OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Σικυωνίων: Τοποθέτηση Λιθών Μνήμης στο Κρυονέρι

Μια σημαντική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Ιουλίου στην Κοινότητα Κρυονερίου. Πρόκειται για την τοποθέτηση Λίθων Μνήμης (Stolpersteine) σε ανάμνηση της διάσωσης της εβραϊκής οικογένειας Καμχή την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Οι Λίθοι Μνήμης – αντίσταση στην λήθη του χρόνου – είναι τσιμεντένιοι κύβοι, διαστάσεων 10Χ10 εκ., που φέρουν μια ορειχάλκινη πλάκα πάνω στην οποία είναι γραμμένο το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία θανάτου ανθρώπων που υπέστησαν διώξεις ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Τοποθετούνται σε μέρη που είχαν την τελευταία τους κατοικία ή εργάζονταν αυτοί οι άνθρωποι πριν συλληφθούν από τους Ναζί και σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξόντωσης ή υποστούν ευθανασία ή καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Η τελετή τοποθέτησης των Λίθων στο Κρυονέρι θα πραγματοποιηθεί επί της επαρχιακής οδού έμπροσθεν της οικίας του Δημήτρη Δημόπουλου, όπου κρυβόταν η εβραϊκή οικογένεια Καμχή το 1943-1944, παρουσία μελών της διασωθείσας οικογένειας

Της τελετής θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις Μνήμης οι οποίες αναλυτικά περιλαμβάνουν:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

– 19:45 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Σπύρος Σταματόπουλος, Δήμαρχος Σικυωνίων
Κώστας Ραφτόπουλος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου
Μπένης Νατάν, εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας
Alex Κallias, Διευθυντής Κέντρου Νέων Wildwuchs Δήμου Σπάνταου Βερολίνου – Γραφείο συντονισμού Λίθων Μνήμης

– 20:15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

“Οι δικοί μου άνθρωποι” Μαρίζα Ντεκάστρο (συγγραφέας), Χαρά Μαραντίδου (εικονογράφος), Αλέξα Αποστολάκη (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

Θα παρευρεθεί η Ρίφκα Καμχή με την οικογένεια της καθώς και οι οικογένειες των Δικαίων των Εθνών Δημόπουλου και π. Αθανασούλη.

Συντονισμός εκδήλωσης: Σύλλογος “Φιλοξενία”

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Προβολή της ταινίας “A slice of heaven” (Ένα κομμάτι ουρανού) για τη διάσωση της Εβραϊκής οικογένειας Καμχή στο Κρυονέρι Κορινθίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Θα παρευρεθεί η Ρίφκα Καμχή και η σκηνοθέτις Χιλά Τιμόα-Άσουρ

Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Σύλλογος ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου

Με αφορμή την τοποθέτηση των Λίθων Μνήμης ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η μνήμη είναι ο άνθρωπος. Ό,τι τον χαρακτηρίζει, ό,τι τον συγκροτεί, ό,τι τον διαμορφώνει. Η μνήμη των γενεών, η συλλογική ιστορική μνήμη είναι το μυστικό κλειδί για το πέρασμα σε νέες εποχές με λιγότερη μισαλλοδοξία, λιγότερο φόβο, περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερη ελπίδα.

Αυτή την ιστορική μνήμη οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί το κάθε τι καλό και το κάθε τι κακό που διαμόρφωσε τον κόσμο που παραδίδουμε.

Κάθε λίθος μνήμης που τοποθετείται στην φιλόξενη γη του Κρυονερίου έχει το διττό χαρακτήρα του ανθρώπου: Φέρει το βάρος μιας καταστροφής που μαυρίζει τις ψυχές, αλλά και χτίζει την έκφραση μιας καλοσύνης που θα φωτίζει τον κόσμο.

Γι’ αυτό και κάθε μικρό λιθαράκι από αυτά μετουσιώνεται σε μια διαχρονική αναφορά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον».

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Σχετικά Άρθρα

Δημοπρατήσεις έργων 6 εκ. ευρώ στον Δήμο Αριστοτέλη!

otavoice

Ολοκαίνουργιο το προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Αλίμου

otavoice

Στις 24 Αυγούστου ξεκινά το 2ο μέρος του 28ου Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

otavoice

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών υλοποιείται για πρώτη φορά σε όλο τον Πειραιά

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Προσφορά του ΙΕΚ ΑΛΦΑ για δύο υποτροφίες δωρεάν διετών σπουδών

otavoice

Ο Δήμος Ηρακλείου υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

otavoice