OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Λέρου: Ομόφωνη έγκριση της μεταβολής χρήσης του εμβληματικού κτιρίου ”Οικεία Μαρίκας Βενιζέλου”

Μετά την Αρχιτεκτονική Αποτύπωση του κτιρίου από τον Δήμο Λέρου με ιδίους πόρους και η οποία εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ν. Δωδεκανήσου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την μεταβολή χρήσης όπου και ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη χρηματοδότησης της αναπαλαίωσης του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, οι χρήσεις του κτιρίου θα συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

1. Πολιτιστικό Εκθετήριο όπου θα πραγματοποιούνται εκθέσεις σχετικά με την ιστορία του κτιρίου, αλλά και την σχετική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

2. Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) – Καφέ/Αναψυκτήριο.

Ο Δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τους συνεργάτες της, για την άριστη συνεργασία, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, δηλώνοντας ότι: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αναπαλαίωσης μιας σειράς εμβληματικών κτηρίων του νησιού ώστε να αναδείξουμε το πλούσιο πολιτιστικό και κτιριακό απόθεμα μας».

Εισηγητής από την Δημοτική Αρχή ήταν ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Α.Καστής.

Η Εισήγηση έχει ως εξής:

«Θέμα: Έγκριση για την μεταβολή της χρήσης του κτιρίου «Οικία Βενιζέλου», στο πλαίσιο χρηματοδότησης της αναπαλαίωσης του, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΡΟΣ το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Δήμος Λέρου, θέλοντας να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό και κτιριακό απόθεμα του νησιού μας , έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια μία συντονισμένη προσπάθεια, τόσο να ωριμάσει, όσο και να διεκδικήσει σχετικές χρηματοδοτήσεις, ώστε να επιτύχει την αναπαλαίωση μιας σειρά
από εμβληματικά κτίρια του νησιού.

Ένα από τα κτίρια που είναι προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι και το παραδοσιακό κτίριο «Οικία Βενιζέλου» που ανήκει στα κτίρια του οικιστικού συνόλου της Αγίας Μαρίνας και αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Λέρου. Το κτίριο «οικία Μαρίκα Βενιζέλου» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού: «ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50 γιατί αποτελεί εξαίρετο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στο
νησί.

Πρόκειται για διώροφο κτίριο, με συμμετρικές όψεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από τα κεραμικά διακοσμητικά (ψευδοπαραστάδες, γεισίποδες, κοσμήτες, κ.λπ.) από τη σιδεριά του μπαλκονιού και το θύρωμα εισόδου. Το εσωτερικό παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον με
ζωγραφιστά ταβάνια και τοίχους». Το κτίριο συμβάλει σημαντικά στην μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του νησιού και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Αγίας Μαρίνας.

Στην παρούσα κατάσταση το κτίριο κρίνεται ακατάλληλο για άμεση χρήση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κτιριοδομικές απαιτήσεις που πρέπει να τηρεί. Ο Δήμος, με ιδίους πόρους προέβη στην αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου, την οποία και παρέδωσε στην υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Δωδεκανήσου, του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης τόσο για τις υπόλοιπες απαραίτητες μελέτες, όσο και για την αναπαλαίωση καθ’ αυτή.

Ο σκοπός της αναπαλαίωσης του κτιρίου «οικία Μαρίκα Βενιζέλου» είναι η χρήση του ως Πολιτιστικό Εκθετήριο, το οποίο θα λειτουργεί ο Δήμος. Η αναπαλαίωση του θα έχει ως κύριο στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και την επανάχρηση του, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες και τουρίστες του νησιού.

Πιο αναλυτικά, οι χρήσεις του κτιρίου θα συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

1. Πολιτιστικό Εκθετήριο όπου θα πραγματοποιούνται εκθέσεις σχετική με την ιστορία του κτιρίου, αλλά και την σχετική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

2. Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) – Καφέ / Αναψυκτήριο.

Τονίζουμε ότι η μεταβολή χρήσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατόπιν των ανωτέρω ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

Την κατ’ αρχήν έγκριση της μεταβολής της υφιστάμενης χρήσης του κτιρίου από οικία, σε εκθετήριο και ΚΥΕ (καφέ/ αναψυκτήριο), δεδομένου ότι η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice