OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Χαλάνδρι σε Δράση: Στηρίζουμε την Ανακύκλωση, αλλά με προχειρότητα και ασάφειες, δεν μπορεί να υπάρξει ευαισθητοποίηση

«Με προχειρότητα και ασάφειες προωθείται από την Δημοτική Αρχή ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος ανακύκλωσης για συλλογή, μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων (τηγανελαίων κλπ)», τονίζει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη “Χαλάνδρι σε Δράση”.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Δημοτική αρχή φέρνει ένα καίριο ζήτημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς την σωστή προετοιμασία και προγραμματισμό
Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης για την συλλογή μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων είναι ένα από τα ζητήματα που θα αναβαθμίσουν γενικότερα την ποιότητα ζωής όλων μας και των παιδιών μας. Ένα τέτοιο θέμα που πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να προωθήσουν απαιτεί ένα σοβαρό σχεδιασμό τόσο υλικοτεχνικό όσο και ενημέρωσης των πολιτών. Δεν είναι μία ακόμα υποχρέωση του Δήμου που άρον – άρον πρέπει να διευθετηθεί. Είναι ένα έργο που θα συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια της Χώρας αλλά και όλων των πολιτών για μία βιώσιμη λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας μας. Ένα έργο που θα αποδώσει σοβαρά οφέλη σε όλους και ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος, ένα
ζήτημα που θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.

Το νέο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης έρχεται προς συζήτηση και υλοποίηση με προχειρότητα και πολλές ασάφειες:

– Οφείλουμε να τονίσουμε καταρχήν ότι το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.
– Δεν προσδιορίζονται πουθενά τα ανταποδοτικά οφέλη.
– Δεν γνωρίζουμε ακόμα ή ίσως και να μην υπάρχει ακόμα το σχέδιο τοποθέτησης των κάδων αλλά και καίριες πληροφορίες όπως πώς θα γίνει η φύλαξή τους και πως θα διασφαλίσει ο Δήμος τον κίνδυνο καταστροφών τους

– Σε ένα τέτοιο σχέδιο Ανακύκλωσης όπου ο Δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα με έκπληξη βλέπουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό οι ίδιες οι δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί κλπ).
– Υπάρχει προφανής ασάφεια στην εκπόνηση του σχεδίου καθώς στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας αναγράφεται ότι η τοποθέτηση των κάδων είναι υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας ενώ στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ξεκάθαρα.
– Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία πόσο δε αναλυτική καταγραφή των νοικοκυριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
– Ακόμα και στα απλά τεχνικά θέματα της σύνταξης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις όπως η απουσία αναφοράς στη νομοθεσία με την οποία θα γίνει η όλη διαγωνιστική διαδικασία. Ακόμα και η διάρκεια της σύμβασης δεν είναι η συνήθης. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αμφισβητήσεων και νομικών αδιεξόδων που θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο το όλο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης.

Η Παράταξή μας στηρίζει και θα στηρίζει Προγράμματα που ενισχύουν την Ανακύκλωση και την προστασία του Περιβάλλοντος και συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας. Προγράμματα που εκπονούν Δήμοι σε όλη την Χώρα όπως αυτό της Ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων και συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της Χώρας να
ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους πολίτες για την ανάγκη της Ανακύκλωσης.
Όμως καμία ευαισθητοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει και κανένα Πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα εάν ξεκινάει πρόχειρα και γεμάτο ασάφειες.
Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα η Δημοτική Αρχή να δει σοβαρά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να πράξει ανάλογα.

Σχετικά Άρθρα

Με μεγάλη συμμετοχή κόπηκε η βασιλόπιτα της δημοτικής αρχής Καλλιθέας

otavoice

Συνάντηση Πελετίδη-εργαζομένων για τις τιμές στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου

otavoice

Δήμος Π. Φαλήρου: Οδεύει προς κατασκευή το υπόγειο parking Φλοίσβου

otavoice

Η οικογένεια του Δήμου Αρταίων έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της

otavoice

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για τους Βρεφικούς Σταθμούς του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Χάλκινο μετάλλιο στο Δ. Ωρωπού για την αναβάθμιση της κοινωνικής φροντίδας

otavoice