Δήμος Σερρών: Σερρευχούλης από ατόφιο χρυσάφι- 24.500 ευρώ για ένα αρκούδο

Πλήθος σχολίων κια ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής Σερρών να προμηθευτεί στα πλαίσια του εορταστικού στολισμού της Πόλης, έναν ακούρδο που στοίχισε σαν να ήταν από ατόφιο χρυσάφι.

Χρυσάφης ο δήμαρχος, από χρυσάφι και ο αρκούδος Σερρευχούλης. Σύμφωνα με την σύμβαση που υπέγραψε η ΚΕΔΗΣ  (Κοινοφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών) ο περιβόητος αρκούδος που στήθηκε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Σερρών, κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 24.500 συν το ΦΠΑ. Συνολικά ο δημότης των Σερρών θα πληρώσει 30.380 ευρώ για έναν αρκούδο με λαμπιόνια 2χ2.

Μάλιστα είναι μεπτό το γεγονός πως η σύμβαση υπογράφηκε με τον ανάδοχο τρεις μέρες μετά την τοποθέτηση του εορταστικού στολισμού κάτι που εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Αυτό όμως που αποτελεί σημείο έρευνας των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και αντικείμενο τοποθέτησης του δημοτικού συμβουλίου, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ίδιος αρκούδος σε άλλες πόλεις της χώρας και μάλιστα γειτονικές της σερραικής πρωτεύουσας, κόστισε 4 έως 5 φορές λιγότερο από το κόστος που χρεώθηκε ο δήμος Σερρών.

Πως δικαιολογείτε αυτή η τεράστια απόκλιση; Δεν μιλάμε για μια απόκλιση της τάξεως του 10-20% που συνηθίζεται  στην αγορά, αλλά για μια απόκλιση που ξεπερνά το 400%. Μάλιστα ο δήμαχρος Αλέξανδρος Χρυσάφης σαν λογιστής στο επάγγελμα με εμπειρία δεν δικαιολογείται να πέσει θύμα τέτοιας υπερκοστολόγησης.

Πέρα από την οικονομική διάσταση αν είναι ορθό ο δημοτικός προυπολογισμός να επιβαρύνεται με ένα τόσο υψηλό κόστος για ένα δευτερεύουσας σημασίας έργο, πέρα από το μήνυμα της σπατάλης, γεννάται ηθικό ζήτημα και αμφισβήτηση για την νοοτροπία διαχείρησης όχι μόνο στον Σερρευχούλη, αλλά στο σύνολο του έργου της δημοτικής αρχής Χρυσάφη. Αν ο δήμος Σερρών κινείται με τέτοιες λογικές αδιαφάνειας είναι προφανές πως θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και υπέρογκα χρέη.

Κύριε Χρυσάφη 30.380 ευρώ για μια αρκούδα πολλά δεν είναι, εκτός και αν μαζί περιλαμβάνεται και αγορά σπηλιάς για την χειμερία νάρκη, που θα πέφτει. 

Ρεπορτάζ: Περδικίδης Βασίλης
Σχολιάστε