OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Cine- δράσεις στη Λέρο και στη Ρόδο

 Κινηματογράφος για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς- αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν- προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ  τοπικής ιστορίας 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο κινηματογραφικών προβολών, που διοργανώθηκε  στη Λέρο και στη Ρόδο το περασμένο Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απριλίου 2022.

Στη Λέρο οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο σε συνδιοργάνωση  με το Πολιτιστικό Σωματείο  Α.Ι.Α.Λ., με τη συνεργασία του Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της αγωγής – Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Λέρου και του Δημοτικού Οργανισμού Παιδικών Σταθμών, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π.). 

Το διήμερο στη Λέρο περιελάμβανε:

  • Σάββατο 13:00: Προβολές ταινιών για μαθητές, εκπαιδευτικούς,  γονείς. Αφιέρωμα στην   κινηματογραφική ταινία, ως αισθητική απόλαυση (καλλιτεχνική δημιουργία), αλλά και ως εργαλείο/μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο. Προβλήθηκαν: α) η ταινία μικρού μήκους «ARTemis», παραγωγή του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Ρόδο σε συνεργασία με το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου. β) Η βραβευμένη γαλλική ταινία μεσαίου μήκους  «Το κόκκινο μπαλόνι». γ) Το  εκπαιδευτικό video «Το κινούμενο σχέδιο, τέχνη και τεχνική», εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Πάμε Σινεμά στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.
  • Σάββατο 19:00: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν. Προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Μέχρι τη θάλασσα» (2019). Αυτοπροσώπως ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός Μάρκο Γκαστίν προλόγισε την πολυβραβευμένη του ταινία και με το πέρας της προβολής, συνομίλησε με το κοινό  γύρω από σημαντικά θέματα που έθιγε το ντοκιμαντέρ (την υγεία, την αντιμετώπιση της αναπηρίας, την αποδοχή, την ελπίδα).
  • Κυριακή 3 Απριλίου, 11:00:  Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους: «Έγκλειστες ψυχές». Πρόκειται για ιστορικό ντοκιμαντέρ τοπικής Ιστορίας ερευνητική, επιστημονική εργασία ομάδας φοιτητών του Μ.Π.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδάσκοντα τον Αλιβίζο (Λοϊζο) Σοφό, διευθυντή του Εργαστηρίου, ο οποίος και προλόγισε την ταινία με βιντεοσκοπημένο κείμενό του. Η ταινία αναφέρεται στη Λέρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Λέπιδων και έχει ως βασικό της θέμα τον «εγκλεισμό» που βίωσαν πέντε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, στα κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Στο τέλος της προβολής συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με το θέμα της ταινίας, με σύντομες παρεμβάσεις προσώπων της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχαν ως ιστορητές  στην οπτικοακουστική εργασία των φοιτητών. Ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π Άκης Γρεκός σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου για τη δημιουργία θερινού κινηματογράφου σε γειτνιάζοντα με το κινηματοθέατρο χώρο και ζήτησε τη συνεργασία του Ομίλου μας για τη στήριξη του εγχειρήματος.  Η διαθεσιμότητα του Ομίλου μας βεβαίως είναι αυτονόητη…

Στη Ρόδο, στις 21:30μ.μ. το βράδυ της Κυριακής 3 Απριλίου 2022, στο Cinema Pallas ο Μάρκο Γκαστίν προλόγισε και πρόβαλλε την ταινία του: «ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ» (παραγωγή 2004, Α΄ Βραβείο Ντοκιμαντέρ Κρατικά Βραβεία 2004, Καλύτερη Ελληνική Ταινία Ecocinema 2004)  με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο. Η ταινία αποτυπώνει τη νοσταλγία Ελλήνων νησιωτών, κυρίως από τα Δωδεκάνησα (και μάλιστα από την Κάλυμνο) που έφυγαν για δουλειά στη Μασσαλία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Αφηγούνται τη μοναξιά τους στην ξενιτιά κι ένα αίσθημα μετέωρο ανάμεσα σε δύο πατρίδες ως συνέπεια της μετανάστευσης. Ο σκηνοθέτης συζήτησε με το κοινό, καθώς και ο ίδιος ανήκει σε δύο πατρίδες.

Σχετικά Άρθρα

Ο Δημ. Κάρναβος εξελέγη επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

otavoice

Παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση Κων. Λίτσα στον Δήμο Ωρωπού

otavoice

Στις πληγείσες από το χαλάζι μηλοκαλλιέργειες ο Δήμαρχος Καστοριάς

otavoice

Συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα

otavoice

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Ξεκίνησε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης

otavoice

Δήμος Ν.Ιωνίας: Ξεκίνησε η πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ Ευαγγελίστριας

otavoice