά την ίδρυση των ΦΟΣΔΑ στη χώρα μας και με τον δικό μας ΦΟΣΔΑ ανενεργό, η διοίκηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είναι ένα περίπλοκο νομικό και οργανωτικό θέμα. Επειδή όμως, το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την λύση του προβλήματός μας, εμείς έχουμε προχωρήσει, έχουμε μελετήσει, έχουμε αιτηθεί και αναμένουμε την χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάστασή του, ώστε να καταστεί νόμιμος και λειτουργικός.

Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μεμονωμένο και δεν αφορά μόνο το Μεσολόγγι, χρήζει ευρύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού και για το λόγο αυτό η πολιτεία σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες που της αναλογούν.

Διότι όταν ο ΧΥΤΑ του Αγρίνιου, όπως ισχυρίζεται έχει πολλά προβλήματα και μετρά τον χρόνο αντίστροφα, όταν ο ΧΥΤΑ Παλαίρου για τους δικούς του λόγους έχει εμπόδια και αδυνατεί να συνδράμει στη λύση του προβλήματος, όταν ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είναι κλειστός και όταν ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου είναι κι αυτός κορεσμένος τότε γίνεται αντιληπτό ότι επιβάλλεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να δρομολογηθούν οι σωστές λύσεις.

Έχω επανειλημμένως καλέσει τον αρμόδιο Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ να προσέλθουν και μαζί με τους άλλους Δημάρχους του Νομού μας να έρθουμε με κοινή συνεννόηση και συνεργασία σε κοινό τόπο. Αναμένουμε. Εμείς ως Μεσολόγγι, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την λύση στο πρόβλημά μας, με το δικό μας σχεδιασμό ακόμη και με τις δικές μας δυνάμεις. Καταφέραμε κι έχουμε ένα αξιόμαχο στόλο απορριμματοφόρων. Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών και νέους κάδους. Έχουμε έτοιμη την μελέτη για το ΧΥΤΑ μας, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα ΑΜΕΣΑ εφαρμόσιμο.

Όμως τα οικονομικά μας είναι γνωστά. Είναι πεπερασμένα. Οι καιροί που διανύουμε είναι κοστοβόροι. Ο Δήμος μας βομβαρδίζεται συνεχώς, ακόμη και σήμερα, από αβάστακτα χρέη του παρελθόντος. Η οικονομική διαχείριση μέσα στον εφιάλτη των ανατιμήσεων οφείλει να είναι συνετή.

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις με βαρύγδουπες δηλώσεις από κάποιους αμετανόητους, που θεωρούν τους εαυτούς τους «σωτήρες», μοιάζουν ανώφελη φιλολογία και εξυπηρετούν μόνο την προσωπική τους βούληση και αυτοπροβολή. Αλλά και οι υπονομευτικές τακτικές από τους «παντογνώστες» έχουν πια ταυτοποιηθεί και δεν μας ξαφνιάζουν, παρά το ότι μόνο επιζήμιες είναι.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπό έλεγχο και με τις συνεχείς, επίπονες προσπάθειες και διεκδικήσεις μας δίνεται λύση».

Σχετικά Άρθρα

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice

Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑ Ελασσόνας για ψεκασμούς στις όχθες της λίμνης Κεφαλοβρύσου

otavoice

Στη Δήμαρχο Ιλίου η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων στον Δήμο Κιλκίς

otavoice