OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Με έμφαση στο τρίπτυχο: «Μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση» ο Δήμος Χανίων και η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με δράσεις, που θα διαρκέσουν έως και τις 5 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22/11/2021, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, Μιχάλη Τσουπάκη, τον Γενικό Δ/ντή της Διαδημοτικής Επιχείρησης, Κώστα Πατεράκη, και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, τονίστηκε ότι θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να υπάρξει μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία.

«Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Χανίων μαζί με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. διοργανώνουμε πολύ σημαντικές δράσεις, προσπαθώντας από κοινού να μειώσουμε τα απόβλητα, που παράγουμε στα νοικοκυριά μας. Ακολουθώντας το τρίπτυχο -μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση-, προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας της διαχείρισης των απορριμμάτων, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουμε από κοινού να μειώσουμε όλο αυτό τον όγκο των απορριμμάτων, που παράγουμε καθημερινά», επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι πρόκειται για την αρχική αλλά τη σημαντικότερη αλλαγή, που μπορεί να επιτευχθεί στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

«Καμία διαχείριση δεν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία, που έχει ο καθένας στην οικογενειακή του ζωή, στην καθημερινότητά του. Οι δράσεις αυτές έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο και καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν για να δώσουμε το μήνυμα, ότι πράγματι μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα τα οποία παράγουμε, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε και μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Σημανδηράκης.

Για τη μεγαλύτερη καμπάνια πανευρωπαϊκά αναφορικά με τη μείωση των αποβλήτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Μιχάλης Τσουπάκης, γνωστοποιώντας ότι οι δράσεις θα επεκταθούν σε όλο τον Νομό. «Στόχος μας είναι αυτές οι δράσεις να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να γίνουν συνήθεια και στους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα απόβλητα, που παράγουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε λίγο καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουπάκης

Οι δράσεις, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, έχουν συμπεριληφθεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μείωσης Αποβλήτων, ενώ όπως η ίδια τόνισε κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι να μπορέσουμε να περάσουμε από την παραγωγή, την προμήθεια, την κατανάλωση και την απόρριψη στην παραγωγή, στην προμήθεια, στην ανάκτηση και στην επαναχρησιμοποίηση. «Να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με τους στρατηγικούς στόχους, έτσι όπως αυτοί έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις δράσεις παρουσίασε αναλυτικά ο Γενικός Δ/ντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης, Κώστας Πατεράκης. Το πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής: 

 

  • Δράση 1

 

25/11: Επαναχρησιμοποίηση περισσευούμενου φαγητού σε νέες συνταγές. 

 

  • Δράση 2

 

20-28/11: Δωρεάν επισκευή ποδηλάτων σε παιδιά, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα της Επαναχρησιμοποίησης

 

  • Δράση 3

 

26/11:  Οργανωμένη επίσκεψη στο Ε.Μ.Α.Κ.- Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων. (Από το ΚΤΕΛ 9.00 – 11.30 επιστροφή)

  • Δράση 4

Διανομή μεταλλικών επαναχρησιμοποιούμενων παγουριών σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Χανίων. Τρίτη 23/11/2021, Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη, Τετάρτη 24/11/2021, 1ο και 4ο Νηπιαγωγεία Μουρνίων (Πασακάκι), Παρασκευή 26/11/2021, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Επόμενη εβδομάδα – Δραπανιάς

  • Δράση 5

26/11: Συλλογή Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με το σύστημα Πόρτα-Πόρτα.

 

  • Δράση 6

 

20-28/11: Δωρεά περισσευούμενου φαγητού από τοπικό ξενοδοχείο ή εστιατόριο σε συσσίτιο.

 

  • Δράση 7

 

05/12: Οργάνωση καθαρισμού περιοχής σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ. 

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice