OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

“Βόμβα” Μαραγκού: “Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά”

Την αποχώρηση του από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ανακοίνωσε ο πρώην δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και επικεφαλής της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε», Γιώργος Μαραγκός

Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/2), ο πρώην δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και επικεφαλής της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε», Γιώργος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Πρόκειται για μία απόφαση την οποία, όπως διαβεβαίωσε, είχε λάβει και για την οποία είχε ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες στην παράταξή, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Μια απόφαση την οποία επιβεβαίωσε ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να μεταπειστεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε … «Η ζωή είναι μικρή και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις και να προλάβεις πολλά πράγματα σε κάθε τομέα, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι οι δύο (2) δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις».

Η Συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την άσκηση κριτικής στο έργο της δημοτικής αρχής για το διάστημα των τριάντα (30) περίπου μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο κ. Μαραγκός, στην πρώτη ενότητα της συνέντευξης, άσκησε δριμεία κριτική, με στοιχεία και επιχειρήματα, στην δημοτική αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά, για την ανεπάρκεια, την απραξία και την αναποτελεσμάτικότητα τους εστιάζοντας επίσης στο έλλειμα στρατηγικής και σχεδιασμού καθώς και πολιτικής βούλησης για την βελτίωση της καθημεριότητας των δημοτών αλλά και την ανάπτυξη της Σύρου.

Αναφερόμενος στον δήμαρχο κ. Λειβαδάρα, μίλησε για έναν εξαφανισμένο δήμαρχο, άτολμο και άκρατο ισορροπιστή, με εμφανέστατο έλλειμα κουλτούρας και πολιτικής βούλησης, ανήμπορο να επιφέρει τομές και να λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Έναν απλό διαχειριστή ενός τέλματος, στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ρίξει το νησί, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδράσει από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, ο οποίος εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής και απλώς περιμένει στωικά να ολοκληρωθεί η δημοτική θητεία. Μια θητεία που εξελίχθηκε δυστυχώς σε προσωπικό του Βατερλώ. 

Για την δημοτική αρχή ανέφερε ότι εξελέγη το 2019 με το επιφατικό, όπως αποδείχθηκε, όραμα του νοικοκυρέματος του Δήμου, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων υποδομής αναγκαίων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη του νησιού, της τουριστικής προβολής και ανάταξης της Σύρου, της περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτιστικού μας προϊόντος και άλλα πολλά που προεκλογικά υποσχέθηκε χωρίς αντίκρισμα τελικά. Στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, η δημοτική αρχή πέρασε εμφανώς κάτω από τον πήχη.

Αναφέρθηκε με στοιχεία, σε σειρά κρίσιμων τομέων όπου η δημοτική αρχή απέτυχε να παράγει έργο ή να φέρει κάποιο ορατό αποτέλεσμα όπως στην οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στην μη υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων σε αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, στην τραγική εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, στην μη ουσιαστική στήριξη του νοσοκομείου, στην στασιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης του στρατοπέδου «Ζαφείρη», στην διακοπή του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου, στο σοβαρό ζήτημα των βαρέων μετάλλων κλπ.

Ειδική μέριμνα πραγματοποίησε επίσης στην τελμάτωση πολλών έργων και πρωτοβουλιών που είχαν δρομολογηθεί και προωθηθεί επί της προηγούμενης δημοτικής θητείας όπως ενδεικτικά ο Μηχανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, η γεωλογική ανάδειξη της Απάνω Μεριάς, η αποκατάσταση των όψεων του δημαρχείου και η κατασκευή του εμπορικού κρηπιδώματος. 

Τέλος πραγματοποίησε κριτική για την απραξία σε στρατηγικούς τομείς όπως η τουριστική προώθηση και προβολή, η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και η καθημερινότητα όπου οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής κρίνονται κάτω του μετρίου με το πρόσχημα και την μόνιμη επωδό της πανδημίας την οποία η δημοτική αρχή, σε κάθε ευκαιρία, προτάσει ως δικαιολογία για την αδυναμία της να παράγει έργο. 

“Πιστεύω ότι οι δύο δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς”

Συνεχίζοντας, στην δεύτερη ενότητα, ο κ. Μαραγκός ανακοίνωσε ότι ένα πολιτικό κεφάλαιο, μια όμορφη διαδρομή και μια περίοδος της ζωής του που αφορά στην ενασχόλησή του με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σταματά εδώ.

Δήλωσε ότι αποχωρεί από τον Δήμο με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος και ευγνώμων, γνωρίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα των 7.5 περίπου ετών, 5 χρόνια ως δήμαρχος και 2.5 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, συνειδησιακά και πραγματικά έπραξε το καθήκον του και υπερέβαλε εαυτόν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, προσπαθώντας να αποδειχθούν χρήσιμοι στο νησί και τους δημότες.

Μια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα η πενταετία 2014-2019, όμορφη, παραγωγική και δημιουργική, με αγωνίες, ελπίδες και απογοητεύσεις, χαρές και λύπες και σίγουρα μεγάλη προσπάθεια, όπως ανέφερε, για να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο και το νησί. 

Πρόκειται για μία απόφαση την οποία, όπως διαβεβαίωσε, είχε λάβει και για την οποία είχε ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες στην παράταξή, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Μια απόφαση την οποία επιβεβαίωσε ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να μεταπειστεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε … «Η ζωή είναι μικρή και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις και να προλάβεις πολλά πράγματα σε κάθε τομέα, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι οι δύο (2) δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις».  

Εξηγώντας την απόφασή του ο κ. Μαραγκός, συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, 1.5 σχεδόν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η παράταξή «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» οφείλει να ξεκινήσει την ανανέωση της, να εμπλουτίσει τις ιδέες της, να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ώστε να δώσει ξανά ελπίδα προοπτικής και αισιοδοξίας για το νησί μας. Κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.

Παρέμεινε, όπως είπε, ως επικεφαλής της παράταξής μας μέχρι και σήμερα για να τιμήσει την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών, αγωνιζόμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της για το καλύτερο δυνατό από τα έδρανα της μειοψηφίας. Όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος, πιστεύει ακράδαντα ότι η διαδικασία της διαδοχής πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε ο νέος επικεφαλής και νέος υποψήφιος δήμαρχος να έχει επαρκή χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του, να εφαρμόσει την στρατηγική του, να συστρατεύσει μαζί με τα παλαιότερα στελέχη και νέους, ικανούς ανθρώπους προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα μπορέσει να πείσει και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Εμφανίστηκε, προσωπικά, αισιόδοξος ότι «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία έργων και δημιουργίας, όπως αυτήν που ξεκίνησε και πραγματοποίησε την περίοδο 2014-2019.

Ο τ. δήμαρχος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, πρωτίστως στους δημότες που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του έδωσαν την δυνατότητα να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στο νησί μας για μια πενταετία, στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου που σε όλη αυτήν την πορεία αποτέλεσαν πολύτιμους συνεργάτες του, στηρίζοντας και συμμεριζόμενοι το όραμά μας, σε όλα τα στελέχη της παράταξης και του συνδυασμού μας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, όσους ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και όσους δεν εξελέγησαν αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν κοντά του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά δημιουργική διαδρομή. Επίσης, ευχαρίστησε τους φορείς της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης που συνέδραμαν στο έργο του Δήμου μας, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς που συντάχθηκαν μαζί μας για το κοινό καλό καθώς και τους πάρα πολλούς εθελοντές και χορηγούς που πίστεψαν και ενίσχυσαν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Τέλος, ευχαρίστησε και τους συμβούλους των άλλων δημοτικών παρατάξεων για την καλόπιστη, εύστοχη και δημιουργική κριτική τους σε πολλές περιπτώσεις καθώς και τα ΜΜΕ που όλο αυτό το διάστημα επικοινώνησαν το έργο και τις θέσεις του Δήμου και της παράταξής στην κοινή γνώμη, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις θεώρησε, όπως είπε, ότι η κριτική τους ήταν άδικη και υπερβολική. 

“Ζητώ συγγνώμη σε όποιες περιπτώσεις, αθέλητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να έβλαψα ή να ζημίωσα κάποιον”

Ο κ. Μαραγκός, συνεχίζοντας, δήλωσε χαρακτηριστικά … «Νιώθω επίσης την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη σε όποιες περιπτώσεις, αθέλητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να έβλαψα ή να ζημίωσα κάποιον. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις χιλιάδες υποθέσεις σε μια δημοτική θητεία είναι σαφές ότι μπορεί και να αδικήσεις κάποιους. Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη στις περιπτώσεις που μπορεί να έγινε αυτό».   

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός διευκρίνησε ότι η παράδοση της σκυτάλης στον νέο επικεφαλής, θα πραγματοποιηθεί επισήμως μετά την έγγραφη υποβολή της παραίτησής του, όπως προβλέπεται, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα είναι και το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχει ως δημοτικός σύμβουλος. Εξήγησε ότι, επέλεξε να παραδώσει την έδρα του δημοτικού συμβούλου που σήμερα κατέχει ώστε ο νέος επικεφαλής, στον οποίο σε κάθε περίπτωση θα σταθεί ουσιαστικά δίπλα του, να μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την στρατηγική του εντελώς ελεύθερα και απερίσπαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή έστω υπόνοια ή υποψία φαινομένων διαρχίας με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο και τ. επικεφαλής εντός της παράταξης.

Κλείνοντας, ευχήθηκε ολοκάρδια υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους ώστε μαζί να μπορέσουν, ατομικά και συλλογικά, να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Σιντικής: Τα πάντα λειτούργησαν, κατασβέστηκε η φωτιά στο Ν. Πετρίτσι

otavoice

Στις εγκαταστάσεις της York Studios στην Νέα Υόρκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας

otavoice

Δήμος Χαλκιδέων: Ξεκίνησε το έργο ανάπλασης της πλατείας στον οικισμό Οντάθι

otavoice

Συναντήσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου με Σωματεία και Συλλόγους της πόλης

otavoice

Δήμος Φυλής: Σε εγρήγορση οι δημοτικοί σύμβουλοι, περιπολούν σε βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο

otavoice

Ενισχύθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό το Κέντρο Κοινότητας του Λαγκαδά

otavoice