OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αναβιώνει το παραδοσιακό «Κουρμπάνι» στον Χορτιάτη

Το παραδοσιακό πιάτο της βραστής γίδας, πλούσια και εκλεκτά εδέσματα και άφθονο κρασί θα προσφέρονται υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στο φετινό «Κουρμπάνι» που διοργανώνει στον Χορτιάτη, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη την Τρίτη 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο των διήμερων πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος.

Φέτος λόγω της άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αναμένεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών από όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της γιορτής θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια του διημέρου με το γεύμα που θα ακολουθήσει να συμβαδίζει στο ίδιο πνεύμα με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στη διάρκεια του γεύματος θα σερβιριστεί φέτος η παραδοσιακή βραστή γίδα και τοπικά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου με την Περιφορά της Αγίας Εικόνας και τον Μέγα Εσπερινό στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη. Την Τρίτη 26 Ιουλίου θα συνεχιστεί ο Εορτασμός με τον Όρθρο της εορτής της Αγίας Παρασκευής, το Ιερατικόν Συλλείτουργον και τον Εσπερινό. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα αναβιώσει το Παραδοσιακό «Κουρμπάνι», που εθιμικά διοργάνωναν τα παλαιότερα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέροντας τα ζώα τους στη χάρη της Αγίας.

Θα συνοδεύσει μουσική ορχήστρα, χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο Χορτιάτη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Χορτιάτη και της χορωδίας του Ασβεστοχωρίου καθώς και του χορευτικού της ΚΕΠΑΠ Χορτιάτη, της ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου και του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

– Δευτέρα 25 Ιουλίου

7.00 μμ: Περιφορά της Ιερής Εικόνας της Αγίας Παρασκευής

7.30 μμ: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευή

– Τρίτη 26 Ιουλίου 

7.30 πμ – 10.00 πμ: Όρθρος της Εορτής της Αγίας Παρασκευής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

7.30 μμ – 9.00 μμ: Εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

9.00 μμ: Παραδοσιακό γεύμα με μουσική ορχήστρα, χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice