OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Κομοτηνής: Υπεγράφη η σύμβαση για πολιτιστική διαδρομή στο Βυζαντινό Κάστρο

Υπεγράφη σήμερ στο Γραφείο Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση κατασκευής του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» ανάμεσα στον Δήμαρχο, Ιωάννη Γκαράνη και τον ανάδοχο, εκπρόσωπο της εργοληπτικής επιχείρησης ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, κ. Σίδερη.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 201.204 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, κι έχει χρονικό ορίζοντα περαίωσης 18 μήνες.

Η εργολαβία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020», στην πράξη «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ- ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ».

Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν έργα με σκοπό την ανάδειξη της παλιάς πόλης: οι οδοί Ερμού και Βενιζέλου πεζοδρομήθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάξει το ύφος του κέντρου, το οποίο και απέκτησε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του κέντρου.

Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933 και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής.

Μέσα από τη συγκεκριμένη εργολαβία θα γίνει διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής με τη διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου της Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και παγκάκια και θα φωτιστεί αναλόγως.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωαννης Γκαρανης δήλωσε: «Με ικανοποίηση προχωράμε στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής φροντίζοντας να αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, να ξεπερνάμε εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία, η οικονομική κρίση και πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με στόχο να φωτίσουμε ιστορικά στοιχεία της πόλης, ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους περιπάτου και αναψυχής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες».

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Χαλανδρίου: Βραβείο για το πρόγραμμα εξυπηρέτησης πολιτών στη νοηματική

otavoice

Πύργος: Αυτοκίνητα & μηχανές αντίκες, θα «στολίσουν» την κεντρική πλατεία της πόλης

otavoice

Τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας

otavoice

Φλώρινα: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου

otavoice

Συνάντηση του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών, με την υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ

otavoice

Στην Αρχαία Ολυμπία ο Υφ. Περιβάλλοντος, για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

otavoice