OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ιατρικοί έλεγχοι σε παιδιά από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου

Πατούλης: «Προτεραιότητα και καθήκον μας η ανακούφιση και η προστασία αυτών των παιδιών. Παραμένουμε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού με στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση τους»

Στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού Λαού που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία και με άλλους φορείς κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών του Γ. Πατούλη, κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ διενήργησαν σήμεραιατρικούς προληπτικούς ελέγχους καιrapidtest σε παιδιά από την Ουκρανία τα οποία φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα. 

Συνολικά στις παιδικές κατασκηνώσεις διαμένουν εδώ και περίπου ένα μήνα 30 ομογενείς από την Μαριούπολη εκ των οποίων τα 17 είναι παιδιά δημοτικού, Γυμνασίου αλλά και Λυκείου, τα οποία φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Ραφήνας.

Τη διαδικασία διενέργειας των ιατρικών ελέγχων επόπτευσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και τους συγγενείς τους και να τους διανείμει δώρα και υγειονομικό υλικό προστασίας. 

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν οι Δήμαρχοι Ραφήνας Ε. Μπουρνούς και Ζωγράφου Β. Θώδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Αθ. Αυγερινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ι. Κεχρής. 

Τη διαδικασία των ιατρικών ελέγχων συντόνισε ο Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), Γιώργος Στεφανάκος, μαζί με τις παιδιάτρους του ΚΕΠΙΧ Κ.Ρέρρα και Κ.Τσιγκάνου. Τα ιατρικά κλιμάκια υποδέχθηκε ο Υπεύθυνος της κατασκήνωσης Γ. Μπερσίνης. 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής: 

«Βρισκόμαστε στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου στο δήμο Ραφήνας, όπου φιλοξενούνται 30 ομογενείς από τηΜαριούπολη της Ουκρανίας, εκ των οποίων 17 παιδιά, τα οποία συνοδεύονται από τις μητέρες και άλλους συγγενείς. Με τις συντονισμένες ενέργειες των Δημάρχων Ζωγράφου και Ραφήνας, του κ. Βασίλη Θώδα και του κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί, προσωρινά, σε μια φιλόξενη εστία ασφάλειας και θαλπωρής για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη συνδρομή των παιδιάτρων μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ιατρικούς ελέγχους στα παιδιά αλλά και rapidtests, ενώ παράλληλα τους διανείμαμε σχολικά είδη και τάμπλετ, με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν όσο πιο ομαλά γίνεται στη σχολική καθημερινότητα και γρήγορα να ισορροπήσουν στη νέα πραγματικότητα. Μέριμνά μας να τους ξαναδώσουμε πίσω το χαμόγελό τους, όσο είναι δυνατόν, ενώ όπου απαιτείται θα παράσχουμε και ψυχολογική στήριξη. Παραμένουμε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού με στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση τους».

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Β. Θώδας τόνισε:

Αυτοί οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις μας έχουν περάσει τη φρίκη του πολέμου και έχουν ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για 30 ομογενείς από τον Σαρδανά της Μαριούπολης, 17 εκ των οποίων είναι παιδιά. Ήρθαν εδώ την Καθαρά Δευτέρα και από την Τρίτη και μετά την επομένη μαζί με το Δήμαρχο της Ραφήνας έχουμε επιδοθεί σε μία προσπάθεια ώστε να κάνουμε τη ζωή τους πιο ανθρώπινη και με όρους αξιοπρέπειας. Για αυτό το λόγο ανακατασκευάσαμε με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα κάποια από τα σπιτάκια που υπάρχουν στην κατασκήνωσή μας, έτσι ώστε να φιλοξενηθούν με ανθρώπινους όρους. Τα παιδιά εντάχθηκαν σε σχολεία, η σίτισή τους γίνεται από τις 2 ενορίες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων, ενώ είναι συγκινητική η προσφορά των ανθρώπων και των δύο δήμων που έρχονται και προσφέρουν ρουχισμό και διάφορα αναγκαία είδη. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες διοργανώσαμε εδώ στην κατασκήνωση μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Ζωγράφου και μία ψυχαγωγική εκδήλωση. Αυτό που μου έχει μείνει και δεν θα το ξεχάσω ποτέ ήταν όταν την πρώτη μέρα ήρθαμε εδώ με τον κ. Μπουρνούς και είδαμε έναν άνθρωπο να κλαίει γιατί έμαθε ότι το  σπίτι του κατέρρευσε και τα παιδάκια του κρύβονταν κάτω από τα τραπέζια όταν άκουγαν τα πολιτικά αεροπλάνα να περνάνε..

OΔήμαρχος Ραφήνας Ε. Μπουρνούς επισήμανε:

Εκτός από τις αρχικές ενέργειες που κάναμε όλοι οι φορείς μαζί, το επόμενο μέλημά μας ήταν τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ να ενταχθούν στη σχολική κοινότητα. Τρίτο βήμα είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που ήρθαν δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι ίδιοι σκέπτονται ότι δεν έχουν τίποτα πίσω. Έχουμε ένα κατάλογο με ανθρώπους που προτίθενται να προσφέρουν δουλειά και φιλοξενία. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε σοκ. Σκεφτείτε ότι σε μια στιγμή είδαν να καταστρέφονται όλα, έχασαν ανθρώπους, επομένως χρειάζεται υπομονή. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποφασίσει να μείνουν εδώ. Αυτή είναι μια ανάγκη που πρέπει η πολιτεία, το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τη σκεφτούμε και να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα ενταχθούν στην κοινωνία. Πρόκειται για ομογενείς Έλληνες που διέμεναν σε ένα μέρος του Εύξεινου Πόντου που κάποτε ήταν γεμάτο από το ελληνικό στοιχείο. Οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Νέο μεγάλο έργο ανακοίνωσε στο πανηγύρι της Χασιάς ο Δήμαρχος Φυλής

otavoice

Δήμος Καλαμάτας: Επί ποδός οι εθελοντές στην πυροπροστασία

otavoice

Συνεχίζεται με επιτυχία, το πρόγραμμα «Αθλητισμός & Παιχνίδι του Δήμου Δράμας»

otavoice

Δήμος Τρικκαίων: Ξεκινούν τα έργα για το Open Mall

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Ανάπλαση του νοτίου παραλιακού μετώπου Λεπτοκαρυάς

otavoice

Αποκατάσταση ζημιών τμήματος του Δημοτικού Οδικού Δικτύου του Δήμου Πλατανιά της Π.Ε. Χανίων

otavoice