OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Εκδήλωση κατά της βίας την Κυριακή 27/2 από τον Δήμο Φλώρινας (Βίντεο)

“Η Φλώρινα σιωπηλά λέει ΟΧΙ στη ΒΙΑ” την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου

Τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης “Η Φλώρινα σιωπηλά λέει ΟΧΙ στη ΒΙΑ”, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 27/2 στις 11.30 π.μ., παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και υπεύθυνος του Γραφείο Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Χάτζιος και η Αντιδήμαρχος Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη.

Ο κ. Γιαννάκης ανέφερε στην τοποθέτησή του:

«Η βία, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες φυλετικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές, οπαδικές ή μορφωτικές ομάδες. Ένα φαινόμενο που πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε για να σταματήσει, δείχνοντας μηδενική ανοχή.

Το τελευταίο διάστημα, και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, η κοινωνία μας δείχνει να ξυπνάει και να προσπαθεί να αντισταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια που πληγώνει ψυχές και καταστρέφει προσωπικότητες και ζωές.

Ο Δήμος Φλώρινας, αναδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο και ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες των δημοτών του μέσα από στοχευμένες δράσεις στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας, με πρώτο βήμα την διοργάνωση της σιωπηλής πορείας, την Κυριακή.

Από τη μεριά μου πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υπεύθυνους του Γραφείου Εθελοντισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας για την σύλληψη της ιδέας, αλλά κυρίως για την υλοποίηση της, καθώς και όλους όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής».

Από την μεριά της η κα Φουδούλη – Τζώτζη επισήμανε:

«Το Γραφείο Εθελοντισμού και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Φλώρινας, με αφορμή τα περιστατικά βίας που συγκλονίζουν την Ελληνική κοινωνία, διοργανώνουμε μια σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας. Η Κυριακή αποτελεί ένα Πανελλαδικό κάλεσμα, ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της βίας. Για έναν υγιή αθλητισμό, για μια υγιή συνύπαρξη των ανθρώπων!

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, ως γονείς οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας την αγάπη προς τον συνάνθρωπο! Όλοι μαζί μια ομάδα. Μηδενική ανοχή. Όχι στην βία».

Τέλος, ο κ. Χάτζιος ανέφερε σχετικά με την εκδήλωση, αλλά και με την μέχρι τώρα λειτουργία του Γραφείο Εθελοντισμού:

«Είναι η πρώτη μου συνέντευξη ως υπεύθυνου του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας, μετά την έναρξη λειτουργίας του μετά από περίπου έναν και πλέον χρόνο.

Γι’ αυτό, πριν υπεισέλθω στο κύριο θέμα της σημερινής πρόσκλησης/ενημέρωσης και με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ, επιτρέψτε μου να κάνω και μια αναφορά στις δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκαν το 2021.

Έχετε μπροστά σας τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Απολογισμός όπως αυτός ψηφίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Τον έχετε λάβει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την ευγενική παράκληση να τον επικοινωνήσετε στους συμπολίτες μας.

Πιστεύω πως είναι σημαντικό να λάβουν γνώση των δράσεων οι συμπολίτες μας, με κύριο στόχο και απώτερο σκοπό την αφύπνιση και ενεργοποίηση των συνδημοτών μας στη κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθελοντικού κινήματος στον τόπο μας.

Ο Εθελοντισμός μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας, αφού έχει να δώσει πολλά στον τόπο μας αλλά και σε μας τους ίδιους.

Και ο κος Δήμαρχος και εγώ, έχουμε τονίσει ότι η παρούσα Δημοτική αρχή επιθυμεί και ενθαρρύνει με όλους τους τρόπους την ενεργοποίηση των συνδημοτών μας.
Κινούμαστε σταθερά στους άξονες, πληροφορημένος πολίτης – συμμέτοχος πολίτης – ενεργός πολίτης».

Οι κυριότερες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος, είναι οι εξής:

18 έως 21 Δεκεμβρίου 2020

Συμμετοχή στο Ψηφιακό φεστιβάλ εθελοντισμού “Connected we stand” σε συνεργασία με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας για την συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και γλυκισμάτων για παιδιά, τα οποία διατέθηκαν σε ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες βάσει των στοιχείων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Φλώρινας.

8 -12 Μαρτίου 2021

Συμμετοχή στην συγκέντρωση τροφίμων και ειδών προστασίας για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας που διοργανώθηκε από τον ΕΕΣ – Παράρτημα Φλώρινας 15-16 και 20 Μαΐου 2021

Διήμερη εθελοντική δράση καθαρισμού με τίτλο «καθαρίΖΟΥΜΕ» την αγαπημένη μας γειτονιά» η οποία έλαβε χώρα στην πόλη της Φλώρινας και στις Κοινότητες του Δήμου Φλώρινας, Δροσοπηγή, Λόφοι, Νίκη και Παπαγιάννης.

Στην εν λόγω δράση συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3.000 λίτρα απορριμμάτων.

6 Ιουνίου 2021

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε οργανωμένος καθαρισμός στη διαδρομή Φλώρινα – Βίγλα με τη συμμετοχή εθελοντών/τριών. Κατά τον καθαρισμό συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 4.000 λίτρα απορριμμάτων.

8 Ιουλίου 2021

Τοποθέτηση μεταλλικών κλωβών (καρδιών) για την συγκέντρωση πλαστικών καπακίων σε σημεία της πόλης, σε συνεργασία και με την ευγενική χορηγία του Προέδρου της Κοινότητας Φλώρινας, κου Κωσταντίνου Ρόζα.

19 Νοεμβρίου 2021

Ο Δήμος μας μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού, συμμετείχε για πρώτη φορά, στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση που πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας, στη «let’s do it GREECE» με τίτλο για το 2021, «Φυτεύουμε τις Ρίζες που μας Ενώνουν».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη δενδροφύτευση σε όλους τους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων του Δήμου Φλώρινας, με πρωταγωνιστές της δράσης τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων.

6-12-2021

Σε συνεργασία με το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Ν. Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε δράση κοινωνικής αλληλεγγύης με τίτλο «Πράξεις Φροντίδας» κατά την οποία οικονομικά αδύναμοι συνδημότες μας είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν κάρτα ΔΩΡΕΑΝ κουρέματος εν όψει των εορτών.

Εκτός των παραπάνω, το Γραφείο Εθελοντισμού πραγματοποίησε και τέσσερις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τον ΕΕΣ – Παράρτημα Φλώρινας και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Φλώρινας, ανταποκρινόμενο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για αίμα.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες σε όλους τους αφανείς ήρωες, στους εθελοντές και τις εθελόντριες, οι οποίοι προσφέρουν απλόχερα τον χρόνο  τους, δίνοντας κυριολεκτικά τη ψυχή τους για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εθελοντικών δράσεων. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ο Εθελοντισμός είναι οι άνθρωποι του. Σε όλους αυτούς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Κλείνω την παρένθεση της παρουσίασης του απολογισμού του Γραφείου Εθελοντισμού και υπεισέρχομαι στο κύριο περιεχόμενο της σημερινής πρόσκλησης/συνέντευξης.
Επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία.

Συνάνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης βιώνουν μορφές βίας και πολλοί από αυτούς οδηγούνται ως και τον βίαιο θάνατο.

Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία, σχολική βία, οπαδική βία, ομοφοβική βία, ρατσιστική βία, βία ακόμα και στα άκακα ζώα.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κατάλογος είναι μακρύς και οδυνηρός.
Ως κοινωνία, δυστυχώς έχουμε “κατακτήσει” και ίσως έχουμε ξεπεράσει όλες μα όλες τις μορφές βίας που μπορούν να ασκηθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από άνθρωπο σε ζώα.
Η βία είναι παντού. Είναι μέσα στο σπίτι μας.
Στο σπίτι του γείτονα μας.

Είναι στον επαγγελματικό μας περίγυρο.
Στα σχολεία και στους δρόμους. Είναι στο στενό ή στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.
Έχει ριζώσει για τα καλά σε όλον τον κοινωνικό ιστό, κατατρώγοντας καθημερινά τις σάρκες της κοινωνίας μας.

Ποιος μπορεί να μείνει απαθής σε όλα τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας, που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν καθημερινά όλη την ελληνική κοινωνία;

Αυτό που ζούμε είναι σχεδόν απίστευτο! Εξωπραγματικό τολμώ να πω.
Ποτέ, τουλάχιστον εγώ, δεν θυμάμαι τόσα συχνά και αποτρόπαια περιστατικά βίας κάθε μορφής.
Πού οδηγούμαστε; Έχει όριο αυτή η κατάσταση; Πόση ακόμα ανοχή, πόση ακόμα αδιαφορία θα επιδείξουν οι αρμόδιοι κι εμείς ως μέλη μιας κοινωνίας που νοσεί βαριά;

Και επιμένουμε στο ρόλο της κοινωνίας, σε όλες της τις εκφάνσεις αυτής, γιατί θεωρούμε ότι τα μέτρα καταστολής δεν είναι ικανά να επουλώσουν τη βαθιά κοινωνική πληγή της βίας.

Ίσως να αναστείλουν μερικώς και προσωρινά το φαινόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Θυμάμαι τουλάχιστον δέκα παρόμοιες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση π.χ. της οπαδικής βίας, οι οποίες παρά τον φαινομενικό ριζοσπαστισμό τους και σίγουρα την καλή πρόθεση των αρμοδίων, όχι μόνο δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι απέτυχαν στους στόχους τους, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των εμπνευστών τους και της ελληνικής κοινωνίας.

Περίτρανη απόδειξη το γεγονός πως πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του άτυχου Άλκη Καμπανού στο πεζοδρόμιο της Χαριλάου, την ίδια ημέρα που κυβερνητικό κλιμάκιο ανακοίνωνε τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, είχαμε κι άλλο παρόμοιο περιστατικό με την επίθεση σε ένα παιδί 16 ετών!

Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές της γυναίκας που χτύπησε μέχρι θανάτου ο σύντροφος της πριν περίπου ένα μήνα, προχθές είχαμε μία ακόμη γυναικοκτονία με ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, που ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και μακάβριο κατάλογο των γυναικοκτονιών του 2021. Σε αυτό λοιπόν το ζοφερό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον όπου η βία κυριαρχεί στην επικαιρότητα και τον κοινωνικό μας στενό ή ευρύτερο περίγυρο, η Δημοτική αρχή με το Γραφείο Εθελοντισμού και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας δεν προτίθεται να μείνει άβουλος θεατής.
Προφανώς και η πολιτεία έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη επίλυσης του κοινωνικού προβλήματος που ονομάζεται «βία».

Σχεδόν με κάθε περιστατικό βίας, παράλληλα αναδύονται στην επιφάνεια και οι διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής πολιτείας στο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της βίας, πριν αυτά εκδηλωθούν, πριν καν γεννηθούν.

Τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ποινές «χάδια» στους θύτες και σπάνιες περιπτώσεις προφυλάκισης τους. Ανεπαρκείς κοινωνικές δομές κι άλλες πολλές παθογένειες της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, συντηρούν, διαιωνίζουν και κατά πως φαίνεται γιγαντώνουν το πρόβλημα της βίας.

Είναι προφανές ότι και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα.
Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες, η κάθε μια στον τομέα ευθύνης της, να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και να αφυπνίζονται μετά από κάθε τραγικό περιστατικό βίας. Δεν ωφελεί. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα.

Κατά τη γνώμη μας το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην μήτρα που το γεννά. Κι αυτή η μήτρα είναι δυστυχώς η κοινωνία μας. Η οικογένεια, το σχολείο, το επαγγελματικό μας περιβάλλον, όλα τα μικρά και μεγάλα κύτταρα που συνθέτουν το σώμα της κοινωνίας μας.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

Και εμείς με την συμπεριφορά μας, τον παθητικό μας ρόλο, την ανοχή μας ή με την αδιαφορία μας για παρόμοια περιστατικά, επιτρέψαμε και συμβάλλαμε, ώστε το λαίμαργο τέρας της βίας να θεριέψει και τώρα να αναζητά όλο και περισσότερη τροφή.

Τροφή που είναι η ψυχή, το σώμα και το αίμα των συνανθρώπων μας.

Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτών των συμπεριφορών μας και οφείλουμε να αναλάβουμε και εμείς τις όποιες μικρές ή μεγάλες ευθύνες μας άμεσα!

Αργήσαμε χαρακτηριστικά και πληρώνουμε το βαρύ τίμημα ως κοινωνία.
Με αυτές δυστυχώς τις τραγικές αφορμές, ξεκινούμε άμεσα μία συντονισμένη εκστρατεία για την αφύπνιση και ενεργοποίηση της κοινωνίας μας ενάντια κάθε μορφής βίας.

Πρώτη δράση σε αυτήν την κατεύθυνση, η εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:30′.

Ένα περίγραμμα αυτής της εξαιρετικά σημαντικής κατά τη γνώμη μας δράσης θα σας παρουσιάσουμε σήμερα και βέβαια είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση.

– Στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, όπου και θα συγκεντρωθούμε, θα είναι η αφετηρία μιας σιωπηλής πορείας κατά της ΒΙΑΣ.

– Χωρίς περιττές, ανώφελες και ίσως προκλητικές επισημότητες, με σεμνότητα και σεβασμό σε όλα τα θύματα της βίας, θα πραγματοποιηθεί μια σιωπηλή πορεία, της οποίας προσδοκούμε η εκκωφαντική σιωπή να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της κοινωνίας μας.

– Με την προσέλευση τους οι πολίτες, θα παραλαμβάνουν από μέλη του Γραφείου Εθελοντισμού μια μαύρη κορδέλα στο πέτο τους, σε ένδειξη πένθους, όχι για τα θύματα της βίας, αλλά για να πενθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά … «τον άνθρωπο που έχουμε σκοτώσει μέσα μας».

– Κατά την έναρξη της πορείας στους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα λευκό γαρύφαλλο, το οποίο θα κρατούν και στη συνέχεια θα εναποθέσουν σε προκαθορισμένο σημείο, όταν η πορεία επιστρέψει στο χώρο του Νέου Πάρκου.

– Παράλληλα, κατά την επιστροφή και κατάληξη της πορείας, της οποίας θέλω να σημειώσω ότι θα ηγούνται μαθητές κάθε ηλικίας και φοιτητές, μέλη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, θα δίνουν ένα αναμμένο κερί στους πολίτες, οι οποίοι θα το τοποθετούν σε συγκεκριμένο σημείο του Πάρκου, σχηματίζοντας σταδιακά με αυτόν τον τρόπο το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Η Φλώρινα λέει ΟΧΙ στη ΒΙΑ».

– Τονίζω και έχουμε ενημερώσει με σχετικές επιστολές όλους τους προσκεκλημένους, ότι λόγω της φύσης της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα πνεύμα σεμνότητας, συμπαράστασης και σεβασμού για τα θύματα της βίας, δεν θα υπάρξουν επίσημοι χαιρετισμοί, ανάγνωση επιστολών

– Στο τέλος της εκδήλωσης, πρόθεση της οργανωτικής Επιτροπής, είναι να ακουστούν ηχογραφημένα μηνύματα από θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με πολλά απ αυτά και πιστεύουμε ότι τελικά παρά τον πόνο που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, θα βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να ανταποκριθούν θετικά στο σχετικό αίτημα μας.

– Με σχετικό δελτίο τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολές προς όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τηλέφωνα, με τηλεφωνικά μηνύματα, με αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο, έχουμε καλέσει να συμμετέχουν, θεσμικούς φορείς, κόμματα, συλλόγους, σωματεία, κάθε μορφής συλλογικότητα και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν.

– Με ορισμένες συλλογικότητες δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία για διάφορους λόγους. Όλους αυτούς, καθώς και οποιονδήποτε άλλον δεν έχει ενημερωθεί για την εκδήλωση, καλούμε σήμερα από αυτό το βήμα να συμμετέχει και να ενώσει τη σιωπή του μαζί μας.

Η δική σας συμβολή, ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ, είναι εξαιρετικά σημαντική. Αποτελείτε τον ισχυρότερο δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες και σας παρακαλούμε να δώσετε τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στη δημοσιοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

Μπορούμε με την συμμετοχή μας, την εκκωφαντική σιωπή μας και περισυλλογή για τα δικά μας ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας.
Να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους για την βελτίωση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την εγρήγορση τους για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας πριν τη γέννηση τους.

Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η βία δεν έχει καμία θέση στη Φλώρινα.
Δεν την ανεχόμαστε στο ελάχιστο και υψώνουμε ως κοινωνία ένα απόρθητο τείχος απέναντι σε κάθε μορφής βία, από άνθρωπο σε άνθρωπο».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζει αύριο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ – Τα θέματα

otavoice

Υπερήφανοι οι Κώοι για τις μεγάλες επιτυχίες στον Αθλητισμό

otavoice

ΣΠΑΠ: Εργασίες επισκευής-συντήρησης των Πυροφυλακίων Ν. Πεντέλης και Αγ. Πέτρου Διονύσου

otavoice

Δ.Ηρακλείου Αττικής: 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική»

otavoice

Με το Γενικό Γραμματέα Δασών συναντήθηκε ο Δ. Κουρέτας

otavoice