OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πατούλης: «Στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής η υλοποίηση έργων επεξεργασίας αστικών λυμάτων»

Στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στα ζητήματα επεξεργασίας αστικών λυμάτων, με τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα και είχε ως κεντρικό θέμα την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. 

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος, ο Γ. Πατούλης με τις δράσεις που υλοποιεί με τη στενή συνεργασία των δήμων και της ΕΥΔΑΠ, έχει συμβάλει στην ένταξη σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει επιλύσει προβλήματα τα οποία για χρόνια είχαν παραμείνει ανοιχτά και είχαν ως συνέπεια ακόμα και την επιβολή προστίμων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ημερίδα ο Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι με «συγκεκριμένα βήματα, έργα που καρκινοβατούσαν για δεκαετίες, πλέον είναι σε φάση υλοποίησης. Η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει ότι μπορεί και θέλει να λύσει τα προβλήματα αποχέτευσης, αρκεί να της δίνεται η αρμοδιότητα». Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, η Περιφέρεια έλαβε την έγκριση των 2 μεγάλων έργων αποχέτευσης της Ανατ. Αττικής (Ραφήνας – Αρτέμιδας και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης). Τα έργα αυτά, προϋπολογισμού άνω των 500 εκ. €, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής 2014-2020, υπό την επίβλεψη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής». Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στόχος είναι η υλοποίηση έργων αποχέτευσης στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ριζικών αλλαγών για να προσαρμοστεί η χώρα μας και το σύστημα διακυβέρνησης στις νέες αυξημένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. «Ως  Περιφερειάρχης Αττικής, από την πρώτη ημέρα της θητείας μου, έχω θέσει τη διαχείριση αποβλήτων στο κέντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της περιφέρειας. Σε στενή συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, έχουμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί́ η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων υγρών αποβλήτων των οικισμών για τους οποίους υπάρχει καταδικαστική́ απόφαση. 

Στην ημερίδα, την οποία συντόνιζε ο  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος,  χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας. Ο Ειδικός Γραμματέας  Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου, Γ. Ζερβός  στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο  Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων, Δ. Σκάλκος, ο Γ.Γ.  ΥΠΕΣ, Μ. Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Α. Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δ. Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Γ. Μαρινάκης κ.α. 

 

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice