OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πέτσας από τους Δήμους Θερμαϊκού & Βόλβης: “Ενισχύουμε την ενεργειακή αυτονομία των Δήμων”

Οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την εύρυθμη λειτουργία και την ενίσχυση της ρευστότητας της Αυτοδιοίκησης τέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατά την επίσκεψή του στους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε διαδοχικά με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιώργο Τσαμασλή και τον Δήμαρχο Βόλβης, κ. Διαμαντή Λιάμα, ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και συμμετείχε σε ευρείες συσκέψεις με εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης. Επί τάπητος, βρέθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων αιχμής που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τα μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Πέτσα στην έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ –ύψους 114 εκατ. ευρώ– για την οικονομική ενίσχυση των δήμων όλης της χώρας, καθώς και στην πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους –ύψους 14 εκατ. ευρώ– για τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών και την επιβάρυνση από την αύξηση στο κόστος θέρμανσης.

«Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση αντιστοιχεί περίπου στο μισό από ό,τι εκτιμάται ότι είναι, συνολικά, η ετήσια επιβάρυνση στους δήμους από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Επομένως, ναι, μπορούμε να στηρίζουμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Χρειάζεται από όλους να συνεχίσουμε ενωμένοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση που εντείνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και ελπίζω με το τέλος των γεωπολιτικών αναταραχών να πάμε σε πιο ομαλές τιμές διεθνώς. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, η Κυβέρνηση κάνει συνεχώς βήματα προς μία κατεύθυνση ελάφρυνσης των επιπτώσεων των ανατιμήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 3,7 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Κατανοούμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για ένα νοικοκυριό που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Από την πλευρά μας –και εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση συνολικά– είμαστε δίπλα να στηρίζουμε τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές και τους πολίτες, παντού στην Επικράτεια και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε διεξοδικά η κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των προτάσεων που έχουν ήδη καταθέσει οι δήμοι. Ως εκ τούτου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ένταξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο βασικών έργων υποδομής, που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενισχύουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και αυτονομία των δήμων και μπορούν να επιφέρουν, σε δεύτερο χρόνο, σημαντική ελάφρυνση στα δημοτικά τέλη:

  • Της πρότασης του δήμου Θερμαϊκού, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, για τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων που εξοικονομούν ρεύμα στην ύδρευση και την αποχέτευση (ΑΤ03 – ΑΠΕ) και 
  • Της πρότασης του δήμου Βόλβης, ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χρήση των αντλιοστασίων (ΑΤ 03 – ΑΠΕ). 

Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Πέτσα συζητήθηκαν και οι υπόλοιπες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας των δύο δήμων. Συγκεκριμένα, για τον δήμο Θερμαϊκού: α) το έργο αγροτικής οδοποιίας –ύψους 1,9 εκατ. ευρώ– για την αναβάθμιση αγροτικού δικτύου συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων (ΑΤ05) και β) το έργο για τη μεγάλη αστική ανάπλαση, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ (ΑΤ06). 

Όσον αφορά στον δήμο Βόλβης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο έργο αγροτικής οδοποιίας, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, για την ασφαλτόστρωση αγροτικού δικτύου μήκους 28 χιλιομέτρων (ΑΤ05), το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης». Ένα έργο –όπως τόνισε ο κ. Πέτσας– πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν οι προτάσεις για: α) το έργο –ύψους 535.486 ευρώ– για την ανέγερση ισόγειου παιδικού σταθμού και τη διαμόρφωση του προαύλιου και εξωτερικού χώρου στη Νέα Απολλωνία (ΑΤ07) και β) το έργο «Αστικής Αναζωογόνησης» –ύψους 1,6 εκατ. ευρώ– για την περιοχή του Πλατανιά (ΑΤ06), που αναμένεται να συζητηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης.     

«Από το χρονικό διάστημα, από τώρα μέχρι και τέλη Απριλίου, έχουμε μία πολύ μεγάλη δεξαμενή έργων, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Είναι ένας συνδυασμός έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, αστικής ανάπλασης, οδοποιίας και, φυσικά, μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που –όλα μαζί– βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Τα πολύ σημαντικά αυτά έργα πρέπει, όμως, να μπορούν και να υλοποιηθούν. Για αυτόν τον λόγο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κυβερνησιμότητα των δήμων και στις υπηρεσίες που κάθε δημοτική αρχή μπορεί και οφείλει να προσφέρει στους δημότες της. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όσο και η λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης που περνά στην τελευταία φάση πριν από την μεταρρύθμισή τους», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη και καμία προετοιμασία στο Υπουργείο Εσωτερικών για ένα τέτοιο σενάριο».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον κ. Πέτσα, στον δήμο Βόλβης, για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από τον δήμο όλο αυτό το διάστημα, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα στειρώσεων της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία –με αιχμή το πρόγραμμα «Άργος», συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ– με το οποίο προικοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, όπως αυτές προβλέπονται από το αυστηρό πλαίσιο που διαμορφώνει ο νέος νόμος. «Με χαρά θα περιμένουμε τις προτάσεις σας και για τη δημιουργία καταφυγίου μέσω του προγράμματος “Άργος”. Και, φυσικά, από την πλευρά μας, θα συνδράμουμε και για αυτό», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Βόλβης.    

Μετά το πέρας των επαφών του με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης, ο κ. Πέτσας –συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κα Αθηνά Τραχήλη και την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου– επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΠΡΟΦΑΡΜ ΑΕΒΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, από όπου θα αναχωρήσει, τις επόμενες ώρες, φορτηγό με 11 τόνους ζωοτροφής για τα ζώα συντροφιάς των Ουκρανών προσφύγων, με προορισμό τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας

Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται –με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών– σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε έμπρακτα τη στήριξή του στους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν ζώα συντροφιάς και την ευγενική χορηγία των εταιρειών «ΠΡΟΦΑΡΜ» και «ΦΑΡΜΑΚΑΣΤ». Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, θα φτάσει σε μία αυτοσχέδια κτηνιατρική κλινική που έχει οργανωθεί στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και η διανομή θα γίνει από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο της Ουκρανίας. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται μία τέτοια πρωτοβουλία για τα ζώα συντροφιάς των Ουκρανών προσφύγων, ενώ μαζί με τους 11 τόνους ζωοτροφής θα αποσταλεί, επίσης, και υγειονομικό υλικό. 

«Στεκόμαστε δίπλα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Και, σήμερα, στηρίζουμε όλους όσοι εγκατέλειψαν τη γη τους, παίρνοντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, αλλά και τα ζώα τους. Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, προσφέρουμε πάνω από 11 τόνους ζωοτροφής –με την ευγενική χορηγία δύο εταιρειών, της “ΠΡΟΦΑΡΜ” και της “ΦΑΡΜΑΚΑΣΤ”– σε όλους όσοι έχουν βρει καταφύγιο στα σύνορα με την Πολωνία. Είναι μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης σε όσους υποφέρουν. Και ευχόμαστε αυτό το μαρτύριο να τερματιστεί γρήγορα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice