OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Μουζακίου: Ο «ΙΑΝΟΣ» άνοιξε το κεφάλαιο… πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Μεγάλη επιτυχία είχε η επιστημονική διημερίδα στο Μουζάκι με σημαντικά συμπεράσματα.

Σημαντική επιτυχία είχε η επιστημονική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Mouzaki Pallas, με συνδιοργανωτές το Δήμο Μουζακίου, το Δίκτυο ΟΤΑ «Πίνδος», την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, για τον κυκλώνα «Ιανό», τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπισή τους.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των πολύ ενδιαφερόντων εργασιών που παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι, προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας και πολίτες, το πρωτόγνωρο φαινόμενο του «Ιανού» που χτύπησε άγρια το Νομό Καρδίτσας και πολλές περιοχές της χώρας μας, άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο… πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Παράλληλα, ανέδειξε την απόλυτη ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλα τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις δυσμενέστατες συνέπειές της που όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο δραματικές.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν και τα λεπτομερή στοιχεία που παρατέθηκαν από εισηγητές για την σφοδρότητα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος ουσιαστικά ήταν μη αντιμετωπίσιμος όταν εμφανίστηκε.
Στο χαιρετισμό μου αναφέρθηκα στη 18η Σεπτεμβρίου, η οποία βέβαια είναι μια «μαύρη» επέτειος για το Νομό Καρδίτσας και ειδικά για το Δήμο Μουζακίου αφού υπέστη αμέτρητα πλήγματα τα οποία η Δημοτική αρχή μας αγωνίζεται σκληρά, με τα λίγα μέσα και χρήματα που διαθέτει, να τα επουλώσει.
Τότε η Πολιτεία και η κυβέρνηση αντέδρασαν άμεσα. Θέσπισαν πλήθος θεσμικών και οικονομικών μέτρων για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες, να λειτουργήσουν ξανά με ομαλότητα οι τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, η ανάδοχος των έργων αποκατάστασης ΤΕΡΝΑ – ΑΕ, ξεκίνησε άμεσα τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς σήμερα. Εξέφρασα ωστόσο την αδήριτη ανάγκη να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αντίδρασης των τοπικών και κεντρικών διοικήσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Ένα πλάνο που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα για να προχωρήσει στο μέλλον με εδραιωμένο στους πολίτες της το αίσθημα της ασφάλειας.
Οι εκλεκτοί εισηγητές της διημερίδας, με τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις, προτάσεις και απόψεις τους, διαμόρφωσαν έναν πολύτιμο οδηγό εκτιμήσεων κατευθύνσεων και ενεργειών για τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπισή τους. Μία μοναδική βάση επιστημονικών και επιχειρησιακών δεδομένων, η οποία μπορεί να αποτελέσει ειδικό εργαλείο για τη σύνταξη του νέου εθνικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στη χώρα. Οι δυσμενέστατες συνέπειες της κλιματική αλλαγής τα τελευταία χρόνια, μας έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού για το μέλλον και θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο, ως τοπική αυτοδιοίκηση, να μην αφυπνιστούμε και να μην αναλάβουμε πρωτοβουλίες προστασίας του πληθυσμού στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν το εν λόγω συνέδριο και θα ακολουθήσουν κι’ άλλες σε επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Διότι, υπάρχει και μια άλλη εξίσου σοβαρή παράμετρος της θεομηνίας κι’ αυτή δεν είναι άλλη από την έναρξη μεγάλων έργων με αφορμή την αναγκαστική αποκατάσταση των φοβερών ζημιών που υπέστησαν οι δημόσιες υποδομές στο Νομό. Αυτή τη στιγμή στο Μουζάκι εκτελούνται πρωτοφανείς σε εύρος και σημαντικότητα τεχνικές παρεμβάσεις που σε λίγο καιρό θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης μας. Αξιόλογες είναι και οι εργασίες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα σε Τοπικές Κοινότητες. Επιδίωξη λοιπόν της δημοτικής διοίκησής μας είναι αυτά τα έργα να αποτελέσουν προπομπό υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου πλάνου τοπικής ανάπτυξης που φτιάξαμε αμέσως μετά τον «Ιανό». Περίοπτη θέση σε αυτό καταλαμβάνει η ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση των εκτάσεων στις όχθες του ποταμού Παμίσου στο Μουζάκι, ο οποίος αλλάζει μορφή με τη διευθέτηση της κοίτης του, την ανακατασκευή του περιφερειακού της πόλης και την ανέγερση της νέας πεζογέφυρας προς τον οικισμό Γ. Καραϊσκάκη από την ΤΕΡΝΑ – ΑΕ. Ήδη δρομολογούμε τη διαδικασία των παραχωρήσεων δημοσίων εκτάσεων και της σύνταξης των απαραίτητων μελετών, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Πίνδος» κ. Ανδρέας Στεργίου, δήλωσε πως οι εργασίες κατέδειξαν τον χαοτικό χαρακτήρα του φαινομένου «Ιανός». Ενώ, αναφερόμενος στην προσέλευση είπε ότι είναι άκρως επιτυχημένες γεγονός που αποτελεί απτό παράδειγμα πως μέσα από συνέργειες μπορούν να προκύπτουν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Μουζακίου την οποία αγκάλιασε το Δίκτυο «Πίνδος».
Σε σύντομους χαιρετισμούς, τόσο οι Βουλευτές κ. Γιώργος Κωτσός και κ. Ασημίνα Σκόνδρα, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο εγχείρημα εκφράζοντας την συμπαράστασή τους σε κάθε κοινή προσπάθεια που γίνεται για να ορθοποδήσει γρήγορα ο Νομός Καρδίτσας και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Υάκινθος εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών καθώς – όπως είπε – «υπάρχει πλούσιο υλικό για τον «Ιανό», τα ακραία φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους και η ευκαιρία της παρουσίασης που δίδεται είναι μοναδική για όλους».
Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου αναλύθηκαν τρόποι καταγραφής των περιβαλλοντικών δεδομένων και της εξέλιξης φαινομένων.
Στον διάλογο που έγινε στο τέλος των εισηγήσεων υπήρξε η διαπίστωση ότι η Πολιτεία δεν έχει θέσει – όπως έχει δεσμευτεί – σε προτεραιότητα την προώθηση των πολεοδομικών τροποποιήσεων που χρειάζονται οι πλημμυρόπληκτες περιοχές όπως ο Δήμος Μουζακίου και ο Ν. Καρδίτσας.
Τέλος, συζητήθηκε και ο μεγάλος στόχος της Δημοτικής αρχής του Δ. Μουζακίου για ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου στο Μουζάκι, για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αρμόδιες Υπηρεσίες.
Όσο για το μέγα ζήτημα του Νομού μας και γενικότερα της Θεσσαλίας, την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η αναγκαιότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά έχει γίνει τόσο μεγάλη κουβέντα το προηγούμενο διάστημα που πλέον το θέμα έχει εξαντληθεί επιστημονικά και επικοινωνιακά. Απομένει μόνο η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωσή τους η οποία βέβαια δεν έχει ληφθεί ποτέ από την κεντρική εξουσία παρά τα κατά καιρούς αντίθετα λεγόμενα των πολιτικών αρχηγών και κυβερνητών.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εισηγήσεων των δυο συνεδριακών ημερών εξελίχθηκε ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
Συντονιστής: Χρήστος Γκρέκος, Διευθυντής του «Δικτύου ΟΤΑ Πίνδος»
1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές – το Φαινόμενο ΙΑΝΟΣ».
Συντονιστής: Κυριάκος Υάκινθος, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
ΘΕΜΑ: «Χρήση διαστημικών τεχνικών στην παρακολούθηση γεωδυναμικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών». Εισηγητής: Δρ Αθανάσιος Γκανάς, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΘΕΜΑ: «Φυσικές Καταστροφές – Κίνδυνοι Πλημμύρας. Μέτρα πρόληψης, Προστασίας, Ετοιμότητας και Αποκατάστασης». Εισηγητής: Κατερίνα Στυλογιάννη, Περιβαλλοντολόγος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων, Γ.Δ. Υδάτων, Δ/νση Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος.
ΘΕΜΑ: «Υδρολογική και Υδραυλική Προσομοίωση των Πλημμυρών που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας εξαιτίας του φαινομένου ΙΑΝΟΣ». Εισηγητής: Λάμπρος Βασιλειάδης, Μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Επίκουρος Καθηγητής (υπό Διορισμό) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΘΕΜΑ: «Ο Αφανής Θάνατος της Λίμνης Πλαστήρα». Εισηγητής: Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
ΘΕΜΑ: «Η σημασία ης ενσωμάτωσης των μοντέλων πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών στο χωροθετικό σχεδιασμό των πυροσβεστικών δυνάμεων». Εισηγητής: Σταύρος Σακελλαρίου, Δρ Φυσικών Καταστροφών και Χωρικού Σχεδιασμού, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός.
ΘΕΜΑ: «ΙΑΝΟΣ – Επιπτώσεις στον Αγροτικό τομέα». Εισηγητής: Γεώργιος Κορομπίλιας, Γεωπόνος
Ερωτήσεις – τοποθετήσεις.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή – Μέτρα Αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής». Συντονιστής: Θεοφάνης Στάθης, Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου.
ΘΕΜΑ: «Κλιματική Αλλαγή: Αιτίες και μέτρα Αντιμετώπισης». Εισηγητής: Αθανάσιος Κούγκολος, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
ΘΕΜΑ: «Διαχείριση Αστικών Ομβρίων με Οικολογικές Μεθόδους». Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
ΘΕΜΑ: «Φυσικές καταστροφές και ο ρόλος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού: Πρόληψη – Μετριασμός – αποκατάσταση». Εισηγήτριες:
Μαριλένα Παπαγεωργίου, Επίκουρη καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Γεωργία Ποζουκίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολεοδομικής Οργάνωσης και Μοντέλων Χρήσεως Γης, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
ΘΕΜΑ: «Καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλού κόστους με εφαρμογές στην Πολιτική Προστασία (Σεισμοί, Κατολισθήσεις, Πυρκαγιές, Πλημμύρες)». Εισηγητής: Μάριος Αναγνώστου, Μεταδιδάκτορας, Συνεργάτης Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου.
ΘΕΜΑ: Ποτάμια και προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Εισηγητής: Δημήτριος Αργυρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ – Υγιεινολόγος MSc.
Ερωτήσεις – τοποθετήσεις.
Ακολούθησε μίνι περιοδεία στις όχθες του Παμίσου και στη γέφυρα Μπαλάνου όπου εκτελέστηκαν η εξελίσσονται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης ζημιών του «Ιανού». Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στη σήραγγα Δρακότρυπας των έργων Αχελώου για σχετική ενημέρωση και μετά από παράθεση γεύματος στη Βατσουνιά, αναχώρησαν για το Δήμο Πύλης, τον τελευταίο σταθμό αυτού του σημαντικού ενημερωτικού – επιστημονικού οδοιπορικού σε πληγείσες περιοχές του «Ιανού».
Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν πολλοί αυτοδιοικητικοί μεταξύ των οποίων ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Δ. Νάτσινα, οι Δήμαρχοι Πύλης κ. Κ. Μαράβας, Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος, Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης, Μετσόβου, κ. Κ. Τζαφέας, Σκουφά κ. Ρ. Βαβέτση, Β. Τζουμέρκων κ. Ι. Σεντελές, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Μ. Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Απ. Αγγελάκη και κ. Η. Τρυφέρης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Αχ. Καταραχιάς, δημοτικού σύμβουλοι, Γενικοί Γραμματείς ΟΤΑ, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και Στελέχη Υπηρεσιών και Αναπτυξιακών Εταιρειών Δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών δομών, φορέων, συλλόγων, επιστήμονες και πολίτες.

 

Σχετικά Άρθρα

Ακόμη δύο έργα υλοποιούνται στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

otavoice

Ορκίστηκαν οκτώ νέοι μόνιμοι υπάλληλοι στον Δήμο Αμαρίου

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Πρόστιμο 15.900 ευρώ στο ΜέΡΑ25 για παράνομη αφισορύπανση

otavoice

Επανεκλογή για τον Δήμαρχο Κορινθίων δείχνει έρευνα της opinion poll

otavoice

Δήμος Κορυδαλλού: Ξεκινούν οι εγγραφές για το Summer Camp

otavoice

Δ. Ηρακλείου: Τελετή βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν στον φετινό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης

otavoice