OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η καρδιά των Μικρασιατών χτύπησε στην Καλαμαριά

Με μια θάλασσα μνήμες γέμισε χθες η Καλαμαριά και γινήκαμε όλοι ένα. Μικρασιάτες απ’ όλη την Ελλάδα έφτασαν στην πόλη, και συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με την ΟΠΣΕ και τέσσερις πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, (Σύλλογος Κουριωτών Καλαμαριάς “Ο Ταξιάρχης”, Πολιτιστικός Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “Αγία Παρασκευή”, Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς & Δέρκων, Σύλλογος Κατιρλιωτών Θεσσαλονίκης “Αγ.Ιωάννης ο Πρόδρομος”) στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Καλαμαριά 1922-2022, για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Χίλιοι τετρακόσιοι χορευτές, από μικρασιατικούς συλλόγους όλης της χώρας, ταξίδεψαν τους θεατές στον χρόνο, μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς, στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, αποδεικνύοντας πως ο χρόνος δεν έφερε τη λήθη για τις αλησμόνητες πατρίδες.

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα ζήσανε φτώχια, πολέμους, κακουχίες. Όμως το βλέμμα τους ήταν πάντα στραμμένο ψηλά, όσο χαμηλά κι αν τους έριχναν οι δοκιμασίες. Δούλεψαν σκληρά, πάλεψαν, έκλαψαν, όμως δεν εγκατέλειψαν ποτέ το όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Και τα κατάφεραν. Μετατρέψανε την Καλαμαριά από ένα λασπότοπο σε μία σύγχρονη πόλη, που γνωρίζει διαρκώς την ανάπτυξη. Γι’ αυτό κι εμείς με τη σειρά μας εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να προκόψει ο τόπος μας. Με τον τρόπο αυτό τους τιμούμε και δικαιώνουμε τη μνήμη τους», είπε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης

και πρόσθεσε «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας. Οι επόμενες γενιές πρέπει να μάθουν τη λαμπρή ιστορία και να γίνουν συμμέτοχοι του σπουδαίου αυτού πολιτισμού μας».

Νωρίτερα όλοι οι χορευτές των μικρασιατικών συλλόγων συμμετείχαν στην «Πατινάδα», χορεύοντας στον πεζόδρομο και την Πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού, σηκώνοντας τα λάβαρά τους, ενώ την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των συλλόγων συμμετείχαν στην ημερίδα που είχαν οργανώσει στο θεατράκι της Χηλής.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής, στα απολυμαντήρια. Εκεί ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος παρέδωσε το λάβαρο του Ανταμώματος και την εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στον Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στη θάλασσα, στη μνήμη των Μικρασιατών, που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την τραγωδία και να ζήσουν στη νέα τους πατρίδα.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ.Ιουστίνους, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος και Χρήστος Γιαννούλης, οι Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Σχετικά Άρθρα

Δημοπρατήσεις έργων 6 εκ. ευρώ στον Δήμο Αριστοτέλη!

otavoice

Ολοκαίνουργιο το προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Αλίμου

otavoice

Στις 24 Αυγούστου ξεκινά το 2ο μέρος του 28ου Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

otavoice

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών υλοποιείται για πρώτη φορά σε όλο τον Πειραιά

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Προσφορά του ΙΕΚ ΑΛΦΑ για δύο υποτροφίες δωρεάν διετών σπουδών

otavoice

Ο Δήμος Ηρακλείου υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

otavoice