OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Κοζάνης: Το πολιτιστικό Φεστιβάλ «Λασσάνεια» επιστρέφει!

Το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, τα γνωστά «Λασσάνεια», επιστρέφουν φέτος, έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας, με πλούσιο θεατρικό και συναυλιακό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι παραστάσεις που ξεχωρίζουν στα 40α Λασσάνεια είναι δύο παραγωγές του ΟΑΠΝ.
Η πρώτη είναι η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Σε αυτή συμμετέχουν εκατό και πλέον συντελεστές επί σκηνής η Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης (προετοιμασία / διεύθυνση Χρ. Κτιστάκης), η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» (διδασκαλία Ν. Παπάζογλου). Θα ερμηνεύσουν οι καταξιωμένοι τραγουδιστές, Δημήτρης Ζερβουδάκης – Τραγούδι και ο Κώστας Μαυρογένης – Βαρύτονος. Αφήγηση Κώστας Κοζικόπουλος.
Η δεύτερη είναι η ΗΧΩ, «oι Mουσικές μας Ρίζες, Καρποί του Μέλλοντος» με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνουμε τη μουσική, ανακυκλώνουμε τους χώρους, ανακυκλώνουμε τα υλικά».
Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, δίνει σε κάθε συμμετέχοντα και το μουσικό του σύνολο, τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, να πειραματιστεί, προσφέροντας ένα εντελώς καινούργιο άκουσμα στους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς που ξέρουμε και αγαπάμε μέχρι σήμερα. Το όραμα του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει μία καινούργια παράδοση, η οποία θα εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στην Κοζάνη.
Για το φεστιβάλ επιλέγονται εμβληματικά σημεία της περιοχής, που συνδέουν το φυσικό και το αστικό τοπίο με τη μουσική. Αντί των συμβατικών συναυλιακών χώρων προτείνονται άλλες προσεγγίσεις στην τέχνη, έτσι ώστε το μουσικόφιλο κοινό να βιώσει μία διαφορετική εμπειρία και ειδικότερα η νεολαία να εμπνευστεί έξω από τους συνηθισμένους τρόπους έκφρασης.
Η είσοδος για τους θεατές είναι ελεύθερη έτσι ώστε να κοινωνήσουν αυτήν την εμπειρία της γιορτής της μουσικής στην πόλη όσο περισσότεροι είναι δυνατόν.
Τα σχήματα που παίρνουν φέτος μέρος Μανώλης Κουτσουνάνος «Ταξίδι από την παράδοση στη τζαζ” και Τζούκας Γιώργος – «Ηχωγυρίσματα στο κλειδί της τζαζ».
Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιες παιδικές παραστάσεις: «Μαδαγασκάρη», «Δον Κιχώτης» από τις Μαγικές Σβούρες, «Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ, «Περσέας και Ανδρομέδα» από την Κάρμεν Ρουγγέρη, κ.ά, και μεγάλες θεατρικές παραγωγές που περιοδεύουν σε όλη την χώρα: την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Group Therapy» της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη, «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τους Γιάννη Μπέζο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Φωτεινή Μπαξεβάνη, «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Αναστάση Ροϊλό, «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με τον Γιάννη Στάνκογλου, «Αρκάς εκτός Ελέγχου» με τον Σωτήρη Καλυβάτση, stand up comedy με τη Σοφία Μουτίδου, «Ηλέκτρα σούρδα» παρωδία της Ηλέκτρας του Σοφοκλή του Νικόλαου Κέφαλου από τη Θεατρική Σκηνή Κοζάνης.
Το συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό και την Καλλιόπη Βέττα στο πλαίσιο αφιερώματος στα 100 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού σε διοργάνωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε Κοζάνης, συναυλία με την Καίτη Γαρμπή, τους Πυξ Λαξ, τον Lex, τον Bloody Hawk.
Προσεχώς, αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, στο πρόγραμμα των Λασσανείων περιλαμβάνονται οι εκθέσεις του Εικαστικού και Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης.

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice