Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης στην Αθήνα

Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνά Αληφραγκή, του αν. Προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου, του Προέδρου του Ινστιτούτου Σύρου κ. Παύλου Χατζηγρηγορίου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Λοιμοκαθαρτήριο «Λαζαρέτο» και συγκεκριμένα παραδόθηκε και παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου και Δαυίδ Διακοδημητρίου η αποτύπωση του εν λόγω κτιριακού συγκροτήματος, η οποία εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Σύρου και το ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Τμήμα Σύρου και ειδικότερα από τον Δρ. Παύλο Χατζηγρηγορίου και Δρ. Σπύρο Βοσινάκη. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πραγματοποίηση μιας σειράς ενεργειών ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση ενός πολυθεματικού μουσειακού – πολιτιστικού χώρου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα της έγκρισης της μελέτης «Αποκατάσταση όψεων  Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης», για την οποία πρόκειται να ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων την Τετάρτη 22/12/2021, εφόσον απαντηθούν άμεσα οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν την Πέμπτη 16/12/2021. 

Τη συζήτηση απασχόλησαν και τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου. Ειδικότερα, η κα Μενδώνη ενημερώθηκε για τα τέσσερα (4) ταφικά μνημεία για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με τον Ειδικό Σύμβουλο, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασής τους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες για άλλα δώδεκα (12) μνημεία και η κα Υπουργός δεσμεύτηκε για την επικαιροποίηση αυτών των μελετών, καθώς και για την εκπόνηση νέων για τα υπόλοιπα μνημεία, με απώτερο σκοπό την προσπάθεια ένταξης τους στο νέο ΕΣΠΑ στο τέλος του 2022 ή στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της μελέτης «Στέγαστρο εισόδου Θεάτρου Απόλλων, Πλατεία Βαρδάκα, Ερμούπολη Σύρου», η οποία έλαβε έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ενώ η Υπουργός ενημέρωσε ότι στο επόμενο Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί η δέσμευση που είχε αναλάβει για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

Συνάντηση με τον Δ/ντή της Γενικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων 

Ο κ. Λειβαδάρας, παρουσία των κ.κ. Αληφραγκή και Διακοδημητρίου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθυντή της Γενικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη, κατά την οποία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για την πραγματοποίηση των σωστικών ανασκαφών στο Δημοτικό Γυμναστήριο στη θέση Πευκάκια, με τον κ. Αθανασούλη να δεσμεύεται για την άμεση έναρξη των εργασιών. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου, η δημιουργία Γραφείου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Σύρο, καθώς και η αξιοποίηση του κτιρίου «Προβελεγγίου» στην Άνω Σύρο.

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συριανού καλαθοσφαιριστή Γιώργου Πρίντεζη

Σε συνέχεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Συριανό καλαθοσφαιριστή Γιώργο Πρίντεζη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους του κ.κ. Γιάννη Λάσκαρη και Θεοφάνη Ξηνταβελώνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του AegeanBall Festival το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.  
Σχολιάστε