OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Παύλου Μελά: Όμορφες δημιουργίες στους Παιδικούς σταθμούς, την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος της Δομής «Παιδική Ομπρέλα, κυρία Αλεξανδρίδου Ελένη, έγραψε το εξής κείμενο-έρευνα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων. Τα όσπρια αποτελούν τροφή που βοηθά στην εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, επειδή καλλιεργούνται εύκολα και δίνουν θρεπτικούς σπόρους. Είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.

Με βάση την επιτυχία του Διεθνούς Έτους Οσπρίων το 2016 με επικεφαλής τον F.A.O. (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2019 την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, η οποία έκτοτε υποστηρίζεται από πολλές χώρες μέλη.

Τα πιο γνωστά είδη οσπρίων είναι τα φασόλια , οι φακές , τα ρεβίθια, η φάβα και ο αρακάς.     

Τα βασικά πιάτα σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν όσπρια. Ξέρετε ότι η φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό; Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας  του Μεταξά.

Διατροφική Αξία Οσπρίων

Τα όσπρια είναι νόστιμα και υγιεινά. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθιστώντας τα ιδανική πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι φυσικά ή οικονομικά προσβάσιμα.

Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων τους συνιστώνται από οργανισμούς υγείας για τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης, νέες έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τα όσπρια είναι καλή πηγή σιδήρου. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και δεν περιέχουν γλουτένη.

Όμως διαθέτουν κάποιες ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό το λόγο, για τη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη CΕπίσης , για να ενισχύσουμε την ποιότητα της πρωτεΐνης και να αυξήσουμε τη διατροφική αξία του πιάτου μας, καλό θα ήταν να συνδυάζουμε τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο).

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσουν την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων πραγματοποιήθηκαν βιωματικές  δράσεις στους παιδικούς σταθμούς και στη Δομή «Παιδική Ομπρέλα»  με τη συνεργασία των παιδαγωγών και της Διαιτολόγου–Διατροφολόγου της Δομής «Παιδική Ομπρέλα» κ. Αλεξανδρίδου ΕλένηςΠαράλληλα, σε συνεργασία με τους μάγειρες των Παιδικών Σταθμών του Δήμου παρασκευάστηκαν γεύματα με όσπρια, με στόχο πάντα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τη νηπιακή ηλικία»

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice