OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Αντωνακόπουλος: «Μικροζημιές αλλά ο Πύργος άντεξε!»

Η καλή προετοιμασία, οι σωστοί καθαρισμοί και παρεμβάσεις καθώς και  τα άμεσα αντανακλαστικά απέτρεψαν παρελθοντικές εικόνες με πλημμυρισμένες περιοχές του Πύργου, παρά τη σφοδρότητα της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Το τελευταίο τριήμερο, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, κινήθηκε στοχευμένα σε κάθε σημείο που παρουσιάστηκε πρόβλημα. Με απόλυτη αμεσότητα έγιναν καθαρισμοί αυλάκων, απομακρύνσεις δέντρων, καθαρισμοί χωμάτων και φερτών υλικών σε τοπικές κοινότητες και στην πόλη του Πύργου, ενώ από το πρωί της Κυριακής, παρουσία και του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, μηχανήματα επιχειρούσαν συνεχώς στην περιοχή του Αλφειού, η στάθμη του οποίου είχε ανέβει απειλητικά. 

«Είχαμε μικροζημιές που οφείλονται στην αγριότητα των φαινομένων και γενικώς στην εύκολη κατάπτωση του εδάφους λόγω της υπερβολικής εισδοχής νερού στο χώμα. Μεγάλες καταστροφές όμως δεν είχαμε. Ο Πύργος άντεξε! Δεν είχαμε μεγάλες πλημμύρες, διότι λειτούργησαν τα έργα που τελευταίως κατασκευάσαμε ύψους 300.000 ευρώ με μνημόνια συνεργασίας με τοπικούς εργολάβους. Εμείς καλούμαστε να κάνουμε κάθε εφικτή προσπάθεια ώστε και πάλι να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων, στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας. Παρεμβαίνουμε και αντιμετωπίζουμε πολύ καλά τα φαινόμενα γι’ αυτό και δεν είχαμε μέσα στην πόλη πλημμύρες ούτε σε αστικούς οικισμούς. Ούτε στην Αγκινάρα, το Λάπατο και το Νοσοκομείο που πάντα αυτές οι περιοχές πλημμύριζαν. Αυτό έγινε γιατί στοχευμένα κάναμε τα έργα που έπρεπε. Γενικότερα, κατά τις προβλέψεις του σχετικού σχεδίου «Δάρδανος», έγιναν εγκαίρως όλες οι αναφερόμενες σε αυτό προπαρασκευαστικές δράσεις. Οι οποίες είναι συγκεκριμένες και συνεχείς στο πλαίσιο αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων σε επίφοβες περιοχές, τόσο στην πόλη του Πύργου όσο και σε δημοτικά διαμερίσματα. Αυτή είναι η διαφορά μας με το παρελθόν. Ας θυμηθούμε πώς πλημμύριζαν αυτές οι περιοχές. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει συμβεί τίποτα, παρά την τόσο μεγάλη σφοδρότητα των βροχών» δηλώνει ο δήμαρχος Πύργου.

Παρεμβάσεις παντού 

Το τελευταίο τριήμερο της έντονης κακοκαιρίας η Πολιτική Προστασία βρέθηκε σε κάθε σημείο που χρειαζόταν παρέμβαση: Ανεμοχώρι, Αγία Άννα, Κορυφή, Βροχίτσα, Κλινιδά, Καρυά, Κορυφή, Τραγανό-Καβασιλάκια και πέριξ του Επαρχείου, όπου απομακρύνθηκαν δέντρα ύστερα από πτώση, καθαρίστηκαν αυλάκια και δρόμοι από χώματα και φερτά υλικά και κατολισθήσεις. 

Το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Πύργου με την Πολιτική Προστασία βρέθηκε στην περιοχή του Αλφειού όπου έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Αντωνακόπουλος «αποκλείσαμε την τάφρο 5Τ η οποία απάγει νερά από μια μεγάλη περιοχή. Δυστυχώς όταν η στάθμη του Αλφειού ανεβαίνει, τα νερά γυρίζουν πίσω και αυτή είναι η αιτία των καταστροφικών πλημμυρών στην γύρω περιοχή. Από τις 9.00 το πρωί επιχειρούσαν εκεί μηχανήματα. Αποφράξαμε με ασφάλεια την εκβολή αυτής της τάφρου στο ποτάμι κι έτσι αποφεύχθηκε μια σημαντική καταστροφή». 

Επίσης ο δήμαρχος Πύργου αναφέρει ότι και η άνοδος της στάθμης του Πηνειακού Λάδωνα απειλεί τις περιουσίες των γύρω περιοχών και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια – καθώς αποτελεί δικό της κομμάτι ευθύνης – ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. 

Σημαντική και έγκαιρη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Πύργου

Για την καλύτερη θωράκιση περιοχών των δημοτικών διαμερισμάτων καθώς και της πόλης του Πύργου, και πάνω από όλα των ίδιων των δημοτών από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, με επίσης διαρκή την απαραίτητη επαγρύπνηση κι επιφυλακή όλων των υπηρεσιών, για την αποφυγή κινδύνων. 

Κατόπιν και σχετικής κατεύθυνσης του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, με πολύ εντατικούς ρυθμούς, ήδη από το προηγούμενο διάστημα, οι εργολάβοι που έχουν υπογράψει με τον Δήμο Πύργου συμβάσεις μνημονίου για την εκτέλεση εργασιών, βρέθηκαν καθημερινά στις περιοχές που τους έχουν ανατεθεί και πραγματοποίησαν σημαντικούς κι απαραίτητους καθαρισμούς.

Οι δράσεις αυτές έχουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΣΑΕ 055 (“Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας”) εντασσόμενες στο σχετικό έργο του Δήμου “Παρεμβάσεις πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων ως συνέπεια των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021”.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζει αύριο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ – Τα θέματα

otavoice

Υπερήφανοι οι Κώοι για τις μεγάλες επιτυχίες στον Αθλητισμό

otavoice

ΣΠΑΠ: Εργασίες επισκευής-συντήρησης των Πυροφυλακίων Ν. Πεντέλης και Αγ. Πέτρου Διονύσου

otavoice

Δ.Ηρακλείου Αττικής: 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική»

otavoice

Με το Γενικό Γραμματέα Δασών συναντήθηκε ο Δ. Κουρέτας

otavoice