OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Εορδαίας: Αυξήθηκε η απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ- Τα στοιχεία

Με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την αύξηση απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ του Δήμου Εορδαίας.

Το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη  συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελούνταν από 20 Προγράμματα, εκ των οποίων τα 13 Περιφερειακά και τα 7 είναι Τομεακά:
Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ένα για κάθε μία από τις ελληνικές Περιφέρειες, περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.
Τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αφορούν ένα ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας το Σεπτέμβριο του 2019, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βρισκόταν στο τελευταίο του στάδιο χρονικά. Χωρίς να σπαταληθεί χρόνος εντείναμε την προσπάθεια τόσο για αύξηση της απορροφητικότητας των ενταγμένων έργων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όσο και για υποβολή
νέων προτάσεων.

Αναλυτικότερα, στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται για κάθε έργο του Δήμου Εορδαίας και κάθε έργου της ΔΕΥΑΕ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος η πορεία υλοποίησης, η απορροφητικότητα καθώς και τα νέα έργα που έχουν ενταχθεί ή είναι προς ένταξη.

Από το σύνολο των 15 έργων που παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
 9 προτάσεις είχαν ενταχθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής.
 Μετά την ανάληψη καθηκόντων μας υποβλήθηκαν στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 6 νέες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 7.262.098€.
 Από το σύνολο προϋπολογισμού 18.298.961,52€ των ανωτέρω έργων είχε απορροφηθεί έως το τέλος του 2019 περίπου 4.484.023,57€, ήτοι ποσοστό απορροφητικότητας 24,5%.
 Η απορροφητικότητα των υπό υλοποίηση έργων αυξήθηκε σε 7.624.582,36 € , δηλαδή 41,67% επί του συνόλου με την υποσημείωση ότι δημοπρατήθηκαν και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος απένταξης σε έργα
ύψους 9.442.640 €.
Συμπερασματικά, προχωρά η υλοποίηση έργων κόστους 15.597.724,36 €, με συνολική απορρόφηση 85,24%.
Στα αντίστοιχα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 υποβλήθηκαν από τον Δήμο είκοσι επτά (27) προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 21.944.913,98 €.

Για το σύνολο των ανωτέρω προτάσεων, το μελετητικό στάδιο και η υποβολή τους πραγματοποιήθηκε μετά την ανάληψη καθηκόντων από την παρούσα δημοτική αρχή.

Από τις προτάσεις αυτές υλοποιούνται ήδη 1.350.227,20 € ενώ έχουν λάβει έγκριση όρων δημοπράτησης έργα και προμήθειες ύψους 7.195.908,00 €. Οι υπόλοιπες προτάσεις πληρούν τα κριτήρια των προσκλήσεων και βρισκόμαστε εν αναμονή των αξιολογήσεων και της δημοσίευσης των πράξεων ένταξής τους.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice

Συνεδριάζει αύριο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ – Τα θέματα

otavoice

Υπερήφανοι οι Κώοι για τις μεγάλες επιτυχίες στον Αθλητισμό

otavoice