Εκδήλωση εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο Δημαρχείο Καισαριανής

Πραγματοποιήθηκαν χθες (16/11) σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της έκθεσης του σπουδαίου Καισαριανιώτη φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που απαθανάτισε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.

Tη δραματική νύχτα της 17ης Νοέμβρη, ήταν ο μοναδικός φωτορεπόρτερ παρών στα γεγονότα που σήμαναν το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών. Οι φωτογραφίες του αποτέλεσαν αδιάσειστα ντοκουμέντα που διέψευσαν τους ισχυρισμούς του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, πως «δε συνέβη το παραμικρό».

Η εικόνα του τανκ που στρέφεται κατά της πύλης του Πολυτεχνείου αποτελεί μια εικόνα έμβλημα των αγώνων για τη Δημοκρατία, διεθνώς.

Την εκδήλωση και τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα και το έργο του και σχολίασε με πόση τρυφερότητα σκέφτεται την Καισαριανή, την οποία γνωρίζει από τα παιδικά της χρόνια.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο λόγο του ανέφερε για το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ: «Όσο τραγικές και να είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται μπροστά σου εσύ οφείλεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να καταγράψεις αυτό που συμβαίνει».

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στο καλωσόρισμα που απεύθυνε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι για εμάς μεγάλη τιμή, που για δεύτερη φορά ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας εκθέτει μέρος του εμβληματικού του έργου στην πόλη μας. Διπλή τιμή, γιατί αφενός είναι Καισαριανιώτης κι αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτόν, και αφετέρου γιατί με το έργο του δεν κατέγραψε απλώς την ιστορία, αλλά την αποκατέστησε.» και συνέχισε: «Τι μπορούμε να διδαχθούμε από ανθρώπους όπως ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας; Η απάντηση είναι το ήθος.»

Μετά την ξενάγηση που πραγματοποίησε ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας προς τιμήν της Προέδρου, ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ενημέρωσε ανεπίσημα την Πρόεδρο για την πρωτοβουλία της πόλης να δημιουργήσει Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων κατά του Φασισμού, ενώνοντας τις δημοκρατικές φωνές της Ευρώπης, με στόχο την υλοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου του Δικτύου, τον Μάιο του 2023.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και συγκεκριμένα: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Γιάννης Μπαλάφας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Βλάχος, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης καθώς και οι Δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου. Επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Αντωνόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καισαριανής, Μαρία Βούρλου, Γιώργος Φασκιώτης, Μάνος Κιτσέλλης, Γιάννης Τσιροζίδης και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλίας Σταμέλος, «Πρώτη φορά Καισαριανή» Μπετίνα Γραφίδου, «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» Άννα Παραγυιού και «Ανυπόταχτη Καισαριανή» Μιχάλης Μιλτσακάκης.

 
Σχολιάστε