OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Παλαιοδήμος για Camp Δήμου Πεντέλης: Άγνωστες λέξεις ο “προγραμματισμός” και η “οργάνωση”

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πεντέλη 2020”  Άγγελος Παλαιοδήμος με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στο Καλοκαιρινό Camp Δήμου Πεντέλης.

Αναλυτικά:

“Επιεικώς ερασιτεχνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση της κ. Κεχαγιά διοργανώνει το φετινό καλοκαιρινό camp του Δήμου Πεντέλης. Ένας θεσμός που για χρόνια, στην προ COVID19 εποχή, εξυπηρετούσε ικανοποιητικά τις ανάγκες πολλών οικογενειών για δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων. Τις τελευταίες μέρες, γίναμε αποδέκτες παραπόνων από δεκάδες οικογένειες που δε βρήκαν θέσεις στο καλοκαιρινό camp του Δήμου Πεντέλης, αφού αυτές εξαντλήθηκαν μέσα στις δύο πρώτες μέρες της περιόδου των αιτήσεων εγγραφής!! Ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς άστοχων ενεργειών και μεγάλων παραλείψεων της διοίκησης, καθώς:

  1. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσκληση ενδιαφέροντος (π.χ. μέσω των σχολείων ή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων), προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος της συμμετοχής.
  2. Ο σχεδιασμός αφορούσε μόνο σε 200 παιδιά, σύμφωνα με δήλωση δημοτικού συμβούλου της διοίκησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/05/2022, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην προ COVID19 εποχή, οι συμμετοχές των παιδιών ξεπερνούσαν τις 500, κάποιες φορές και τις 600.
  3. Ως χώροι φιλοξενίας του καλοκαιρινού camp επιλέχθηκαν το 1ο Δ.Σ. Μελισσίων και το 1ο Δ.Σ. Πεντέλης (Κρυστάλλειο), ενώ είναι γνωστό ότι και τα δύο σχολεία δε διαθέτουν μεγάλους κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους (π.χ. κλειστό γυμναστήριο). Παράλληλα, στα συγκεκριμένα σχολεία φιλοξενούνται ήδη τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Πεντέλης, των οποίων το πρόγραμμα λήγει στις 31/07/2022, με βάση τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ.
  4. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την εταιρεία που θα αναλάβει τη σχετική υπηρεσία λειτουργίας του καλοκαιρινού camp καθώς ΔΕΝ έχει γίνει ανάθεση σε κάποιον ανάδοχο μέχρι και σήμερα (07/06/2022)!
  5. Οι μόνες διοικητικές διαδικασίες που έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα (07/06/2022), είναι η απόφαση 146/01-06-2022 της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 668ΙΩΞ3-2Α8) για την έγκριση της δαπάνης και την εξειδίκευση πίστωσης, που αφορά δαπάνες για το “Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης έτους 2022» και θα βαρύνει τον ΚΑ 15-6471.021 (Μέριμνα για την οικογένεια & εργαζόμενη μητέρα) με υπόλοιπο ποσό πίστωσης 28.747,11€ . Πιο αναλυτικά: 
    1. ποσό 27.200,00€ για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης και λειτουργίας του προγράμματος 
    2. ποσό 1.547,11€ (ΜΟΝΟ!!!!!) για λοιπές δαπάνες αναλώσιμων του προγράμματος (νερά, χυμοί κλπ.), για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα
  6. Το περιεχόμενο της σχετικής μελέτης κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Ζητήσαμε τόσο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και εγγράφως (Αρ. πρωτ. 10549/06-06-2022)  τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να έχουμε την πραγματική εικόνα για τον τρόπο της διοργάνωσης του φετινού CAMP, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι και σήμερα.
  7. Η διοίκηση της κ. Κεχαγιά αμέλησε να επικαιροποιήσει την περσινή απόφαση καθορισμού της συνδρομής (30€/βδομάδα) συμμετοχής στο καλοκαιρινό camp (όπως δηλαδή οφείλει να κάνει κάθε χρόνο, για κάθε απόφαση τελών – συνδρομών). Το θυμήθηκε μόλις την Τρίτη 07/06/2022, οπότε και απέστειλε πρόσκληση για ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της Οικονομικής Επιτροπής για την επόμενη μέρα και μάλιστα διά περιφοράς!!!

Για ακόμα μια φορά,  η διοίκηση της κ. Κεχαγιά είναι πελαγωμένη, επιδεικνύει διοικητική ανεπάρκεια και δε φαίνεται να έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε. Ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα του Δήμου, υπάρχει σχετικό μήνυμα ότι “Ο Δήμος Πεντέλης, μετά το μεγάλο αριθμό αιτήσεων για το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης, δρομολογεί την απασχόληση περισσότερου προσωπικού, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων”. Ωστόσο, η επίλυση του προβλήματος είναι ακόμα πιο δύσκολη απ’ ότι φαίνεται, επειδή :

  • Πρώτον, στο συγκεκριμένο κωδικό του Προϋπολογισμού 2022 (Κ.Α. 15-6471.021) δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα χρήματα (πλην των 28.747,11€ που αναφέρθηκαν παραπάνω) και θα χρειαστεί αναμόρφωση, μια διοικητική διαδικασία που για να υλοποιηθεί χρειάζεται απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ζήσε Μάη μου δηλαδή).
  • Δεύτερον, σε περίπτωση που δρομολογηθεί μελέτη άνω των 30.000€ + ΦΠΑ, θα πρέπει να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός (και όχι απευθείας ανάθεση), ο οποίος θα χρειαστεί έναν και πλέον μήνα για να καταλήξει σε ανάδοχο.

Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2022, στο Δήμο Πεντέλης να συζητάμε για το αυτονόητο, να μην εφαρμόζονται επ΄ουδενί σύγχρονες πρακτικές διοίκησης, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η λεπτομερής οργάνωση να είναι κενά γράμματα. Μετά από τόσα χρόνια που ο Δήμος διοργανώνει το καλοκαιρινό camp με μεγάλη επιτυχία, η διοίκηση της κ. Κεχαγιά προσπαθεί ακόμα να ανακαλύψει τη φωτιά. 

Η πρότασή μας ως συνδυασμός ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι να ζητηθεί ΑΜΕΣΑ η συνδρομή των αθλητικών συλλόγων της πόλης, να αξιοποιηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, να καθοριστεί κοινή φθηνή τιμολογιακή πολιτική που θα δίνει έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και φυσικά, να μην μείνει ΚΑΝΕΝΑ παιδί εκτός του καλοκαιρινού CAMP του Δήμου Πεντέλης.

Ειδικά σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτούς που διανύουμε, με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο και την υγειονομική κρίση να κάνει καλοκαιρινό διάλειμμα, ο Δήμος οφείλει επιτέλους να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, δίνοντας προτεραιότητα σε ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που ωφελούν τις οικογένειες και όχι σε ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που εξυπηρετούν άνωθεν πολιτικές με μηδενικό αποτέλεσμα (βλέπε διαγωνισμό με προϋπολογισμό 122.760,00€ για “Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού προγράμματος διαχείρισης σταδιοδρομίας σε μαθητές Λυκείου”).”

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice