OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Αγράφων: Τριήμερο επιστημονικής εργασίας από το ΕΜΠ στην Παλαιά Βίνιανη

Στην Παλαιά Βίνιανη των Αγράφων βρέθηκε για τρεις ημέρες μεγάλη ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Είναι το εναρκτήριο λάκτισμα της εργασίας πεδίου, στα πλαίσια της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Δήμου Αγράφων και Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ, το οποίο υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2022. Το έργο αφορά τον πρότυπο σχεδιασμό για την αναβίωση του Ιστορικού Οικισμού Παλαιάς Βίνιανης, της ερειπωμένης έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού της Εθνικής Αντίστασης.
Η εθελοντική δωδεκαμελής ομάδα του ΕΜΠ σε ένα εντατικό τριήμερο, προχώρησε στην πρώτη εκτεταμένη καταγραφή των εκατόν είκοσι κτιρίων συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων, των δημόσιων χώρων, πλατειών, μονοπατιών, προαυλίων, του σχολείου-μουσείου, των ναών, του νεκροταφείου, δηλαδή του συνόλου του οικισμού όπως και των υστεροβυζαντινών ερειπίων του λόφου Αγίου Γεωργίου συγκροτώντας τη βάση του τεχνικού μητρώου-βάσης δεδομένων της Βίνιανης. Με βάση αυτό το υλικό προγραμματίζεται η φθινοπωρινή επίσκεψη των φοιτητών και φοιτητριών ενός ολόκληρου εξαμήνου σπουδών με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του που θα αποτυπώσουν πέτρα προς πέτρα την Παλαιά Βίνιανη. Από εκεί θα προκύψουν οι προτάσεις έργων, αποκατάστασης, αναβίωσης κτιρίων, το πρότυπο στρατηγικό σχέδιο για τον Ιστορικό Οικισμό. Επισημαίνεται ότι στο έργο αυτό εμπλέκονται ήδη δύο σχολές των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, το Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κερασοχώρι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής, οι ερευνήτριες Πολίνα Πρέντου και Ιωάννα Μπράτη-Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους καθηγητές Δημήτρη Καλιαμπάκο και Νίκο Μπελαβίλα συναντήθηκαν με τις αυτοδιοικητικές αρχές των Αγράφων. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, οι Αντιδήμαρχοι Ανέττα Κοτρώνα και Παναγιώτης Μπραζιάς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρηγόρης Παπαθανάσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Αθανασίου, οι Πρόεδρος των Κοινοτήτων Παντελής Μαντής, Χρήστος Κοσμάς, Θωμάς Σκόνδρας και Χριστίνα Ζώτου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Φεγγούλης Τακτικό Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, επιχειρηματίες και πολλοί κάτοικοι.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας στη Βίνιανη από τον Νίκο Μπελαβίλα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος και σε μία μεγάλη συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές των Αγράφων με εκτεταμένη εισήγηση του επικεφαλής του Δημήτρη Καλιαμπάκου, επικεφαλής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΔΚΕ), ο οποίος ανέπτυξε την εμπειρία του ΜΕΔΚΕ από την πολυετή μελέτη των περιοχών της Ηπείρου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών».
Εκφράστηκαν από όλους οι ευχαριστίες τόσο προς τον Δήμο Αγράφων για τη θερμή φιλοξενία όσο και στη φοιτητική ομάδα των νέων του Πολυτεχνείου για την πολύτιμη εθελοντική συμμετοχή τους στην έρευνα πεδίου. Τέλος ανακοινώθηκε επίσημα η δεύτερη αποστολή που προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου 2022.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice