OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στην αναγκαιότητα  η αυτοδιοίκηση, να  έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, αλλά και στην υποχρέωση των αιρετών της αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς», αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη Γενική Συνέλευση, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε επίσης ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, εφόσον εφαρμοστεί ολοκληρωμένα και χωρίς συμβιβασμούς, μπορεί να βοηθήσει όλους τους φορείς του κρατικού μηχανισμού στο να λειτουργούν αποτελεσματικότερα και να αναπτύξουν, περαιτέρω, τη συμμετοχική δημοκρατία, φέρνοντας και την Κεντρική Διοίκηση πιο κοντά στους πολίτες της.

«Μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα μειωθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, από το πλήθος των υποθέσεων που παράγει διαχρονικά, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων και Περιφερειών, Αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ και Προέδρος του ΙΣΑ, θα συμβάλει με κάθε τρόπο «στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης καθώς και στην επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης».

Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών. Τις εργασίες άνοιξε ο Χ. Σεβαστίδης Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δ. Μάντζος, η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25 Ε. Δεληγιάννη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ. Γεωργίου, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Δ. Σκαλτσούνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευγ. Βελώνη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου, ο Εκπρόσωπος των Δικαστικών Ενώσεων και Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Π. Δανιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Σ. Κύρκος, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γ. Διαμάντης. Τη Γενική Συνέλευση παρακολούθησαν επίσης ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κότσηρας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, κ.α.  

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Γ.Σ. είναι η άρση του αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι προωθούμενες αλλαγές στον ΚΟΔΚΔΛ, η θέση της Ένωσης στο άρθρο 40 του νόμου για την ΕΣΔΙ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλο το δημόσιο για το έτος 2022 και εφαρμογή της απόφασης 255/2021 του Ειδικού Δικαστηρίου για τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και ο Απολογισμός- Ισολογισμός- Προϋπολογισμός.

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη 

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής: 

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι, 

Ξεκινώντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση, για τη δυνατότητα να είμαι σήμερα μαζί σας, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το έργο της οποίας μας γεμίζει όλους ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Ως Περιφερειάρχης Αττικής, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων και Περιφερειών, αλλά και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής Συνέλευσης και εύχομαι καλή επιτυχία στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επιτρέψτε μου να πω ότι η αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ επί σειρά ετών και σε όλους τους βαθμούς της, οφείλει να έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στη λύση και όχι στο πρόβλημα, και προφανώς οφείλει να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς, όπως άλλωστε είναι  και ο στόχος όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι γεγονός, ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, εφόσον εφαρμοστεί ολοκληρωμένα και χωρίς συμβιβασμούς, θα βοηθήσει όλους τους φορείς του κρατικού μηχανισμού στο να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, και να αναπτύσσουν, περαιτέρω, τη συμμετοχική δημοκρατία, φέρνοντας και την Κεντρική Διοίκηση πιο κοντά στους πολίτες της. 

Κυρίως όμως μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα μειωθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, από το πλήθος των υποθέσεων που παράγει διαχρονικά, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί το προηγούμενο διάστημα, μέσα από διαφορετικούς ρόλους, δημιουργήσαμε το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου στη χώρα μας, μια στρατηγική διαφάνειας που ολοκληρώθηκε με τον πρόσφατο νόμο, αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες διοικητικές διαδικασίες και συνεπώς σε λιγότερες υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες.  

Επιδιώκουμε λοιπόν τη συνεργασία, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, τη διασφάλιση των διαδικασιών και την υποβοήθηση του ρόλου μας. Άλλωστε, η εμπέδωση της Διαφάνειας στις λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης, είναι μια διασφαλιστική διαδικασία που μας πάει μπροστά, μας κατευθύνει στο στόχο. Εμείς υπηρετούμε μια Αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, οδηγεί τις εξελίξεις, προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Και με τις σκέψεις αυτές, αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά για την πρόσκληση, επιτρέψτε μου  μια δέσμευση: Όπως πράξαμε και στην περίοδο της πανδημίας που ήμασταν δίπλα στις δομές τις δικαιοσύνης, με διάθεση μέσων ατομικής και συλλογικής προστασίας, με απολυμάνσεις κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλες σχετικές δράσεις, έτσι και στη συνέχεια, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, θα είμαστε κοντά σας, σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, για την επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης γενικότερα, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της Διαφάνειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice