OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Εορδαίας: Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας, το Μανούρι Βλάστης

Η τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής του Μανουριού Βλάστης συμπεριλαμβάνεται πλέον στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι μια προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς να συγκεντρώσει στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η διαδικασία της παραδοσιακής τυροκόμησης του μανουριού, όπως ακόμη συναντάται στη Βλάστη Εορδαίας, είναι ένα πολιτισμικό στοιχείο που αξίζει καταγραφής και ακόμη περισσότερο διαφύλαξης. Το μανούρι Βλάστης γίνεται παραδοσιακά από κτηνοτρόφους, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διατηρούν τα κοπάδια τους στον ορεινό και ημιορεινό χώρο που ορίζεται από τα βουνά Άσκιο και Μουρίκι, με μια διαδικασία που παραμένει ίδια και αναλλοίωτη εδώ και πάρα
πολλά χρόνια.

Παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και η τυροκόμηση γίνεται καθημερινά, αμέσως μετά το άρμεγμα των ζώων, στη στάνη. Αυτό δίνει στο γνωστό τυρί την εξαιρετική του γεύση και το κάνει να θεωρείται από τα πιο εκλεκτά τυριά της χώρας. Εκτός αυτού, η παρασκευή αλλά και η κατανάλωσή του, είναι ένα στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, κομμάτι της πολιτισμικής εμπειρίας και ταυτότητας των κατοίκων του.

Για τους Μπλατσιώτες το Μανούρι είναι «ο βασιλιάς των τυριών», για αυτό και διοργανώνουν τη «Γιορτή του μανουριού» κάθε Αύγουστο. Για αυτούς που δεν ζουν πλέον στη Βλάστη, το μανούρι έχει έναν ακόμη λόγο να είναι «νόστιμο»: έχει τη γεύση του σπιτιού στο οποίο με λαχτάρα επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι.

Την σύνταξη του δελτίου για την εγγραφή ανέλαβε η Ελένη Μπίντση, Λαογράφος, Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης και την πραγματοποίησε με τη βοήθεια πολλών Βλατσιωτών, που συνέβαλαν ο καθένας και η καθεμιά με το δικό του/της τρόπο.

Την πρωτοβουλία για την εγγραφή της τέχνης της παραδοσιακής παρασκευής του Μανουριού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Βλάστης, με την υποστήριξη του Συλλόγου Βλατσιωτών Βόλου «Άγιος Μάρκος», του Συλλόγου Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας «Ο Προφήτης Ηλίας», του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας «Το Μουρίκι», του Κεντρικού Συλλόγου Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμων», της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης και του Δήμου Εορδαίας.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice

Παρέμβαση υπουργών για το έργο της γέφυρας “Μπελεγρίνο” ζητά ο δήμαρχος Ν. Πηλίου

otavoice

Δ.Νέας Ιωνίας: Συνεργασία Μανούρη-Ασκητή για ενίσχυση κοινωνικών δομών και υγείας

otavoice

Συνεργασία Δ.Κουρέτα και Ν. Σακκά για το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων

otavoice

Ο θεσμός των ΤοΣΠΠα και η συμμετοχή των πολιτών ως μέσο για περιορισμό της παραβατικότητας στις γειτονιές

otavoice