OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Πύργου: Πλήθος κόσμου στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ξεκινάμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη διαχρονική αξία της Αρχαίας Φειάς»

Μια σπουδαία παρακαταθήκη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου άφησε ο Δήμος Πύργου με την δημιουργία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς. Στην επίσημη έναρξη, στη μαρίνα του Κατακόλου, ζωντάνεψε ο μύθος του Αλφειού και της Αρέθουσας μέσα από το καταπληκτικό έργο του βραβευμένου συνθέτη Γιώργου Βούκανου “Το ταξίδι του Αλφειού” σε κείμενα Έφης Παναγοπούλου, που παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση απο την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με μια πλειάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Πλήθος κόσμου, έδωσε το παρών στην συναυλία όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια υψίστης καλλιτεχνικής και πολιτιστικής σημασίας εκδήλωση, η οποία “άνοιξε” και επίσημα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, που διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου, τον ΔΟΠΠ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας), την ΚοινΣΕπ Ανιγριάδες Νύμφες, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, και την υπογραφή του άμισθου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιώργου Βούκανου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της Αρχαίας Φειάς, τονίζοντας:

«Συμβολικά απόψε είμαστε στο Κατάκολο, το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Πελοποννήσου. Αντίστοιχο μεγάλο λιμάνι υπήρχε από την άλλη πλευρά του βουνού, η Αρχαία Φειά. Το λιμάνι που ανέφερε ο Όμηρος στα έπη του, το λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η πόλη βρίσκεται στο βυθό από το 600 μ.χ. Όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί η αξία της, οι συμβολισμοί της… Το λιμάνι των Ολυμπιακών Αγώνων φυλασσόταν απο το κάστρο Μποβουάρ, και καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια με το Υπουργείο Πολιτισμού, όλη αυτή η ενότητα να πάρει τη θέση που της αξίζει. …Υπάρχει λοιπόν ο Πύργος με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό. Και οφείλουμε σ’ αυτές τις ρίζες να δώσουμε “οξυγόνο και νερό” για να δυναμώσουν… Πάνω απ’ όλα, ο άνθρωπος και το διάβα του στους τόπους, χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό που έχει παράξει. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί και να εξαφανιστούν…Μόνο ο πολιτισμός μένει. Απόψε ξεκινάμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη διαχρονική αξία της Αρχαίας Φειάς».

Και το ταξίδι ξεκινά…

Το “Ταξίδι του Αλφειού”, ξεκίνησε τη διαδρομή του σε μια ονειρική βραδιά το Σάββατο (11/6) από το Κατάκολο με ένα έργο εμπνευσμένο από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο και την συγγραφέα-εκπαιδευτικό Έφη Παναγοπούλου που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ.

Το έργο “άνοιξε” το μουσικό σύνολο “Λύραυλος” με τα αρχαία μουσικά όργανα ανοίγοντας το δρόμο σε ένα μαγευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Στο video-wall χορεύτριες στις όχθες του Αλφειού, σε χορογραφίες της Νατάσας Ζουμή σύστησαν στο κοινό την συντροφιά της Αρέθουσας και το ταξίδι ξεκίνησε με την μοναδική ερμηνεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την καθοδήγηση του καταξιωμένου μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη. Ο σύμφωνος ήχος με τα σύγχρονα ενορχηστρωτικά στοιχεία πρόδιδαν για άλλη μια φορά το πηγαίο ταλέντο του Γιώργου Βούκανου…

Τα τραγούδια ερμήνευσαν η μαγευτική σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και ο μοναδικός τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Ο αγαπημένος ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης αφηγήθηκε με αισθαντικό τρόπο το μύθο. Η μυθική προσωπικότητα του Αλφειού ζωντάνεψε απο τον ταλαντούχο Βασίλη Μίχα, και η αέρινη Χρύσα Ρώμα έγινε η Αρέθουσα…

Μαγεμένο το κοινό

Ήταν μια βραδιά που όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θα θυμούνται για καιρό… Ο κόσμος συνεπαρμένος απο το θέαμα και τη μουσική εξέφρασε τον θαυμασμό του και τις ευχαριστίες του προς όλους τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες.

Την συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Ηλείος καταξιωμένος συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Αθλητισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Σπηλιωτόπουλος και Μαρίνης Αχτύπης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Μεγαλόπολης Δημήτρης Σιέμπος και ο ειδικός γραμματέας του δημάρχου Μεγαλόπολης Παναγιώτης Αθανασάς, ο τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ Χρήστος Σούλης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, η Φλώρα Παπαγιαννάκη, η υπεύθυνη Πολιτισμού ΝΔ για την Δυτική Ελλάδα Αριστέα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, άμισθη σύμβουλος δημάρχου Έβελιν Καρακίτσου κ.α.

Σχετικά Άρθρα

ΠΣτΕ: Ξεκινά έργο προστασίας της παράκτιας ζώνης Πλατάνας Κύμης

otavoice

Γ.Μυλωνάκης για Ν.Ο.Κ: «Θα χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό στους Νόμους»

otavoice

Δ.Σύρου-Ερμούπολης: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα “Δ.Βικέλας”

otavoice

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Ιερό καθήκον για εμάς η Αρχαία Ολυμπία!»

otavoice

Δ.Ν.Ιωνίας: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μ. Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

otavoice

Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την παγκόσμια ημέρα Ρομά

otavoice