OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Καϊτεζίδης: “Αναπτύσσουμε δυναμική στην ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών”

Δυναμική ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, καταγράφουν ολοένα και περισσότεροι δήμοι στη χώρα, ενώ σημαντικά βήματα γίνονται από δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη, 109 δήμοι στην Ελλάδα έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, 140 μέτρια (ποσοστό 46%), ενώ 83 εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ποσοστό 25%.

Με στόχο να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται στους ΟΤΑ και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται στους δήμους, κυρίως μέσω του κόμβου ηλεκτρονικών υπηρεσιών (GovHub), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σύστησαν το «Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ».

Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο μηχανισμό υποστήριξης ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα σε στελέχη δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσαν ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ και πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πανοράματος.

Στόχοι αυτού του μηχανισμού, είναι η υποστήριξη και η διάδοση των υπηρεσιών του Κόμβου Διαδικτυακών Υπηρεσιών (govhub) σε τεχνικό και συμβουλευτικό επίπεδο.

Στις εργασίες της ημερίδα δεκάδες στελέχη δήμων ενημερώθηκαν για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τον τρόπο χρήσης τους από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού Γιάννη Τσιάμη και τον Χαράλαμπο Λάμπρου εκπρόσωπο της ΕΕΤΑΑ.

Καϊτεζίδης: “Η αυτοδιοίκηση βάζει το δικό της λιθαράκι για να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας”.

Την σημαντική πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως κάνουν ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τη σύσταση του εξειδικευμένου μηχανισμού υποστήριξης των ψηφιακών υπηρεσιών των δήμων.

«Είμαι πολύ περήφανος που η τοπική αυτοδιοίκηση βάζει το δικό της λιθαράκι σε μια συνολική προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της χώρας μας. Η συνάντησή μας σήμερα βρίσκει την Τ.Α στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία να αναπτύσσει μία δυναμική στην ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών με πρώτο πάντα στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, προσθέτοντας πως «σε έναν κόσμο που συνεχώς μεγαλώνει, σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά και πως η απάντηση στις νέες ανάγκες για υπηρεσίες είναι να συνδέσουμε το φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο».

Τόνισε ακόμη ότι οι δήμοι παρότι έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών, σήμερα έχουν αγγίξει μόνον την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά το τί μπορούν να κάνουν.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ υποστήριξε επίσης ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της αμεσότητας και της διαφάνεια, ενισχύει και τελικά πραγματώνει αυτό που η τοπική αυτοδιοίκηση πρεσβεύει ως θεσμός, ενώ στην πανδημία του κορωνοϊού, είπε, λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων στο κομμάτι των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των δήμων, γνωστοποίησε ότι έρχονται και άλλες, όπως η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και το νέο σύστημα αυτεπάγγελτης αναζήτησης σημαντικών εγγράφων.

Στην παρέμβαση του ο προϊστάμενος εσόδων της διεύθυνσης ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Παπαδημητρίου, μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών των δήμων, λέγοντας η ψηφιακή ανάπτυξη, εκτός από την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα συμβάλει και στην αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων των ΟΤΑ.

Στις εργασίες συμμετείχαν ακόμη ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice