OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Καβάλας: Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κοπεγχάγη με θέμα την Κυκλική Οικονομία, στο πλαίσιο του έργου URGE

Ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στις 6 Απριλίου στην εκπαιδευτική επίσκεψη του έργου URGE (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) στην Κοπενχάγη. O Δήμος Καβάλας υλοποιεί από το 2019 το έργο «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας @URBACT III σε συνεργασία με τον Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), την Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας (Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία).

Η εκπαιδευτική αυτή συνάντηση είχε ως στόχο την παρουσίαση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στο Δήμο της Κοπενχάγης και αφορούν στην ανακύκλωση υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων. Ξεκίνησε με καλωσόρισμα στο Δημαρχείο της Κοπενχάγης από την Δήμαρχο σε θέματα Περιβάλλοντος, την κα Lina Barfod, για να επακολουθήσει μια σειρά επισκέψεων στην πόλη, όπου και διαδραματίζονται καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Οι επισκέψεις περιέλαμβαναν:

– Τον «Κήπο του Μέλλοντος» που πρόκειται για ένα έργο διαμόρφωσης χώρου πρασίνου εντός οικοδομικού συμπλέγματος γειτονίας, μόνο με ανακυκλωμένα υλικά. Το ενδιαφέρον της πρακτικές έκλεψε η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού για την φροντίδα του πρασίνου αλλά και την διατήρηση της μικρής λιμνούλας εντός του συγκροτήματος.

– Το «Κέντρο Επιδιόρθωσης παλιών επίπλων» το οποίο λειτουργεί και ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που ασχολούνται επαγγελματικά με την επιδιόρθωση και μεταπώληση των επίπλων αυτών.

– Την «Τράπεζα ανακυκλωμένων υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων» που λειτουργεί ο Δήμος Κοπεγχάγης εδώ και 8 χρόνια και σήμερα έχει φτάσει να τροφοδοτεί με υλικά 720 τεχνικά έργα μικρής κλίμακας!

– Το πρώτο κομμάτι της μέρας ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης με τους πολιτικούς εκπροσώπους να έχουν την δυνατότητα μιας ειλικρινούς και σε βάθος συζήτησης με την Δήμαρχο για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των «πράσινων» πολιτικών στην Κοπεγχάγη.

Τέλος, το τελευταίο κομμάτι της μέρας ήταν αφιερωμένο στις πολιτικές της Ευρωπαϊκές Ένωσης για την μείωση του Co2. Οι εισηγήσεις έδωσαν το έναυσμα για ένα παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους των εταίρων του έργου με την διαφορετικής προσέγγιση Βορρά και Νότου να είναι εμφανής στις τοποθετήσεις.

Tο ραντεβού ανανεώθηκε, με την Καβάλα να παίρνει τη σκυτάλη και να φιλοξενεί την αντίστοιχη συνάντηση στις 11 & 12 Μάϊου.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης παρουσιάστηκε η αξιολόγηση των Σχεδίων Δράσης των πόλεων-εταίρων του έργου για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν τα σχέδια αυτά να βελτιωθούν περαιτέρω.

Ακόμη παρουσιάστηκαν μέθοδοι παρακολούθησης των στόχων και των αποτελεσμάτων των σχεδίων δράσης αλλά και εκτίμησης πιθανών ρίσκων κατά της εφαρμογή τους.

Σχετικά Άρθρα

Νέες παιδικές χαρές σε Ντερέ, Μάλεμε, Παλαιά Ρούματα, Πλατανιά, του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Φροντίδα για τους πελαργούς που βρέθηκαν στον Δήμο Φολεγάνδρου

otavoice

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου «ξηλώνει» ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσιο εξοπλισμό

otavoice

Δήμος Καλαμάτας: Υπεγράφη η σύμβαση για κτηνιατρικές υπηρεσίες στα αδέσποτα

otavoice

Δήμος Λαμίας: «Μωσαϊκό» γεύσεων από όλο τον κόσμο στο 4ο Street Food Festival στην Παύλιανη

otavoice

Δήμος Αρταίων: Διανομή τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

otavoice